Nya ledamöter i Klimatpolitiska rådet
Regeringen har idag utsett professorerna Elin Lerum Boasson, Henrik Smith och Victoria Wibeck till nya ledamöter i Klimatpolitiska rådet.
De nya ledamöterna tillträder i samband med att förordnanden för de nuvarande ledamöterna Karin Bäckstrand, Markku Rummukainen och Sverker Sörlin löper ut den 1 juli 2022, i enlighet med rådets plan för succession.
Elin Lerum Boasson är professor vid Institutet för statsvetenskap vid Universitetet i Oslo och verksam vid CICERO Senter for klimaforskning. Hon forskar om nordisk energi- och klimatpolitik och om politikutvecklingen på dessa områden i EU.
Henrik Smith är professor i zooekologi vid Biologiska institutionen och Centrum för miljö- och klimatvetenskap vid Lunds universitet. Han forskar om biologisk mångfald med fokus på hur klimatförändringar och nyttjande av landskapet påverkar organismer och ekosystem.
Victoria Wibeck är professor vid Tema Miljöförändring vid Linköpings Universitet. Hon forskar om kommunikation och meningsskapande kring miljö- och klimatfrågor, bland annat hur medborgare förstår och förhåller sig till globala miljöutmaningar.
– Vi välkomnar tre nya ledamöter som kommer att komplettera rådets tvärvetenskapliga inriktning på viktiga områden för den fortsatta klimatomställningen. Samtidigt säger vi tack till tre av rådets ursprungliga ledamöter som starkt bidragit till myndighetens uppbyggnad, säger Johan Kuylenstierna, ordförande för Klimatpolitiska rådet.
Klimatpolitiska rådets uppdrag är att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat. För att stärka rådets oberoende i förhållande till regeringen är det därför rådet självt som föreslår nya ledamöter. Regeringen fattar därefter beslut om att förordna ledamöter i rådet under en bestämd tid, normalt högst tre år.
Länkar till mer information om de nya ledamöterna:
Nyckelord
Kontakter
Ola AlteråKanslichef
Tel:08-775 41 71Tel:073-397 33 88ola.altera@klimatpolitiskaradet.seOm
Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen uppnås. Det långsiktiga målet är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. I vårt uppdrag ingår också att bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.
Följ Klimatpolitiska rådet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Klimatpolitiska rådet
Tydligare styrning och bättre förutsättningar för investeringar behövs för att accelerera klimatomställningen16.3.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige har uppnått styrfart i klimatomställningen men nu behövs acceleration. För det krävs starkare koordinering mellan olika politikområden och tydligare styrning av regeringens myndigheter. Det är huvudbudskapet i årets rapport från Klimatpolitiska rådet som har utvärderat hur regeringens samlade politik påverkar möjligheterna att uppnå klimatmålen.
Klimatpolitiska rådet föreslår nya ledamöter10.3.2022 12:45:00 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådet föreslår idag regeringen att utse Elin Lerum Boasson, Henrik Smith och Victoria Wibeck till nya ledamöter, för tillträde i rådet den 1 juli 2022.
Klimatpolitiska rådet presenterar årets granskning av regeringens politik3.3.2022 10:57:00 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådet bjuder in till pressträff i samband med lanseringen av den årliga granskningen av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen. Medverkar gör bland annat rådets ordförande Johan Kuylenstierna och vice ordförande Cecilia Hermansson. Årets rapport fokuserar särskilt på hur omställningspolitiken ska accelerera för att nå klimatmålen.
Globalt nätverk av klimatpolitiska råd lanseras när COP26 öppnar1.11.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådet har under 2021 tillsammans med sina systerorganisationer i Storbritannien och Chile initierat och etablerat ett nytt globalt nätverk för nationella klimatpolitiska råd - the International Climate Councils Network, ICCN. Nätverket lanseras officiellt idag i samband med att klimattoppmötet COP26 startar i Glasgow.
Klimatpolitiska rådets rapport till regeringen: Återhämtningspolitiken måste bidra till ökad takt i klimatomställningen25.3.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Återhämtningen efter coronakrisen är ett möjlighetsfönster för klimatomställningen. Nu finns både en mognad och ett momentum som regeringen behöver nyttja bättre än man hittills gjort. När stora ekonomiska stimulanser lanseras efter pandemin bör dessa, liksom fler reformer, inriktas på att också bidra till att nå klimatmålen. Det är huvudbudskapet i årets rapport från Klimatpolitiska rådet som granskat hur återhämtningspolitiken under coronakrisen påverkar Sveriges möjligheter att uppnå de klimatpolitiska målen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum