Djurens Rätt

Ny undersökning: Fler än hälften oroade för smittspridning från storskalig djurhållning

Dela

Majoriteten av svenskarna är oroade för smittspridning från storskalig djurhållning, det visar en ny opinionsundersökning från Novus. Nu har Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, tagit fram ett åtgärdspaket till regeringen för att förhindra att pandemier som Covid-19 ska uppkomma framöver. Bland annat om en uppmaning att sätta ett slutdatum för att hålla minkar i bur i Sverige.

Minkar i bur bidrar till risker för smittspridning. Foto: Shutterstock
Minkar i bur bidrar till risker för smittspridning. Foto: Shutterstock

Enligt en färsk opinionsundersökning från Novus (2021) är drygt hälften av alla svenskar, 52 %, oroade för smittspridning från storskalig djurhållning. Det kan jämföras med att 64 % av svenskarna upplever oro för klimatförändringarna enligt en undersökning från Sifo 2021. Det är också en något högre andel än de 47 % av befolkningen som upplever oro för brottsligheten i samhället (Nationella trygghetsundersökningen 2020).

– Vi kan inte fortsätta hålla djur i bur och trängsel. Det är dags att vi stänger ner djurfabrikerna för att förhindra nästa pandemi. Inte minst är minkfarmerna något som regeringen måste prioritera att stänga ned. Både för att lyssna på samhällets oro för smittspridning i enlighet med opinionsundersökningen, men också för att stärka djurskyddet. Det här kräver förhållandevis enkla åtgärder jämfört med att begränsa klimatförändringarna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Att bristfällig och storskalig djurhållning innebär omfattande risker för smittspridning har uppmärksammats under pandemin. Utbrottet av SARS-CoV-2 tog troligen sin början på en djurmarknad i Kina där olika djurslag hölls tätt tillsammans under katastrofala förhållanden. Men riskerna för virusspridning stannar inte vid djurmarknader, utan finns även i Sverige inom den storskaliga djurindustrin. 

Under 2021 är det förbjudet att föda upp minkar i Sverige på grund av omfattande utbrott av SARS-CoV-2 på minkfarmer. Att minkarna smittats med viruset hänger samman med att de hålls tätt i gallerburar i industrin utan möjlighet till social distansering. Hur viruset sprids mellan gårdarna är ännu oklart.

Under våren har också den hittills mest omfattande spridningen av fågelinfluensan i Sverige pågått, vilket har resulterat i massavlivningar och förbud mot att låta hönor vistas utomhus.
Men trots detta har smittspridningen inte kunnat hejdas. Risken finns att fågelinfluensan och liknande virus muterar och leder till nya virusutbrott som hotar folkhälsan på samma sätt som SARS-CoV-2. 

Djurens Rätt föreslår en rad åtgärder för att minska risken för att framtida pandemier tar sin utgångspunkt i svenska djurfabriker.

Djurens Rätts tre viktigaste förslag:

  1. Inför fortsatt avelsförbud på minkfarmer och sätt ett slutdatum för att hålla minkar i bur.

  2. Inför ett slutdatum då fler än 10 000 individer, eller 100 djurenheter, inte längre får hållas på samma anläggning.

  3. Sätt ett mål i den nationella livsmedelsstrategin om halverad köttkonsumtion till 2030.

Här kan du läsa mer om Djurens Rätts åtgärdspaket.


Om undersökningen

Metod: webbaserad undersökning, urval ur Novus riksrepresentativa Sverigepanel
Målgrupp: allmänheten, 18-79 år
Antal intervjuer: 1 046 intervjuer
Deltagarfrekvens: 58 %
Fältperiod: 23-28/4 2021

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Minkar i bur bidrar till risker för smittspridning. Foto: Shutterstock
Minkar i bur bidrar till risker för smittspridning. Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Historisk framgång när EU-parlamentet gav sitt stöd till medborgarinitiativet End the Cage Age10.6.2021 16:52:20 CEST | Pressmeddelande

Historia skrevs idag när EU-parlamentet röstade om medborgarinitiativet End the Cage Age. Initiativets mål är ett förbud av burhållning av djur inom lantbruket och är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer. Med sina 1,4 miljoner underskrifter är End the Cage Age det tredje mest framgångsrika medborgarinitiativet någonsin. Går förslaget igenom hela vägen innebär det en historisk förändring för 300 miljoner djur i Europa - årligen.

Kraftig minskning av kycklingkonsumtionen under 2021 – 1,4 miljoner kycklingar undvek att hamna på tallrikarna2.6.2021 13:29:04 CEST | Pressmeddelande

Samtidigt som skandalen från Kronfågels slakteri, där kycklingar skållats levande och smutsigt kött florerat i media, presenteras statistiken för köttkonsumtion i Sverige under årets första kvartal. Den visar att kycklingkonsumtionen gick ner rejält, vilket innebär en minskning om 1,4 miljoner färre kycklingar som lagts på svenskarnas tallrikar jämfört med samma kvartal föregående år. Sett till hela köttkonsumtionen minskar den totalt med ungefär 1,5 miljoner färre individer på tallrikarna.

Djurens Rätt om VD-bytet: “Det är Kronfågels slaktfabrik som måste förändras”31.5.2021 14:11:02 CEST | Pressmeddelande

Efter att skandalen om kycklingar som skållats levande och smutsigt kött på Kronfågels slakteri uppdagades i förra veckan, rapporterades det idag att koncernens VD Leif Bergvall Hansen sparkas. Djurens Rätt vill nu betona att ett byte av chef inte förändrar situationen, utan det är det systematiska felen som gång på gång sker och som drabbar djuren som måste förändras. Takten för slakten måste minska.

Djurens Rätt om skandalen på Kronfågels slakteri: “Lidandet är rutin i djurfabrikerna”27.5.2021 13:40:52 CEST | Pressmeddelande

I veckan släppte Aftonbladet en granskning där det rapporterades om hur kycklingar under lång tid har skållats levande på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Detta trots löften om att det skulle upphöra. Djurens Rätt har i flera år arbetat fokuserat med att uppmärksamma kycklingarnas situation i djurfabrikerna, och nu kräver organisationen att Sverige bör nedmontera ett ohållbart livsmedelssystem.

Efter Djurens Rätts insatser - Linas Matkasse slutar med turbokycklingar24.5.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den tredje februari inledde Djurens Rätt en riktad informationssatsning för att få Sveriges största matkasseföretag, Linas Matkasse, att ta mer ansvar för kycklingarnas välfärd. Detta genom att uppmana dem till att börja jobba utifrån European Chicken Commitment. Efter några månaders intensiv konsumentupplysning antar nu Linas Matkasse en ny policy där de slår fast att de kommer att sluta med turbokycklingar i sina matkassar, samt ge fler kycklingar möjlighet till utevistelse.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum