MHF

Nya lagförslag om rattfylleri är goda nyheter

Dela

MHF har i många år hävdat att dagens bristfälliga rattfyllerilagstiftning medför att många notoriska rattfyllerister strax är ute på vägarna igen. I flera fall har detta bevisligen lett till oskyldiga människors död och många anhörigas lidande. En bil är ett dödligt vapen i händerna på en rattfyllerist. Därför är det mycket positivt att regeringen nu tagit fram ett förslag om skärpning av dessa regler.

Krockad bil. Foto: Clark Van Der Beken / Unsplash
Krockad bil. Foto: Clark Van Der Beken / Unsplash

Nya lagförslag går MHF:s väg

MHF har i många år hävdat att dagens bristfälliga rattfyllerilagstiftning medför att många notoriska rattfyllerister strax är ute på vägarna igen. I flera fall har detta bevisligen lett till oskyldiga människors död och många anhörigas lidande. En bil är ett dödligt vapen i händerna på en rattfyllerist.

Därför är det mycket positivt att regeringen nu tagit fram ett förslag om skärpning av dessa regler.

Vi måste satsa på att få bort de farligaste trafikanterna. Skärpta straff och möjligheten att frihetsberöva rattfyllerister på plats är steg i helt rätt riktning. Det är också viktigt att återfallsrattfyllerister döms hårdare.

Det är i många fall inte verkningsfullt att dra in körkortet, eftersom många av dessa förare inte har något körkort, antingen för att de aldrig tagit något eller för att det redan är indraget. Därför är frihetsberövande och rehabilitering för att få dem ur missbruket det enda som hjälper.

MHF kommer att inkomma med ett remissvar och hoppas nu att detta bara är första steget mot en nykter trafik.

Upptäckt fortfarande viktigast

Det är fortfarande helt centralt att man faktiskt fokuserar på att försöka upptäcka och fånga in rattfylleristerna, och det sker genom att göra fler nykterhetskontroller.

–Vi måste skilja på aktiva missbrukare, som ständigt kör berusade av alkohol eller andra droger, och den större grupp förare som ”bara” chansar och kör efter några glas, eller dagen efter en berusning. För den första kategorin är lagförslaget synnerligen tillämpligt. För den senare kategorin är det den upplevda risken för upptäckt som är avgörande, säger Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på MHF.

MHF arbetar sedan 1926 med att förstärka positiva normer kring nykterhet i trafiken, och räknar med att andra goda krafter drar åt samma håll.

Här har framför allt Polismyndigheten ett stort ansvar, men även regeringen som ger Polisen deras uppdrag.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Krockad bil. Foto: Clark Van Der Beken / Unsplash
Krockad bil. Foto: Clark Van Der Beken / Unsplash
Ladda ned bild
Rattfylleridrabbade familjer lider hela livet
Rattfylleridrabbade familjer lider hela livet
Ladda ned bild

Länkar

Om

MHF
MHF
Byängsgränd 8, 2tr
120 40 Årsta

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 10 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 150 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

MHF lyfter fram bra förebyggande insatser kopplat till riskbruk av alkohol under vecka 457.11.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande

15 procent av svenskarna dricker alkohol på ett riskfyllt sätt. 12 500 personer kör rattfulla varje dygn. Under vecka 45 tar MHF upp alkoholfrågan utifrån ett brett samhällsperspektiv och ger inspirerande exempel på förebyggande insatser. Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol är en återkommande satsning under vecka 45 – i år den 7 till 13 november. I år har MHF gjort en större satsning och producerat fem filmer som har premiär idag måndag den 7 november.

Bli inte blåst efter kräftskivan – hälften av alla alkomätare visar fel resultat4.8.2022 11:29:50 CEST | Pressmeddelande

Det är många som har köpt sig en alkomätare för att få ett svar på när man kan köra igen efter att ha druckit alkohol, speciellt nu i kräftskivetider. Det är därför mycket oroande att Tomas Jonsson, Sveriges ledande expert på alkoholmätarteknisk utrustning och VD på MHF Testlab som är ett av tre i världen ackrediterade testcenter av alkoholmätare, i TV4 Nyhetsmorgon kunde visa att hälften av mätarna inte fungerande. Flera stora teknikåterförsäljare säljer mätare som visar ett alldeles för lågt alkoholinnehåll i utandningsluften och på så sätt kan lura användaren till att köra även om denna i lagens mening faktiskt kan dömas för grovt rattfylleri. – Tyvärr finns det fortfarande ett antal mätare på den svenska marknaden som är totalt odugliga för att mäta promillehalt och faktiskt kan lura användaren att begå lagbrott, säger Tomas Jonsson. Ett konkret råd från Tomas Jonsson är att man innan inköp kollar att alkoholmätaren uppfyller den internationella standarden för den här typen av prod

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum