RF/SISU

Nya elitidrottsvänliga universitet och högskolor i Luleå, Gävle och Skövde

Dela

Luleå tekniska universitet, Högskolan i Gävle och Högskolan i Skövde blir nya Elitidrottsvänliga lärosäten från och med halvårsskiftet 2020.

– Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ska ge fler svenska medaljer och elitidrottare som lyckas även efter sina idrottskarriärer, säger Peter Mattsson, chef idrottsveckling Riksidrottsförbundet.

För att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft görs en utökad satsning med ytterligare Elitidrottsvänliga lärosäten. Att kunna kombinera elitidrottssatsning med studier skapar möjligheter för ett meningsfullt idrottande och en smidigare övergång till en civil karriär samtidigt som idrottsprestationerna kan bli ännu bättre.

– Förutsättningarna att kombinera elitidrott med studier på Luleå tekniska universitet är redan goda, och det känns väldigt bra att vi tillsammans med Riksidrottsförbundet nu ytterligare utvecklar möjligheterna att satsa på akademiska studier parallellt med idrottande på högsta nivå. Vi har fantastiska förutsättningar för vinteridrott, men har även flera av Sveriges bästa lag i sporter som ishockey, fotboll, basket och handboll i vår region. Det är väldigt positivt om utövare söker sig till oss för studier. Vi kommer att anställa en verksamhetsledare på heltid, som även är tänkt att fungera som tränare inom skidsporter, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Sedan tidigare finns 8 Riksidrottsuniversitet och 10 Elitidrottsvänliga lärosäten.

– Ambitionen är att så många lärosäten som möjligt ska vilja vara elitidrottsvänliga och därigenom bidra till att kombinationen elitidrott och studier möjliggörs för aktiva oavsett vad och var de vill studera. Anpassningar av studier i tid och rum är direkt avgörande för att klara av och genomföra en fullödig elitidrottssatsning, förklarar Peter Mattsson, chef idrottsutveckling, Riksidrottsförbundet.

Nuvarande Riksidrottsuniversitet är Umeå universitet, Mittuniversitetet Östersund och Sundsvall, Gymnastik- och idrottshögskolan tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan, Göteborgs universitet tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola och Högskolan Halmstad tillsammans med Malmö universitet.

Nuvarande Elitidrottsvänliga lärosäten är Blekinge tekniska högskola, Högskolan Dalarna, Högskolan Jönköping, Högskolan Kristianstad, Högskolan Väst, Karlstad universitet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Mälardalens högskola och Örebro universitet.

Här kan du läsa mer om Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten

För mer information kontakta

Peter Mattsson
Chef idrottsutveckling Riksidrottsförbundet
mobil: 070-615 05 71
e-post: peter.mattsson@rfsisu.se

Kent Lindahl
Ansvarig RIU/EVL Riksidrottsförbundet
mobil: 070-337 55 26
e-post: kent.lindahl@rfsisu.se

Lena Turesson
Luleå tekniska universitet
mobil: 0920-49 28 08
e-post: lena.turesson@ltu.se

Mikael Westling Söderström
Högskolan i Gävle
mobil: 072-214 94 55
e-post: mso@hig.se

Magnus Annerfalk
Högskolan i Skövde
mobil: 070-8437227
e-post: magnus.annerfalk@his.se

FAKTA:
Riksidrottsuniversitet:
Ett Riksidrottsuniversitet (RIU) arbetar med att utveckla svensk idrott på uppdrag av och i samverkan med Riksidrottsförbundet och olika specialidrottsförbund. Riksidrottsförbundets nominering av RIU ges till ett begränsat antal lärosäten. Den nationella modellen för RIU innehåller fyra utvecklingsdelar:
1. Särskilda utbildningssatsningar. 2. Möjlighet för elitidrottare till anpassade universitetsstudier.3. En miljö som möjliggör satsning på elitidrott.4. Samverkan mellan idrottsrörelsen och lärosätet avseende praktiknära idrottsforskning.

Elitidrottsvänliga lärosäten: Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) ingår i ett sammanhållet system med den nationella modellen för RIU. Gemensamt för alla EVL är att de erbjuder en god miljö för elitidrott och studier genom hjälp med individuellt anpassade studier. Arbetet sker i samarbete med RF och Specialidrottsförbunden.


Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum