Studentlitteratur AB

Ny upplaga av läroboken Svensk statsrätt – precis i tid inför riksdagsvalet 2022

Dela
Synen på Sveriges grundlag från 1974 och dess funktion har sedan mitten av 1990-talet ändrats, vilket understryks av de senaste årens uppmärksammade frågor om regeringsbildning och rättighetsskydd. Inför och efter det stundande riksdagsvalet är den nya upplagan av Svensk statsrätt mer aktuell än någonsin.
Författaren Joakim Nergelius som skrivit boken "Svensk statsrätt".
Författaren Joakim Nergelius som skrivit boken "Svensk statsrätt".

I Svensk statsrätt behandlas, som titeln anger, den svenska statsrätten med särskilt fokus på Sveriges grundlag från 1974. Synen på grundlagen har sedan mitten av 1990-talet, då Sverige gick med i EU samtidigt som Europakonventionen om mänskliga rättigheter blev gällande svensk rätt, successivt ändrats. 1974 års grundlag utgick från att grundlagstexten främst angav spelreglerna för politikens utövande och samhällsutvecklingens centrala principer. Men med åren har en syn på grundlagen som centralt styrande samt för lagstiftarens bindande rätt blivit allt vanligare, och nu på 2020-talet är detta perspektiv mer aktuellt än någonsin.Regeringsformen från 1974, Sveriges viktigaste grundlag, genomgick år 2010 flera större ändringar som bland annat omfattade formerna för regeringsbildning, normprövningen och domstolarnas ställning.

– Dessa ändringar låg i tiden. De stärkte domstolarna och framhöll att grundlagen står över vanlig lag, säger Joakim Nergelius, författare till läroboken Svensk statsrätt. Joakim är sedan 2003 professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och har tjänstgjort vid EG-domstolen och EU:s regionkommitté. Han blev jur.dr. och docent i konstitutionell rätt vid Lunds universitet 1996, var ordförande i Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen 2000–2004 och medverkade som expert i Grundlagsutredningen 2004–2008.

Svensk statsrätt har getts ut av Studentlitteratur sedan 2006 och årets upplaga är den femte i ordningen. Under dessa år har boken kontinuerligt uppdaterats i förhållande till förändringar i omvärlden samt i regelverket. Den nya uppdaterade upplagan har samma struktur och behandlar samma ämnen som tidigare, men innehåller ett utbyggt avsnitt om svårigheterna kring regeringsbildning och budgetprocess, med utgångspunkt från svårigheterna att bilda regering efter valet 2018 samt de båda regeringskriserna 2021.

– Mycket tyder på att dessa frågor i en eller annan form kan aktualiseras även efter denna veckas val och under kommande mandatperiod, menar Joakim Nergelius. 

Boken riktar sig främst till juridikstudenter, men kan även vara av intresse för statsvetare och allmänt politiskt eller konstitutionellt intresserade läsare.

Kontakt:

Joakim Nergelius

Telefon: 070-761 54 22 

Mail: Joakim.Nergelius@oru.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Författaren Joakim Nergelius som skrivit boken "Svensk statsrätt".
Författaren Joakim Nergelius som skrivit boken "Svensk statsrätt".
Ladda ned bild
Omslagsbild till boken "Svensk statsrätt".
Omslagsbild till boken "Svensk statsrätt".
Ladda ned bild

Länkar

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 00https://www.studentlitteratur.se

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 422 miljoner kronor och har 164 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

Ny digital studieplattform hjälper studenter klara studierna27.10.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu lanseras den nya digitala studieplattformen Studora – ett digitalt studierum där studenter på universitet och högskolor erbjuds kurslitteratur tillsammans med kompletterande studieverktyg såsom poddar, kapitelsammanfattningar och filmer, som hjälper dem att klara sina studier. Plattformen är utvecklad av Studentlitteratur, vars ambition är att samla branschens aktörer och erbjuda en helhetslösning som underlättar och förenklar lärandet för landets studenter.

Webbutveckling för alla – nytt standardverk på svenska22.8.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Behovet av webbutvecklare är stort, liksom kursutbudet. Trots detta har det saknats kurslitteratur, det var länge sedan det kom en heltäckande bok på svenska om HTML och CSS. Nu finns en modern bok, "Introduktion till HTML och CSS", skriven av Montathar Faraon, biträdande professor i informatik och forskare vid Högskolan Kristianstad, samt Lars Holmberg, doktorand vid Malmö universitet och forskare inom maskinlärande och artificiell intelligens. Båda har betydande erfarenhet av undervisning och forskning inom webbutveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum