Sida

Nya Sida-stöd till Rohingya-flyktingar inför kraftiga monsunregn

Dela
I höstas flydde uppemot 700 000 rohingyer till Bangladesh, men risken stor att flyktinglägren inte kan stå emot kommande monsunregn. Träd och rotsystem som stoppade jorderosion och jordskred har huggits ner för att göra plats för de många flyktingarna och riskerna är nu stora inför den kommande monsunens kraftiga regn och vindar. Biståndsmyndigheten Sida ger nu 50 miljoner kronor i stöd, utöver de 200 miljoner som Sverige bidragit med sedan hösten 2017, till att förbättra och förstärka de nödboenden som flyktingarna bor i men också till gasolkök för att minska behovet av ved.

Utmaningarna är fortsatt stora i flyktinglägren dit ett stort antal rohingyer flydde under hösten 2017. Det snabba inflödet av människor med behov av tak över huvudet i kombination med brist på lämpligt byggmaterial, har medfört att flyktingarnas boenden är av dålig kvalitet och under den standard som är angiven för humanitära insatser. Boendena är byggda av bambu, plastdukar och presenningar, eftersom myndigheterna inte tillåter mer permanenta byggmaterial, och måste nu snabbt förstärkas för att klara regnsäsongens kraftiga nederbörd och vindar. I dagsläget lever upp till 230 000 personer i högriskområden för översvämning och jordskred.

- När våra experter gjorde fältbesök för en tid sedan tittade man särskilt på det enorma flyktinglägrets negativa påverkan på skog och vattenresurser i området. Tillsammans med vatten- och miljöexperter har vi nu föreslagit hjälpinsatser som på sikt har möjligheter att reparera de miljöskador som uppkommit i området, samtidigt som insatserna också kan skapa arbetstillfällen, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Biståndsorganisationen IOM förser 120 000 flyktingfamiljer med rep och kraftiga presenningar för att förstärka de tillfälliga nödboenden som riskerar att förstöras under regnsäsongen. Flyktingar får också utbildning i hur man med anpassade bygglösningar kan bygga mer hållbara boenden. Ett Sida-stöd på 25 miljoner kronor gör att ytterligare 30 000 familjer får samma stöd för att minska riskerna för dödsfall under regnsäsongen.

Träd och rötter som tidigare stabiliserade marken fälls eller grävs upp och används som ved till matlagning.  Skogsavverkningen har också lett till konflikter med den bofasta befolkningen som är beroende av skogen för sin försörjning. UNHCR utvecklat ett särskilt program för att distribuera gasbehållare, gaskök eller gas till flyktingfamiljer vilket Sverige ska vara med och finansiera.

- Att använda gas som bränsle istället för ved innebär många fördelar. Skog behöver inte avverkas och gas är dessutom ett billigare bränslealternativ, kvinnor och barn behöver inte riskera att bli överfallna när de samlar in ved, och genom att använda gasolkök istället för ved inomhus minskas risken för de som lagar mat i tält eller skydd att andas in farliga rökgaser, säger Carin Jämtin 

Lokala producenter ska se till att det finns tillgång till gas, men under en övergångsperiod kommer även så kall.ade komprimerade jordbruksrestprodukter erbjudas som alternativ till ved. UNHCR har nyligen kunnat öka sitt tidigare begränsade mandat i Bangladesh och är nu en av de viktigaste biståndsorganisationerna i lägerområdena. FN-organisationen får 25 miljoner kronor för sitt arbete i Bangladesh under 2018.

Kontakter

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd fördelas till 30 humanitära kriser22.4.2024 13:34:30 CEST | Pressmeddelande

Människors humanitära behov fortsätter öka på grund av fler konflikter, ökade brott mot internationell rätt, och att klimat- och naturkatastrofer blivit vanligare och mer omfattande. Allt fler människor lever i hungersnöd, på flykt från sina hem och under hot om våld och förtryck. Sverige genom Sida fördelar nu 4,3 miljarder kronor till 30 humanitära kriser genom 19 humanitära partner. De kriser som får mest stöd är DR Kongo, Afghanistan, Sudan, Jemen och Etiopien.

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye