Naturskyddsföreningen

Ny undersökning: Hälften av svenskarna vill ha ekologisk julmat

Dela

Mer än hälften av svenskarna tycker att det är viktigt att julmaten är ekologisk. Det visar Naturskyddsföreningens nya undersökning. Även när det kommer till julklapparna är det många som tänker på miljön. Nästan varannan svensk tycker det är viktigt att köpa julklappar som inte påverkar miljön eller klimatet negativt.

– Ekologiskt producerad mat är en viktig del i den gröna omställning som just nu pågår. Det är därför glädjande att över hälften av Sveriges befolkning vill ha ekologisk mat på julbordet. När vi är många som väljer eko blir resultatet att en mindre andel av jordbruksmarken i Sverige och i andra länder besprutas med kemiska bekämpningsmedel, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Karin Lexén.

I en ny Novusundersökning har Naturskyddsföreningen tittat närmare på hur svenskarna väger in frågor om miljö och klimat i sin julhandel. Undersökningen visar att mer än varannan svensk (51 %) tycker att det är viktigt att julmaten är ekologisk. Däremot är det få som tycker att det är viktigt med vegetarisk mat, endast två av tio tycker att det är viktigt att handla vegetarisk julmat. 

– Naturens variationsrikedom, den biologiska mångfalden, är nära sammanlänkad med klimatet och helt grundläggande för en planet i balans. Att äta ekologisk mat bidrar i allra högsta grad till att rädda vår planet, säger Karin Lexén.

Undersökningen visar att ekologisk mat är viktigast hos den kvinnliga delen av befolkningen – nära tre av fem kvinnor (58 %) uppger att det är mycket eller ganska viktigt att maten på årets julbord är ekologisk.

Varannan svensk väljer bort julklappar som påverkar miljön negativt

Om alla levde och shoppade som vi i Sverige gör i dag skulle vi behöva fyra jordklot, men medvetenheten om hållbar konsumtion verkar ha ökat denna jul. När det gäller julklappsköp visar undersökningen att nästan hälften (47 %) tycker att det är mycket eller ganska viktigt att julklapparna inte påverkar miljön eller klimatet negativt.

– Det ger hopp att så många ändå tänker på miljön och klimatet när de handlar julklappar. För att undvika en klimatkatastrof, rädda den biologiska mångfalden och avgifta samhället krävs en radikal omställning där förändrad konsumtion är avgörande., säger Karin Lexén.

En hållbar konsumtion handlar om att producera och konsumera inom planetens gränser. Just nu tar vi ut mer naturresurser än vad naturen hinner återskapa. Svenskarnas konsumtion orsakar utsläpp på cirka nio ton per person och år. För att nå Parisavtalet och Sveriges miljömål behöver de globala utsläppen minska till mindre än ett ton per person och år till 2050. 

5 tips för en mer miljövänlig jul

Det blir nog en ovanlig jul för många i år med firande och umgänge på distans. Naturskyddsföreningens tips för en mer hållbar jul vänder sig till både ensamfirare och sällskap, unga som äldre.

  1. Eko-julbordet – Ett julbord fyllt av ekologiskt ger dig inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen.
  2. Vego-julbordet – Låt julbordet bli en färgsprakande fest från växtriket! Placera de gröna rätterna i början av julbordet. Kött och fisk serveras på mindre fat lite längre bort på bordet.
  3. Granen – Köp en svensk KRAV-märkt gran. Hittar du bara fulgranar? Köp på nätet! Plastgranar går bort. Om du inte har en sedan tidigare förstås – då använder du den.
  4. Klappen – Blicka bortom nya prylar. Varför inte ge en kul upplevelse eller något second hand. Bästa julklappen är såklart ett medlemskap i eller en gåva till Naturskyddsföreningen.
  5. Soporna – Inslagningspapper, julsnören och granen. Vad gäller här? Papper sorteras som pappersförpackningar. Snören åker i soppåsen och granen i grovsoporna eller på återvinningscentral. 
  • Fler julönskningar, jultips, recept på julvego och mycket mer finns här. 
  • Naturskyddsföreningens julkampanj.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Naturskyddsföreningen. Syftet med undersökningen är att undersöka allmänhetens inställning till klimatvänliga julklappar samt ekologisk och vegetarisk julmat. Den 10–15 december 2020 genomfördes 1067 webbintervjuer via Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Frågor

Hur viktigt eller oviktigt är det för dig att köpa julklappar som inte påverkar miljön eller klimatet negativt?

 

Totalt

Man

Kvinna

Mycket viktigt

8 %

7 %

9 %

Ganska viktigt

39 %

34 %

44 %

Ganska oviktigt

26 %

29 %

23 %

Mycket oviktigt

11 %

17 %

6 %

Vet inte

8 %

6 %

10 %

Köper inte julklappar

9 %

8 %

9 %

Hur viktigt eller oviktigt är det för dig att maten som handlas inför jul är ekologisk?

 

Totalt

Man

Kvinna

Mycket viktigt

10 %

8 %

11 %

Ganska viktigt

41 %

36 %

47 %

Ganska oviktigt

32 %

35 %

30 %

Mycket oviktigt

13 %

20 %

7 %

Vet inte

3 %

2 %

5 %


Hur viktigt eller oviktigt är det för dig att maten som handlas inför jul är vegetarisk?

 

Totalt

Man

Kvinna

Mycket viktigt

6 %

3 %

9 %

Ganska viktigt

11 %

9 %

13 %

Ganska oviktigt

26 %

23 %

28 %

Mycket oviktigt

56 %

63 %

48 %

Vet inte

1 %

1 %

1 %

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Tusentals räddningsinsatser över hela landet för att rädda bina12.4.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bin är livsviktiga för oss människor. En stor del av den mat vi äter pollineras av bin och andra insekter. Men bina är hotade – i Sverige är en tredjedel av de vilda biarterna på väg att försvinna. Genom kampanjen Operation: Rädda bina driver Naturskyddsföreningen på för en mer bivänlig politik och uppmuntrar till konkreta räddningsinsatser för att rädda vilda bin. De senaste åren har nästan 22 000 räddningsinsatser rapporterats in.

Inga nya krav på utsläppsminskningar för industrin1.4.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Klimaträttsutredningen lyckas inte med sitt viktigaste uppdrag – att se till att utsläpp av växthusgaser från den befintliga industrin minskar. Den industri som står för hälften av alla klimatutsläpp i Sverige slipper fortsatt undan. Det skriver Naturskyddsföreningen i en debattartikel i Dagens Industri idag. Föreningen kräver nu att regeringen ser till att alla tillstånd till alla verksamheter som använder fossila bränslen omprövas så att klimatkrav kan ställas.

SM i fågelholk: Årets finalister presenteras på Skansen18.3.2021 07:00:00 CET | Pressinbjudan

Det råder bostadsbrist i skogen. Det högintensiva skogsbruket gör att lämpliga boträd saknas och många fåglar har därför inte någonstans att bo. SM i fågelholk är ett sätt att öka barn och ungas intresse för naturen och samtidigt bidra till att skapa fler boplatser. I årets upplaga av SM i fågelholk har det nu blivit dags att presentera finalisterna – 15 finalholkar i tre kategorier. Det gör vi på Skansen den 23 mars kl 10.00. Välkommen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum