Ny undersökning: Fler än hälften oroade för smittspridning från storskalig djurhållning
Enligt en färsk opinionsundersökning från Novus (2021) är drygt hälften av alla svenskar, 52 %, oroade för smittspridning från storskalig djurhållning. Det kan jämföras med att 64 % av svenskarna upplever oro för klimatförändringarna enligt en undersökning från Sifo 2021. Det är också en något högre andel än de 47 % av befolkningen som upplever oro för brottsligheten i samhället (Nationella trygghetsundersökningen 2020).
– Vi kan inte fortsätta hålla djur i bur och trängsel. Det är dags att vi stänger ner djurfabrikerna för att förhindra nästa pandemi. Inte minst är minkfarmerna något som regeringen måste prioritera att stänga ned. Både för att lyssna på samhällets oro för smittspridning i enlighet med opinionsundersökningen, men också för att stärka djurskyddet. Det här kräver förhållandevis enkla åtgärder jämfört med att begränsa klimatförändringarna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Att bristfällig och storskalig djurhållning innebär omfattande risker för smittspridning har uppmärksammats under pandemin. Utbrottet av SARS-CoV-2 tog troligen sin början på en djurmarknad i Kina där olika djurslag hölls tätt tillsammans under katastrofala förhållanden. Men riskerna för virusspridning stannar inte vid djurmarknader, utan finns även i Sverige inom den storskaliga djurindustrin.
Under 2021 är det förbjudet att föda upp minkar i Sverige på grund av omfattande utbrott av SARS-CoV-2 på minkfarmer. Att minkarna smittats med viruset hänger samman med att de hålls tätt i gallerburar i industrin utan möjlighet till social distansering. Hur viruset sprids mellan gårdarna är ännu oklart.
Under våren har också den hittills mest omfattande spridningen av fågelinfluensan i Sverige pågått, vilket har resulterat i massavlivningar och förbud mot att låta hönor vistas utomhus.
Men trots detta har smittspridningen inte kunnat hejdas. Risken finns att fågelinfluensan och liknande virus muterar och leder till nya virusutbrott som hotar folkhälsan på samma sätt som SARS-CoV-2.
Djurens Rätt föreslår en rad åtgärder för att minska risken för att framtida pandemier tar sin utgångspunkt i svenska djurfabriker.
Djurens Rätts tre viktigaste förslag:
-
Inför fortsatt avelsförbud på minkfarmer och sätt ett slutdatum för att hålla minkar i bur.
-
Inför ett slutdatum då fler än 10 000 individer, eller 100 djurenheter, inte längre får hållas på samma anläggning.
-
Sätt ett mål i den nationella livsmedelsstrategin om halverad köttkonsumtion till 2030.
Här kan du läsa mer om Djurens Rätts åtgärdspaket.
Om undersökningen
Metod: webbaserad undersökning, urval ur Novus riksrepresentativa Sverigepanel
Målgrupp: allmänheten, 18-79 år
Antal intervjuer: 1 046 intervjuer
Deltagarfrekvens: 58 %
Fältperiod: 23-28/4 2021
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:08-555 914 47Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder
Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
ICA är Sveriges vegovänligaste matkedja 202431.10.2024 09:20:51 CET | Pressmeddelande
I samband med internationella vegandagen presenterar Djurens Rätt sin årliga ranking av vegoutbudet hos Sveriges livsmedelskedjor. För tredje året i rad utmärker sig ICA som den kedja som gör mest för att öka tillgängligheten av växtbaserade produkter och tilldelas därmed titeln “Sveriges mest vegovänliga matkedja”.
Europaturné som engagerat tusentals för djurens rättigheter avslutas i Uppsala29.10.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Efter en lång och framgångsrik resa genom Europa närmar sig Djurens Rätt nu slutet av turnén ”For the Animals”. Turnén har besökt städer som Helsingfors, Berlin, Madrid, Lissabon och Zagreb, och når nu årets sista stopp i Uppsala.
Djurens Rätt värvar ny kommunikationschef från The Body Shop23.10.2024 10:14:14 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätt stärker sin organisation och rekryterar Matilda Wiechel, som senast kommer från The Body Shop, som ny kommunikationschef. Med sin gedigna erfarenhet och starka drivkraft för hållbar förändring ska hon ta Djurens Rätts kommunikationsarbete till nästa nivå. Tidigare kommunikationschefen Linn Åkesson tar klivet upp till rollen som programchef.
Ny kartläggning avslöjar allvarligt lidande på kycklingslakterierna – 80 % brister17.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätt har för tredje året i rad kartlagt upptäckta djurskyddsbrister hos de fyra största kycklingslakterierna i Sverige. Kartläggningen visar att turbokycklingar över hela landet utsätts för systematiska missförhållanden. 80 % av kontrollrapporterna har visat på brister, så som allvarliga frätskador och kycklingar som har klämts ihjäl. Djurens Rätt är starkt kritiska till det fortsatta lidandet och bedömer att en systemförändring krävs.
Tiotusentals kycklingar utsatta för allvarligt lidande vid Atrias slakteri10.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2023 har Atria Sverige AB brustit i djurskyddet vid minst 22 tillfällen vilket har orsakat minst 67 000 kycklingar allvarligt lidande. Bristerna handlar om allt ifrån transportdödlighet till att kycklingar har riskerat att skållas levande. Det visar Djurens Rätts nya kartläggning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum