Ny undersökning: Fortfarande för få som jobbar hemifrån

Akavia har via Novus ställt frågor till yrkesverksamma kring hemarbete och nu kom resultatet. De som arbetar inom vård- och omsorg är inte inkluderade i undersökningen, eftersom de har kontaktyrken.
Bland akademiker och tjänstemän visar undersökningen att det är 56 procent som ofta eller nästan alltid arbetar hemifrån. I höstas var siffran 42 procent.
– Fortfarande ser vi att det är 44 procent som jobbar på sin arbetsplats i stället för hemma. Utvecklingen går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt. Arbetstagare och arbetsgivare måste ta pandemin på ännu större allvar och se till att hemarbete blir möjligt för fler, säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia.
Vidare visar undersökningen att 69 procent akademiker och tjänstemän jobbar mer hemifrån som en konsekvens av pandemin. I september/oktober när den förra Novus-undersökningen genomfördes var siffran 62 procent.
– Detta betyder att nästa var tredje fortfarande aldrig jobbar hemifrån eller inte jobbar mer hemifrån i spåren av pandemin. Arbetsgivarna behöver anpassa arbetsuppgifter och underlätta med dator och andra viktiga hjälpmedel så att arbetet går att genomföra i hemmet på ett arbetsmiljömässigt korrekt sätt, säger Lee Wermelin.
Vid jämförelse med undersökningen från i höstas har den positiva inställningen till hemarbete försvagats.
–Regeringen presenterade nyligen en ny arbetsmiljöstrategi för 2021-2025, där de arbetsmiljörelaterade myndigheterna fick krav på sig att ta fram åtgärdsplaner kring pandemins påverkan. Det är viktigt att såväl påverkan som de långsiktiga effekterna på arbetsmiljön i hemmet verkligen granskas och att nya problem hanteras, säger Lee Wermelin.
Bifogat i detta pressmeddelande finns rapporten kring undersökningen.
Fakta om undersökningen:
Antal som svarade: 666 i höstens undersökning. 653 för januari/februari.
Om hemarbete:
- Jobbar du hemifrån? Andel ofta, nästan alltid/Alltid:
Jan/feb 2021: 56 procent
Sep/okt 2020: 42 procent
- Varför jobbar du inte hemifrån oftare än vad du gör?
Min arbetsgivare anser att jag måste vara på jobbet eftersom uppgifterna kräver det:
Jan/feb 2021: 42 procent
Sep/okt 2020: 38 procent
Jag anser att mina uppgifter kräver det och arbetsgivaren har inte sagt nej:
Jan/feb 2021: 23 procent
Sep/okt 2020: 25 procent
Jag vill vara på jobbet och arbetsgivaren har inte sagt nej:
Jan/feb 2021: 7 procent
Sep/okt 2020: 12 procent
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder

Dokument
Om
Akavia är fack- och professionsförbundet för dig som vill mer, som tror på din kompetens och förmåga att få saker att hända. För dig som kunnigt och tryggt driver utvecklingen framåt, för en upplyst framtid. Förbundet bildades av Civilekonomerna och Jusek 2020 och samlar i dag 144 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia är partipolitiskt obundet och det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Akavias lönestatistik visar: Nyutexaminerade kvinnor tjänar 1 000 kr mindre än män vid första jobbet16.4.2025 09:19:03 CEST | Pressmeddelande
Ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia visar att nyutexaminerade it-akademiker hade högst medianingångslön bland akademikerna under 2024 följt av jurister och ekonomer. Statistiken visar också att nyutexaminerade kvinnliga akademiker får 1 000 kr mindre i medianingångslön än manliga akademiker.
Akavia om vårbudgeten: Hög beredskapsförmåga kräver resurser15.4.2025 08:27:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia välkomnar specifika satsningar för att öka det civila försvaret, bland annat till MSB, men betonar vikten av långsiktig tydlighet kring resurstilldelningen av sådana till myndigheterna. Höjd beredskapsförmåga får inte ske på bekostnad av kärnverksamhet och övriga tilldelade uppdrag.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i lönetoppen medan it-akademikerna ökar mest7.4.2025 09:05:36 CEST | Pressmeddelande
Medianlönen för de akademiker som fack- och professionsförbundet Akavia samlar ökade med 4,1% under 2024 jämfört med året innan och ekonomerna är fortsatt högst upp i lönetoppen. Högst löneutveckling av samtliga professioner hade it-akademikerna. Det visar ny lönestatistik från Akavia.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för telekomsektorn4.4.2025 09:15:12 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom telekomsektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och flexiblare förutsättningar för nattarbete.
Akavia tecknar nytt kollektivavtal med TechSverige för anställda i IT-sektorn3.4.2025 09:01:03 CEST | Pressmeddelande
Akavia har tillsammans med Sveriges Ingenjörer tecknat nytt kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen TechSverige för anställda inom IT-sektorn. Det nya kollektivavtalet innehåller bland annat överenskommelser om arbetstidsförkortning, samverkansordning, och ändring gällande arbete på mertid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum