Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Sverige når inte mål för att bromsa naturkrisen

Dela
Krisen för den biologiska mångfalden är akut. Trots det allvarliga läget lyckas inte Sverige nå de 20 mål som sattes upp för tio år sedan av FN. Det visar en ny rapport där Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF granskat Sveriges arbete med att genomföra de så kallade Aichimålen. I rapporten konstateras även att det helhetsgrepp som krävs för att bromsa naturkrisen saknas.

– Naturens artrikedom är i kris, vilket är ett allvarligt hot mot hela vår existens. Nu måste svenska politiker visa att de tar naturkrisen på allvar och tafram en samlad nationell plan för biologisk mångfald motsvarande klimathandlingsplanen och samtidigt stärka miljömålssystemet. En nationell funktion för samordning av biologisk mångfald inom regeringen måste också tas fram, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

I oktober 2010 enades världens länder om en tioårig strategisk plan för att skydda den biologiska mångfalden och våra ekosystem, inom ramen för FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD). Planen innefattar 20 mål, de så kallade Aichimålen, som skulle genomföras fram till 2020, i vissa fall till 2015.

Naturskyddsföreningens och Världsnaturfondens WWFs granskning visar att det svenska genomförandet av målen brister. Visserligen har konkreta insatser genomförts för att rädda den biologiska mångfalden i Sverige, men det räcker inte för att nå de 20 målen.

Nu pågår förhandlingarna om ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald med nya mål som ska ersätta Aichimålen. Förhandlingarna har försenats med anledning av pandemin och det avslutande partsmötet planeras ske i oktober i kinesiska Kunming. 

För att stärka förutsättningarna för genomförande krävs enligt Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF en samlad nationell plan för biologisk mångfald, liknande klimathandlingsplanen. Förutom att skydda och restaurera värdefull natur måste även drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald åtgärdas, inte minst krävs en omställning till hållbar produktion och konsumtion. 

– Sverige måste vara en stark och pådrivande kraft för biologisk mångfald internationellt. Vi vill särskilt att Sverige driver på för att det nya ramverket inkluderar ett mål om att minska vårt fotavtryck från produktion och konsumtion. Men det behövs inte bara skarpa och tydliga målformuleringar. Lika viktigt är att säkerställa finansiella resurser så att målen faktiskt kan nås, både i Sverige och globalt, säger Peter Westman, tf generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på planeten. Klimatförändringarna är nära sammanlänkade med utarmningen av den biologiska mångfalden.

– Klimatförändringarna påverkar förutsättningarna för djur, människor och hela ekosystem. En minskad biologisk mångfald förvärrar dessutom effekterna av klimatförändringarna. Det går alltså inte att lösa den ena krisen utan att ta hänsyn till den andra, därför är det viktigt att Sverige driver på för tydliga mål för att hantera drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald, såsom ohållbara produktions- och konsumtionsmönster,säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Läs hela rapporten

Rapportsläpp/webinar

Mångfalden av liv på jorden minskar i snabbare takt än någonsin i mänsklighetens historia. Även i Sverige pågår en utarmning av biologisk mångfald. Samtidigt ökar trycket på våra naturresurser både på land, i sötvatten och i havet. Biologisk mångfald, det vill säga all den variation mellan arter, inom arter och livsmiljöer som finns, är en förutsättning för livet på jorden. Förlusten av biologisk mångfald är ett lika stort hot som klimatförändringarna. Läget är akut men inte hopplöst.

Den 21 maj bjuder Naturskyddsföreningen, WWF och Skansen in webinariet Biologisk mångfald – vägen framåt. Här kommer vi att lyfta drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald. I panelsamtalet diskuteras möjliga vägar framåt för att vända kurvan för den biologiska mångfalden. 

Se hela programmet här

Medverkande:
Per Bolund, Miljö- och klimatminister
Tuija Hilding-Rydevik, professor emeritus SLU Centrum för biologisk mångfald
Torbjörn Eberhard, forskningsledare SLU Centrum för Biologisk Mångfald
Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen
Peter Westman, tf generalsekreterare, WWF
Thomas Frisk, chef, zoologiska avdelningen, Skansen
Amanda Farfan Gonzalez, pedagog Skansen

Moderator: Fredrik Berling, programledare och journalist

Dag/tid: 21 maj kl 09.00–10.50

Anslut via länk youtu.be/ZzL7OpgHmTw

Ingen anmälan krävs. Kostnadsfritt.

Välkommen!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye