Rymdstyrelsen

Ny satellit med svensk hjärna

Dela

Företaget RUAG Space med säte i Göteborg och Linköping har levererat hjärnan, eller omborddatorerna, till den nya europeiska satelliten Sentinel-6. Satelliten är en del av EU-projektet Copernicus som ska ge värdefulla data om väder och klimatförändringar på jorden.

Maldiverna sedda från rymden. En ögrupp som drabbas hårt av höjda havsnivåer. Foto: KARI/ESA
Maldiverna sedda från rymden. En ögrupp som drabbas hårt av höjda havsnivåer. Foto: KARI/ESA

Sentinel-6 befinner sig just nu i Kalifornien i väntan på uppsändning. Den 10 november ska satelliten monteras högst upp på en bärraket av modell Falcon 9 och flyga över 1300 kilometer ut i rymden. Där kommer satelliten läggas i en omloppsbana som gör att den har möjlighet att observera 95 procent av jordens hav var tionde dag. Satellitens uppgift är att övervaka havsnivån och förse forskare med viktig satellitdata som rör väder- och klimatförändringar. Det är den första av två identiska möiljöövervakningssatelliter som ingår i jordobservationsprogrammet Copernicus, som består av en flotta med sammanlagt nio satelliter.

Rymdföretaget RUAG, med huvudkontor i Schweiz men med svenskt säte i Göteborg och Linköping, har levererat OBC-erna (omborddatorerna) till Sentinel-6 tillsammans med tre typer av antenner.

Annalena Johansson på RUAG berättar att arbetet med Sentinel-6 startades under 2015 och leveranserna skickades till Airbus, som är huvudentreprenör för satelliten, under 2018. En satellit består av väldigt många specialgjorda delar där olika entreprenörer är experter på olika områden. På RUAG har man stor erfarenhet av att bygga satellitstrukturer, styrdatorer av olika slag samt antenner. RUAG har bidrag på i princip alla Sentinel-satelliterna i Copernicusflottan med både centraldatorer, instrumentstyrningsdatorer och antenner.

- När satelliten är in-orbit så är det RUAGs omborddator som är hjärnan i satelliten och som bland annat hanterar telekommandon, telemetri generering, lagrar applikationsmjukvara, managerar timing och synchronisering samt lagrar data i massminnet, berättar Annalena Johansson.

Sentinel-6:s uppdrag löper över fem och ett halvt år och ska under den tiden samla in de mest exakta uppgifterna hittills om den globala havsnivån. År 2025 är det dags för satellitens tvilling Sentinel-6B att påbörja sitt uppdrag och därmed ytterligare avancera mätningarna i minst ett halvt decennium till.

– Havsnivåhöjning är en av de allvarligaste konsekvenserna av klimatförändringar och riskerar miljontals människoliv. Uppdraget som utgör Copernicus Sentinel-6 blir ledande i att mäta havsnivåer och gör att vi kan övervaka stigningar och bidra med underlag till viktiga policybeslut, säger Josef Aschbacher, chef för ESA:s program för jordobservationer.

Läs mer om Sentinel-6 här

Nyckelord

Bilder

Maldiverna sedda från rymden. En ögrupp som drabbas hårt av höjda havsnivåer. Foto: KARI/ESA
Maldiverna sedda från rymden. En ögrupp som drabbas hårt av höjda havsnivåer. Foto: KARI/ESA
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

På väg mot rymden31.3.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag börjar ansökningsperioden för den som vill bli Europas nästa rymdfarare. Tusentals kommer att söka men bara en handfull blir, efter en minutiös process, uttagna till grundutbildningen. Drömmen om att bli astronaut, att få färdas tyngdlöst ut mot den internationella rymdstationen ISS, mot månen, vidare ut i rymden. Vad handlar den egentligen om? Vi frågade Anna Hidalgo Larsson som till sommaren är färdig civilingenjör i teknisk fysik vid KTH i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum