Sveriges Allmännytta

Ny rapport om allmännyttans bostadssociala ansvar – digitalt seminarium 14 december

Dela

Allmännyttan ska ta ett omfattande bostadssocialt ansvar. Men hur fungerar det i praktiken? Är kraven på nya hyresgäster rimliga och i vilken omfattning arbetar allmännyttan med förturer och sociala kontrakt? 2021 års marknadsrapport visar omfattningen av allmännyttans bostadssociala ansvar och hur det utvecklats över tid.

Fokus i årets rapport är hur bolag av olika storlek arbetar med förturer av hyreskontrakt.

Allmännyttans uppgift är att bygga och förvalta bostäder för alla. Det innebär att tillhandahålla ett varierat och attraktivt bostadsutbud för människor i olika skeden av livet, men också att tillhandahålla bostäder för grupper med särskilda behov och för de som av olika skäl har en svag ställning på bostadsmarknaden. En ansvarsfull uthyrning innebär bland annat att riktlinjerna för uthyrning är tydliga och transparenta samt att människor inte stängs ute i onödan genom alltför höga krav på nya hyresgäster.

Resultatet bygger på svar från 214 allmännyttiga bostadsbolag. Bland respondenterna finns både små, mellanstora och stora bolag representerade med en god spridning över hela landet.

Medverkande:

  • Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta
  • Åsa Schelin, expert boendefrågor på Sveriges Allmännytta
  • Eva Wiberg-Sunzel, utvecklingstrateg bosociala och sociala frågor på MKB
  • Peter Cronarp, bokonsulent på ÖBO
  • Ann-Charlotte Sjögren, kommunikatör/HR koordinator på Gnestahem

Moderator är Ulrika Lamberth, pressansvarig på Sveriges Allmännytta.

Tid och plats

Digitalt seminarium tisdag den 14 december kl.13.00-14.00. Sändningen sker via Vimeo och en länk skickas ut efter anmälan.

Anmälan

Anmäl dig senast den 13 december på sverigesallmannytta.se.

Samtliga deltagare på seminariet får rapporten mejlad till sig efter seminariet.

För mer information, kontakta:

Ulrika Lamberth, pressansvarig Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth @sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 318 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 945 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Pressinbjudan: Sociala kontrakt – en väg till egen bostad webbinarium 9 december 202229.11.2022 08:21:45 CET | Pressinbjudan

Allmännyttan ska ta ett omfattande bostadssocialt ansvar. Men hur fungerar det i praktiken? Är kraven på nya hyresgäster rimliga och i vilken omfattning arbetar allmännyttan med förturer och sociala kontrakt? Det är några av de frågor som Sveriges Allmännyttas marknadsrapport försöker besvara. Den presenteras vid ett webbinarium den 9 december klockan 08.30. Media är varmt välkomna.

Marknadsrapport: Hyresutvecklingen måste hålla jämna steg med fastighetsägarnas kostnadsutveckling24.11.2022 08:30:00 CET | Pressmeddelande

2022 års hyresjusteringar hamnade på en betydligt lägre nivå än inflationen. Den kommer år 2022 att landa på cirka 7,77 procent, enligt Riksbanken, medan 2022 års hyresjustering blev 1,74 procent. Det innebär en real hyresjustering nedåt med 6,03 procent. Därmed fortsatte de negativa reala hyresjusteringarna. Under den senaste femårsperioden har hyresutvecklingen mattats av i förhållande både till den allmänna prisutvecklingen och till byggkostnadsindex för flerbostadshus. Det visar Sveriges Allmännyttas marknadsrapport om hyresutvecklingen som presenteras idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum