Ny undersökning: Fortfarande för få som jobbar hemifrån
Fortfarande är det för få akademiker och tjänstemän som arbetar hemifrån, trots rekommendationerna som en följd av Covid-19. Det visar en ny undersökning beställd av fackförbundet Akavia. – Utvecklingen går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt. Vi som akademiker och tjänstemän har förutsättningarna att arbeta på distans och därför vilar ett större ansvar på oss, säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia.

Akavia har via Novus ställt frågor till yrkesverksamma kring hemarbete och nu kom resultatet. De som arbetar inom vård- och omsorg är inte inkluderade i undersökningen, eftersom de har kontaktyrken.
Bland akademiker och tjänstemän visar undersökningen att det är 56 procent som ofta eller nästan alltid arbetar hemifrån. I höstas var siffran 42 procent.
– Fortfarande ser vi att det är 44 procent som jobbar på sin arbetsplats i stället för hemma. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt. Arbetstagare och arbetsgivare måste ta pandemin på ännu större allvar och se till att hemarbete blir möjligt för fler, säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia.
Vidare visar undersökningen att 69 procent akademiker och tjänstemän jobbar mer hemifrån som en konsekvens av pandemin. I september/oktober när den förra Novus-undersökningen genomfördes var siffran 62 procent.
– Detta betyder att nästa var tredje fortfarande aldrig jobbar hemifrån eller inte jobbar mer hemifrån i spåren av pandemin. Arbetsgivarna behöver anpassa arbetsuppgifter och underlätta med dator och andra viktiga hjälpmedel så att arbetet går att genomföra i hemmet på ett arbetsmiljömässigt korrekt sätt, säger Lee Wermelin.
Vid jämförelse med undersökningen från i höstas har den positiva inställningen till hemarbete försvagats.
–Regeringen presenterade nyligen en ny arbetsmiljöstrategi för 2021-2025, där de arbetsmiljörelaterade myndigheterna fick krav på sig att ta fram åtgärdsplaner kring pandemins påverkan. Det är viktigt att såväl påverkan som de långsiktiga effekterna på arbetsmiljön i hemmet verkligen granskas och att nya problem hanteras, säger Lee Wermelin.
Bifogat i detta pressmeddelande finns rapporten kring undersökningen.
Fakta om undersökningen:
Antal som svarade: 666 i höstens undersökning. 653 för januari/februari.
Om hemarbete:
- Jobbar du hemifrån? Andel ofta, nästan alltid/Alltid:
Jan/feb 2021: 56 procent
Sep/okt 2020: 42 procent
- Varför jobbar du inte hemifrån oftare än vad du gör?
Min arbetsgivare anser att jag måste vara på jobbet eftersom uppgifterna kräver det:
Jan/feb 2021: 42 procent
Sep/okt 2020: 38 procent
Jag anser att mina uppgifter kräver det och arbetsgivaren har inte sagt nej:
Jan/feb 2021: 23 procent
Sep/okt 2020: 25 procent
Jag vill vara på jobbet och arbetsgivaren har inte sagt nej:
Jan/feb 2021: 7 procent
Sep/okt 2020: 12 procent
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Dokument
Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer. Med 130 000 medlemmar är vi näst största förbund inom Saco. Vi arbetar för att akademiker ska få full utväxling på sin utbildning.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavia undersöker hot och våld på arbetsplatser2.3.2021 08:13:57 CET | Pressmeddelande
Rapporter om hot mot myndigheter fortsätter att strömma in. För att kartlägga problemet genomför Akavia nu en ny undersökning. "Hot och våld är inte bara en kränkning av enskilda utan ett hot mot demokratin. Det ska råda nolltolerans", säger Anna Nitzelius, sakkunnig på fackförbundet Akavia och projektledare för undersökningen.
Rätt ingångslön viktig för framtiden25.2.2021 09:16:38 CET | Pressmeddelande
Lönen i starten på karriären kan vara avgörande för den framtida löneutvecklingen. För att akademiker ska hamna rätt från början presenterar Akavia årets rekommenderade ingångslöner.
Så påverkar pandemin lönerna framåt24.2.2021 09:32:52 CET | Pressmeddelande
Pandemin satte sina tydliga spår på fjolårets avtalsrörelse. Uteblivna lönerevisioner och inbromsade akademikerlöner blev några av effekterna. Men hur påverkas lönerna framåt, vad händer med ingångslönerna och löneskillnaderna mellan könen? Akavia samlade experter i Studio Akavia för att få ett svar.
Försäkringskassan upphäver förbud mot bisyssla efter Akavias stämningsansökan23.2.2021 11:09:32 CET | Pressmeddelande
I mitten av februari lämnade Akavia in en stämningsansökan mot Försäkringskassan efter att myndigheten förbjudit en medarbetare att på fritiden arbeta ideellt som ombud i vårdnadstvister. Otillåten bisyssla ansåg myndigheten – helt fel, menade Akavia som ville att förbudet skulle upphävas.
Kunskapsglapp utmaning för jurister18.2.2021 15:41:14 CET | Pressmeddelande
Digitaliseringen ställer juristbranschen inför stora förändringar. På en digital pressträff under torsdagen diskuterades utmaningar och möjligheter. På plats fanns bland annat energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman och Jenny Kallerman, vice ordförande i Akavias styrelse.
Pressinbjudan: Digitaliseringens effekter på juristbranschen16.2.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Akavia bjuder in till digital pressträff och release av rapporten Digitaliseringens effekter på juristbranschen. Medverkar gör bland annat Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister, och Jenny Kallerman, affärsjurist och vice ordförande i Akavias styrelse.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum