Fastighetsägarna

Ny bok om Stockholm – en unik skildring av huvudstadens utveckling under 150 år

Dela

I boken "150 år med Stockholm" skildrar författaren Jan Jörnmark tillsammans med fotografen Annika von Hausswolff huvudstadens utveckling sedan industrialismens genombrott. Boken, som är resultatet av ett flerårigt arbete, är skriven i samband med att Fastighetsägarna Stockholm firar 150 år under 2020.

I den nya boken beskrivs faktorerna bakom Stockholms utbredning från 1870 fram till idag. Den berättar om hur platser som Katthavet, Packarplatsen och Träskrännilen fick ge plats åt den moderna staden. Boken placerar också staden i ett sammanhang, genom att tydliggöra hur globala och nationella samhällstrender ständigt påverkar och hur ekonomiska realiteter och regleringar av olika slag har satt sitt tydliga avtryck på staden.

Boken är den första i sitt slag som skildrar Stockholms utveckling som ett kontinuerligt utvecklings- och investeringsprojekt. Ingen annan stad i Europa har växt så mycket som Stockholm under de senaste 10–15 åren. Ingen annan svensk stad har växt så mycket som Stockholm de senaste 30 åren.

– "150 år med Stockholm" är ett väldigt gediget verk med källmaterial som inte visats upp på det här sättet tidigare. Med hjälp av duktiga arkivarier och kulturgeografen Patrik Sjöberg har vi jämfört kartor över Stockholm från år 1880–2014. Genom att addera infrastrukturens utbyggnad visar boken svart på vitt hur staden växt fram. Det är unikt, säger författaren Jan Jörnmark.

Boken har delats in i olika delar som tillsammans ger en bild av hur staden formats över tid.

  • Den nya storstaden (1870–1942) tar bland annat upp den snabba expansionen av den klassiska kvartersstaden, de privata entreprenöriella företagens genombrott samt dynamiken mellan Stockholm och förorterna.
  • Hyresregleringens tid (1942–1970) belyser en period som kom att domineras av exempelvis starkare regleringar och ett hyperfunktionalistiskt förortsbyggandet såsom t.ex. Vällingby. En skillnad från föregående period är att det nu i allt större utsträckning var kommunala och statliga aktörer som byggde.
  • Återhämtningen (1970–2020) tar upp ett mer avreglerande skede med bland annat ett ökat villabyggande. De senare decennierna innebar även en återkomst av den traditionella staden och en stark cityrenässans – där tidigare industriområden förvandlats till nya stadsdelar som t.ex. Liljeholmen.

– Vill man hitta en nyckel till Stockholms utformning ska man läsa om sammanlänkningen av Sveavägen och Kungsgatan i boken. Det skeendet, som ägde rum runt 1910–1915, gjorde att ett nytt centrum skapades runt Hötorget. Det i sin tur ledde så småningom fram till Norrmalmsregleringen på 50- och 60-talen. Det är värt för varje stockholmsintresserad person att läsa mer om, säger Jan Jörnmark.

Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia. Han har skrivit och fotograferat ett stort antal böcker om städer och globaliseringen. Jörnmark är medlem av Ingenjörs- och Vetenskapsakademien.

Annika von Hausswolff är fotograf och har haft ett stort antal utställningar både nationellt och internationellt. Hon är även adjungerad professor i fotografisk gestaltning vid Göterbogs universitet och medlem av Konstakademien.

Jörnmark och von Hausswolff tilldelades 2011 Sveriges Arkitekters Kritikerpris.

Foton på boken och författarna finns här

ISBN: 978-91-979842-9-4

Kontakter

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum