Lantbrukarnas Riksförbund

Ny undersökning: 8 av 10 svenskar vill ha gratis skolfrukost

Dela
En ny undersökning visar att 8 av 10 svenskar vill att skolan ska servera gratis skolfrukost. De mest positiva är mammor i mellan-Sverige där 9 av 10 är positiva. De minst positiva är unga män i storstäder.
Beatrice Ramnerö, LRFs förbundsstyrelse.
Beatrice Ramnerö, LRFs förbundsstyrelse.

– Det finns så många aspekter på frågan om skolfrukost. Här på landsbygden är det ofta stora avstånd och många barn måste gå upp väldigt tidigt för att resa långt till skolan. Då kan det hända att de väljer bort frukosten hemma av tidsbrist eller att de har hunnit bli hungriga igen innan skolan börjar, säger Beatrice Ramnerö som sitter i LRFs riksförbundsstyrelse och bor utanför Älvsbyn i Norrbotten.

På 1940-talet infördes gratis skollunch i Sverige med motiveringen att alla ska få samma chans att ta till sig undervisningen i skolan.

I en färsk Novusundersökning vill 8 av 10 svenskar att det nu också införs gratis skolfrukost - av samma anledning. Forskning visar att barn som äter frukost regelbundet presterar bättre i skolan, bättre studiero och därmed en mer hållbar arbetsmiljö för lärarna.

– Barn är det viktigaste vi har, därför är gratis skolfrukost en så häftig klockren fråga. Med relativt enkla medel kan man få så många positiva effekter, det visar undersökningar och det vittnar rektorer och lärare om, säger Beatrice Ramnerö.

Flera studier visar att barn som äter frukost varje dag är mer pigga och mätta. De som inte äter frukost regelbundet äter mer sockerbaserad energi. De får också i sig mindre protein, kalcium, fibrer och zink. Särskilt flickor drabbas av otillräcklig mängd med järn och C-vitaminer. Trots det äter endast två av tre grundskoleelever och bara hälften av gymnasieeleverna frukost dagligen.

Studier från Lunds och Stockholms universitet visar också att varje satsad krona på skollunchen ger samhället fyra kronor tillbaka. 

– Jag ser skolfrukostfrågan som ett sätt att jämna ut de geografiska olikheterna och är även en viktig socio-ekonomisk fråga, för att ge alla barn bättre förutsättningar i skolan, säger Beatrice Ramnerö.

Novusundersökningen gjordes under perioden 13-19 januari 2022. 1 168 personer över hela Sverige svarade på enkäten. 

Nyckelord

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Beatrice Ramnerö, LRFs förbundsstyrelse.
Beatrice Ramnerö, LRFs förbundsstyrelse.
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 135 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 65 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande

Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.

Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande

Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye