Rymdstyrelsen

Ny satellit med svensk hjärna

Dela

Företaget RUAG Space med säte i Göteborg och Linköping har levererat hjärnan, eller omborddatorerna, till den nya europeiska satelliten Sentinel-6. Satelliten är en del av EU-projektet Copernicus som ska ge värdefulla data om väder och klimatförändringar på jorden.

Maldiverna sedda från rymden. En ögrupp som drabbas hårt av höjda havsnivåer. Foto: KARI/ESA
Maldiverna sedda från rymden. En ögrupp som drabbas hårt av höjda havsnivåer. Foto: KARI/ESA

Sentinel-6 befinner sig just nu i Kalifornien i väntan på uppsändning. Den 10 november ska satelliten monteras högst upp på en bärraket av modell Falcon 9 och flyga över 1300 kilometer ut i rymden. Där kommer satelliten läggas i en omloppsbana som gör att den har möjlighet att observera 95 procent av jordens hav var tionde dag. Satellitens uppgift är att övervaka havsnivån och förse forskare med viktig satellitdata som rör väder- och klimatförändringar. Det är den första av två identiska möiljöövervakningssatelliter som ingår i jordobservationsprogrammet Copernicus, som består av en flotta med sammanlagt nio satelliter.

Rymdföretaget RUAG, med huvudkontor i Schweiz men med svenskt säte i Göteborg och Linköping, har levererat OBC-erna (omborddatorerna) till Sentinel-6 tillsammans med tre typer av antenner.

Annalena Johansson på RUAG berättar att arbetet med Sentinel-6 startades under 2015 och leveranserna skickades till Airbus, som är huvudentreprenör för satelliten, under 2018. En satellit består av väldigt många specialgjorda delar där olika entreprenörer är experter på olika områden. På RUAG har man stor erfarenhet av att bygga satellitstrukturer, styrdatorer av olika slag samt antenner. RUAG har bidrag på i princip alla Sentinel-satelliterna i Copernicusflottan med både centraldatorer, instrumentstyrningsdatorer och antenner.

- När satelliten är in-orbit så är det RUAGs omborddator som är hjärnan i satelliten och som bland annat hanterar telekommandon, telemetri generering, lagrar applikationsmjukvara, managerar timing och synchronisering samt lagrar data i massminnet, berättar Annalena Johansson.

Sentinel-6:s uppdrag löper över fem och ett halvt år och ska under den tiden samla in de mest exakta uppgifterna hittills om den globala havsnivån. År 2025 är det dags för satellitens tvilling Sentinel-6B att påbörja sitt uppdrag och därmed ytterligare avancera mätningarna i minst ett halvt decennium till.

– Havsnivåhöjning är en av de allvarligaste konsekvenserna av klimatförändringar och riskerar miljontals människoliv. Uppdraget som utgör Copernicus Sentinel-6 blir ledande i att mäta havsnivåer och gör att vi kan övervaka stigningar och bidra med underlag till viktiga policybeslut, säger Josef Aschbacher, chef för ESA:s program för jordobservationer.

Läs mer om Sentinel-6 här

Nyckelord

Bilder

Maldiverna sedda från rymden. En ögrupp som drabbas hårt av höjda havsnivåer. Foto: KARI/ESA
Maldiverna sedda från rymden. En ögrupp som drabbas hårt av höjda havsnivåer. Foto: KARI/ESA
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet med ansvar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet i Sverige vad gäller forskning och utveckling. Rymdstyrelsen är kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Helgens hackaton testar nytt koncept för att hitta digitala lösningar på samhällsutmaningar20.11.2020 08:30:00 CETPressmeddelande

Med start i morgon lördag den 21 november genomförs höstens första digitala hackaton i DIGG:s regi inom det nya konceptet Hack for Sweden 365. Tre myndigheter med natur- och teknikfokus: Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), går ihop och utmanar hackare att hitta lösningar som kan bidra till att rädda granskog från massdöd orsakad av granbarkborren.

Tre myndigheter med miljö- och teknikfokus utmanar hackare i höstens Hack for Sweden 36528.10.2020 09:14:38 CETPressmeddelande

Snart öppnar anmälan till höstens första digitala hackaton i Myndigheten för digital förvaltning, DIGG:s, regi inom det nya konceptet Hack for Sweden 365. Fler aktörer inom det offentliga har engagerat sig för att möjliggöra lösningar på identifierade samhällsutmaningar. Först ut är Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Nu går vi ihop om en gemensam utmaning till hackatonet som blir den 21–22 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum