RF/SISU

Ny webbplats för Elitidrott och hälsa

Dela

En ny webbplats gör det lättare att hitta hjälp för elitidrottare och tränare som vill förbättra sin psykiska hälsa.

Göran Kenttä, RF
Göran Kenttä, RF

─ Vi ser att allt fler elitidrottare och tränare söker hjälp hos oss. Här får de hjälp att förbättra sin psykiska hälsa och därigenom prestera bättre idrottsligt. Att vi erbjuder digitala besök underlättar för många som reser eller bor på annan ort. Nu blir det dessutom lättare att hitta oss genom den nya webbplatsen, säger Karin Hyland, specialistläkare i psykiatri på Elitidrott och hälsa inom Beroendecentrum Stockholm.

Mottagningen för Elitidrott och hälsa är ett samarbete, mellan Beroendecentrum Stockholm och Riksidrottsförbundet, för att göra elitidrotten mer hållbar och förebygga långvarig problematik.

Elitidrott och hälsa ger stöd och hjälp till elitidrottare och tränare som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om beroende, depression, ångest, ätstörningar, utmattning och överträning. Behandlarna som jobbar på mottagningen har stor kunskap och förståelse för den miljö och de utmaningar som elitidrottare vistas i. Nu lanseras mottagningens nya webbplats.

På webbplatsen finns information om den hjälp som erbjuds på mottagningen men även idrottspsykologi, prestation och hälsa.

─ Vi hoppas att webbplatsen ökar kunskapen hur vi arbetar på mottagningen och att vi kan sänka tröskeln som kan finnas att söka hjälp när du inte mår bra, säger Göran Kenttä, kompetensansvarig för idrottspsykologi Riksidrottsförbundet.

Elitidrottare och tränare som är aktiva i landslagssammanhang och över 18 år kan få hjälp på mottagningen för Elitidrott och hälsa. Även idrottare som nyligen avslutat sin elitkarriär är välkomna. Sedan öppningen 1 februari 2015 har över 300 personer fått hjälp på mottagningen.

De flesta som kommer till mottagningen erbjuds psykologisk behandling i form av kognitiv beteendeterapi (KBT), oftast med särskild hänsyn till idrottslig prestation. I vissa fall kan behandlingen kombineras med läkemedelsbehandling.

Många mår mycket bättre

De flesta som har fått hjälp tycker att de mår mycket bättre. Majoriteten har även blivit bättre på att hantera nervositet och negativa tankar/upplevelser kopplat till prestation.

Det genomsnittliga betyget för upplevd kompetens och bemötande efter genomförd behandling ligger på 4,7 på en skala 1-5, där 5 är mycket bra.

Få hjälp på mottagningen

Det går bra att söka till mottagningen från hela landet. Den som vill söka hjälp hos Elitidrott och hälsa kan göra en egenanmälan via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det första besöket görs på mottagningen men därefter kan besöken ofta ske digitalt.

Länk till webbplatsen:

elitidrottsmottagningen.se. (https://www.elitidrottsmottagningen.se/)

För mer information kontakta

Karin Hyland
Specialistläkare i psykiatri, Beroendecentrum Stockholm
08-123 470 10 (via kommunikatör Camilla Petersson)

Göran Kenttä
Kompetensansvarig för idrottspsykologi, Riksidrottsförbundet
070-564 52 16 (via pressekreterare Anna Setzman)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Göran Kenttä, RF
Göran Kenttä, RF
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum