Läkemedelsverket

Nytt sätt att sammanställa statistik förenklar miljöforskning

Dela

E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket har tillsammans tagit fram en ny beräkningsmodell för att sammanställa statistik om aktiva läkemedelssubstanser som har expedierats på apotek. Statistiken kan forskare använda för att bedöma vilka aktiva substanser som kan uppnå halter i miljön som utgör en miljörisk.

Ett sätt att bedöma vilka miljörisker ett läkemedel har är att använda faktiska försäljningsdata och beräkna vilka halter som kan förväntas nå ut i miljön, exempelvis i våra vattendrag.

I den nya modellen för att sammanställa statistik tar E-hälsomyndigheten fram uppgifter om försäljningen av ett visst läkemedel, medan Läkemedelsverket tar fram data om mängden aktiv substans i läkemedlet.

Tillsammans med uppgifter om olika förpackningar sammanställer myndigheterna lättillgänglig statistik om vilka mängder aktiva läkemedelssubstanser som har sålts.

– Nu underlättar vi forskarnas arbete genom att presentera samlad försäljningsstatistik för mängden enskilda aktiva läkemedelssubstanser. Sådana beräkningar har tidigare krävt ett omfattande eget arbete av forskarna, säger Krister Halldin, utredare i miljögruppen vid Läkemedelsverket.

Statistiken som är resultatet av detta myndighetssamarbete finns nu tillgänglig och kan beställas från registrator@ehalsomyndigheten.se.

− Det finns en stor efterfrågan på miljöstatistik och det är viktigt att tillgängliggöra den. Vår ambition är att utveckla modellen ytterligare så att den blir ännu mer informativ och användbar, säger Rebekka Persson, chef för E-hälsomyndighetens statistikenhet.

Dyrt att mäta halter i miljön

För att bedöma ett läkemedels miljörisker behövs dels kunskap om de aktiva substansernas egenskaper och toxicitet, dels information om halter i miljön. Halterna i miljön kan mätas med kemisk analys, men det är kostsamt.

I dag används ett stort antal aktiva substanser i läkemedel och det behövs metoder för att identifiera vilka substanser som ska prioriteras och övervakas. Som ett första steg i miljöriskbedömningarna används därför ofta standardiserade beräkningar för förväntad halt i miljön, som utgår från skattningar av ett läkemedels totala försäljning. Tillgång till verkliga försäljningsdata ökar precisionen när förväntade halter i miljön ska beräknas.

Tidigare har forskare själva gjort dessa beräkningar genom att kombinera information från myndigheterna. Från E-hälsomyndigheten om försäljningen av läkemedel i form av mängden läkemedel i olika förpackningar och antal sålda förpackningar med information från Läkemedelsverket om mängden aktiv substans i läkemedlen.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst E-hälsomyndigheten

Telefon: 010-106 07 98

presstjanst@ehalsomyndigheten.se

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Allt vanligare att små barn skadas allvarligt av propplösare24.11.2022 09:13:59 CET | Pressmeddelande

Antalet samtal från sjukhus med allvarliga fall där små barn har fått i sig starkt frätande propplösare har ökat de senaste åren. Detta visar samtalsstatistik från Giftinformationscentralen, som uppmanar föräldrar att förvara en av hemmets farligaste produkter oåtkomligt för barn. Det starkt frätande ämnet skadar slemhinnan och kan leda till livshotande skador på luftvägar och matstrupe.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum