Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Ny cancerbehandling med precisionsläkemedlet Vitrakvi ingår i högkostnadsskyddet

Dela
För första gången i Sverige ingår ett cancerläkemedel mot en specifik genetisk förändring, i stället för mot en viss cancerform, i högkostnadsskyddet. Det är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som har beslutat att Vitrakvi med det aktiva ämnet larotrektinib ska ingå i högkostnadsskyddet för barn och unga under 18 år.
Jonathan Lind Martinsson, biträdande avdelningschef
Jonathan Lind Martinsson, biträdande avdelningschef

Läkemedlet blockerar den onormala cellsignaleringen som förändringen orsakar och som skapar tillväxten av tumörer. Den specifika genetiska förändringen i NTRK-genen förekommer vid många olika cancersjukdomar.

‒ Beslutet innebär ett nytt steg mot att utvärdera cancerbehandlingar utifrån tumörernas genetik i stället för att utgå från var i kroppen cancern finns. Studierna visar lovande behandlingsresultat, framförallt hos barn säger Jonathan Lind Martinsson, biträdande avdelningschef på TLV.

Godkännandet av Vitrakvi på EU nivå är villkorat med krav på ytterligare data från de studier som ligger till grund för godkännandet. Den begränsade subventionen innebär att behandlingen med Vitrakvi bara ska tillämpas för patienter som påbörjar sin behandling före 18 års.

Samverkan med regioner och företag minskar kostnaden

Inom ramen för utredningen av läkemedlet har TLV haft så kallade trepartsöverläggningar med företaget och regionerna. Överläggningen resulterade i att företaget och regionerna tecknat ett avtal, en sidoöverenskommelse, för Vitrakvi. Överenskommelsen innebär att företagen står för en del av läkemedelskostnaderna och att kostnaderna för användningen av läkemedlet blir lägre för staten och regionerna.

‒ Samarbetet tillsammans med regioner och företag har bidragit till att minska kostnaderna för behandlingen. Det har möjliggjort att vi kunnat ta in läkemedlet i högkostnadsskyddet för en begränsad patientgrupp, säger Jonathan Lind Martinsson.

Fakta:

Vitrakvi är avsett för behandling av tumörer med en förändring i Neurotrophic Tyrosine Receptor Kinase (NTRK)-genen. Behandlingen tillämpas då tillfredsställande behandlingsalternativ saknas för sjukdom som är lokalt avancerad, metastaserad eller där ett kirurgiskt borttagande sannolikt skulle leda till svår sjuklighet.

Vitrakvi ingår i högkostnadsskyddet med begränsad subvention från och med den 1 november 2020. Begränsningen innebär att Vitrakvi endast subventioneras för patienter som påbörjar sin behandling före 18 års ålder.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jonathan Lind Martinsson, biträdande avdelningschef
Jonathan Lind Martinsson, biträdande avdelningschef
Ladda ned bild

Om

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Fleminggatan 14
10422 Stockholm

0856842050http://tlv.se

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, som också kallas högkostnadsskyddet. TLV beslutar även vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Vi ansvarar också för reglerna för utbyte av läkemedel på apotek och den ersättning apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.

Följ Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

TLV lämnar förslag för att stärka krisberedskapen på hela apoteksmarknaden2.1.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) lämnar förslag till regeringen för att stärka beredskapen som omfattar hela apoteksmarknaden. Det innebär bland annat att en aktörsgemensam samverkan för apoteksmarknaden utvecklas vidare och att 300 apotek ska kunna utses till beredskapsapotek. Detta för att allmänheten ska få tillgång till apoteksservice inom ett rimligt avstånd vid kommande kriser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye