Nya Sida-stöd till Rohingya-flyktingar inför kraftiga monsunregn
I höstas flydde uppemot 700 000 rohingyer till Bangladesh, men risken stor att flyktinglägren inte kan stå emot kommande monsunregn. Träd och rotsystem som stoppade jorderosion och jordskred har huggits ner för att göra plats för de många flyktingarna och riskerna är nu stora inför den kommande monsunens kraftiga regn och vindar. Biståndsmyndigheten Sida ger nu 50 miljoner kronor i stöd, utöver de 200 miljoner som Sverige bidragit med sedan hösten 2017, till att förbättra och förstärka de nödboenden som flyktingarna bor i men också till gasolkök för att minska behovet av ved.
Utmaningarna är fortsatt stora i flyktinglägren dit ett stort antal rohingyer flydde under hösten 2017. Det snabba inflödet av människor med behov av tak över huvudet i kombination med brist på lämpligt byggmaterial, har medfört att flyktingarnas boenden är av dålig kvalitet och under den standard som är angiven för humanitära insatser. Boendena är byggda av bambu, plastdukar och presenningar, eftersom myndigheterna inte tillåter mer permanenta byggmaterial, och måste nu snabbt förstärkas för att klara regnsäsongens kraftiga nederbörd och vindar. I dagsläget lever upp till 230 000 personer i högriskområden för översvämning och jordskred.
- När våra experter gjorde fältbesök för en tid sedan tittade man särskilt på det enorma flyktinglägrets negativa påverkan på skog och vattenresurser i området. Tillsammans med vatten- och miljöexperter har vi nu föreslagit hjälpinsatser som på sikt har möjligheter att reparera de miljöskador som uppkommit i området, samtidigt som insatserna också kan skapa arbetstillfällen, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.
Biståndsorganisationen IOM förser 120 000 flyktingfamiljer med rep och kraftiga presenningar för att förstärka de tillfälliga nödboenden som riskerar att förstöras under regnsäsongen. Flyktingar får också utbildning i hur man med anpassade bygglösningar kan bygga mer hållbara boenden. Ett Sida-stöd på 25 miljoner kronor gör att ytterligare 30 000 familjer får samma stöd för att minska riskerna för dödsfall under regnsäsongen.
Träd och rötter som tidigare stabiliserade marken fälls eller grävs upp och används som ved till matlagning. Skogsavverkningen har också lett till konflikter med den bofasta befolkningen som är beroende av skogen för sin försörjning. UNHCR utvecklat ett särskilt program för att distribuera gasbehållare, gaskök eller gas till flyktingfamiljer vilket Sverige ska vara med och finansiera.
- Att använda gas som bränsle istället för ved innebär många fördelar. Skog behöver inte avverkas och gas är dessutom ett billigare bränslealternativ, kvinnor och barn behöver inte riskera att bli överfallna när de samlar in ved, och genom att använda gasolkök istället för ved inomhus minskas risken för de som lagar mat i tält eller skydd att andas in farliga rökgaser, säger Carin Jämtin
Lokala producenter ska se till att det finns tillgång till gas, men under en övergångsperiod kommer även så kall.ade komprimerade jordbruksrestprodukter erbjudas som alternativ till ved. UNHCR har nyligen kunnat öka sitt tidigare begränsade mandat i Bangladesh och är nu en av de viktigaste biståndsorganisationerna i lägerområdena. FN-organisationen får 25 miljoner kronor för sitt arbete i Bangladesh under 2018.
Kontakter
Fredrik SperlingPressekreterare
0702-54 92 86Fredrik.sperling@sida.seInga-Lill HagbergPressekreterare
0706-27 60 98Inga-lill.hagberg@sida.seOm
För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se (https://www.sida.se)
Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Sida
Sida ger stöd på 65 miljoner till Venezuela-krisen1.2.2019 06:30:00 | Pressmeddelande
Den långvariga humanitära krisen i Venezuela eskalerar i takt med att den politiska spänningen stiger och hyperinflationen når rekordnivåer. Varje dag lämnar runt 5 000 personer landet, och biståndsmyndigheten Sida ger stöd på 65 miljoner kronor till behövande venezolaner, både inne i och utanför landets gränser som har stora behov av mat, rent vatten och hälso- och sjukvård.
Stabilt förtroende för hur svenskt bistånd används15.1.2019 07:00:00 | Pressmeddelande
Förtroendet för biståndet fortsätter att vara starkt hos svenskarna. Sju av tio instämmer i påståendet att svenskt bistånd bidrar till en bättre värld, och förtroendet för hur biståndspengarna används har ökat. Det visar biståndsmyndigheten Sidas årliga Sifo-undersökning av svenskarnas kunskap och attityder till biståndet.
Sida-stöd till kampen för ett friskare hav11.12.2018 06:30:00 | Pressmeddelande
Biståndsmyndigheten Sida ansluter sig nu till Världsbankens nya havsfond som ska ta ett helhetsgrepp kring de många utmaningar som är kopplade till havet med ett stöd på 300 miljoner kronor under fyra år. Ett viktigt fokus blir att öka inkomsterna för den fattigaste befolkningen i kustnära områden.
Forskning på hållbar utveckling visar vägen mot de globala målen10.12.2018 16:24:45 | Pressmeddelande
Hur kan fattiga länder göra för att hantera ett förändrat klimat och miljö? Många av världens låginkomstländer ligger i de geografiska regioner som påverkas mest av en ökad temperatur, med torka, översvämningar och extremväder. Nu får femton forskningsprojekt dela på omkring 82 miljoner kronor för att kunna forska om klimatanpassning och resiliens, alltså olika systems förmåga att återhämta sig, hantera förändringar och fortsätta utvecklas.
Gammal teknik ger nytt liv till ökenmark med stöd från Sida23.11.2018 07:30:00 | Pressmeddelande
Med traditionella tekniker där varje droppe regn tas tillvara har förtorkade och övergivna åkermarker i Burkina Faso odlats upp på nytt. Bonden Yacouba Sawadogo får Right Livelihood-priset för sitt arbete med att sprida kunskapen om de gamla metoderna, som kan få skog att växa i Saharas utkanter. Nu ger Sida 200 miljoner till ett projekt där den traditionella tekniken ska användas i stor skala för att få ökenmark i Burkina Faso att grönska och ge mat.
De fattigaste i Myanmar får stort Sida-stöd till hälsovård22.11.2018 07:30:00 | Pressmeddelande
Trots att tillgången till hälsovård blivit bättre i Myanmar under de senaste åren saknar fortfarande de mest utsatta människorna grundläggande mödravård, barnhälsovård, och vård för tuberkulos, HIV och malaria. Nu ger Sida 385 miljoner kronor till fonden Access to Health, som ska försöka nå alla i Myanmar med hälsovård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum