Dramaten

Ödesmättade frågor om utanförskap i nyskrivna De andra

Dela

De andra är en nyskriven pjäs av Jan Waldekranz som skildrar utanförskap, frågor om tillit och medkänsla. I rollerna ser vi Jan Waldekranz och Electra Hallman. Urpremiär på Målarsalen den 24 januari .

Jan Waldekranz och Electra Hallman i De andra. Foto: Sören Vilks
Jan Waldekranz och Electra Hallman i De andra. Foto: Sören Vilks

De Andra skildrar ett möte mellan två personer som förlorat det mesta. I ett vindlande samtal utforskar de varandra och sig själva. Vad styr våra liv och våra möjligheter? Och från vilken sida av samhället betraktar du de andra?

– Jag har skrivit en parallell handling till mitt eget liv. Situationerna och människorna är autentiska för mig. Min mamma arbetade på alkoholpolikliniken i Södertälje och ett av mina första jobb som 18-åring var att skjutsa alkoholister till vårdhem. Det hände att jag körde vänners pappor. Varför hamnade jag på Dramaten istället för i utanförskap som vissa barndomsvänner? Jag växte upp med ett kulturellt kapital och hade tidigt en drivkraft att klara av mitt liv. Utan det hade jag…. Nej, det vore idiotiskt att påstå något om det, eftersom ingen människa planerar att misslyckas eller bli utslagen. Du vet bara vad du vet, säger Jan Waldekranz om sin nya pjäs.

Medverkande
Jan Waldekranz, skådespelare på Dramaten, har tidigare skrivit och regisserat pjäsen Love Bombing som spelades på Dramaten 2004.

Electra Hallman slog igenom med sin roll som Hedda Gabler i Anna Petterssons uppsättning på Dramaten 2016.

Text och regi Jan Waldekranz
Scenografi Jan Lundberg
Ljusdesign Magnus Kjellberg

Kan scenkonst betraktas som hälsofrämjande?
De andra ingår i ett forskningsprojekt som Dramaten gör tillsammans med Karolinska Institutet om teaterns möjligheter att bidra till social hållbar utveckling. Under några föreställningar kommer hjärtaktivitet att mätas på skådespelare och publik.

De andra , urpremiär den 24 januari 2018, Målarsalen.

Kontakter

Bilder

Jan Waldekranz och Electra Hallman i De andra. Foto: Sören Vilks
Jan Waldekranz och Electra Hallman i De andra. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum