Uppsala kommun

Ökad individanpassning ska stärka vuxenutbildningen

Dela

Uppsala kommun tecknar ramavtal med Hermods för en mer flexibel undervisning inom vuxenutbildningen. Målsättningen är att höja kvaliteten genom ökad individanpassning och erbjuda större flexibilitet för elever så att fler kan gå vidare till jobb snabbare.

Flexibla studieformer kan till exempel handla om att få kombinera undervisning i klassrummet med lektioner på distans. Foto: Johnér
Flexibla studieformer kan till exempel handla om att få kombinera undervisning i klassrummet med lektioner på distans. Foto: Johnér

Ramavalet gäller flexibla studieformer för svenska för invandrare (sfi) studieväg 3, grundläggande och gymnasiala ämnen, yrkesutbildning handel och administration samt hotell och turism inom Uppsala kommuns vuxenutbildning till ett sammanlagt värde av cirka 40 miljoner kronor per år. Hermods har i anbudsförfarandet bäst kunnat visa att de kan organisera, individanpassa och kvalitetssäkra undervisning med individens behov i fokus.

– Hermods har en lång erfarenhet av flex- och distansundervisning som de har använt som grund för att ytterligare utveckla sina metoder och sin lärplattform på ett innovativt sätt för att möta kommunens krav på kvalitet och flexibilitet. Elevernas tillgång till studier, oavsett tid och rum, är kärnan för kommunens arbete med att underlätta individens möjlighet till jobb eller högre studier, säger Mohamad Hassan (L) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Flexibla studieformer för stärkt kvalitet
Uppsala kommun har även tidigare samarbetat med Hermods inom vuxenutbildning och det nya ramavtalet innebär ett förnyat förtroende med utökad uppdragsbeskrivning. Flexibla studieformer innebär att redan vid introduktionen ta hänsyn till elevernas individuella förutsättningar, det kan till exempel handla om att få kombinera undervisning i klassrummet med lektioner på distans.

– Samarbetet med Hermods innebär bland annat en förstärkt introduktion med extra stöd i ett tidigt skede och att studieblock kan sättas samman utifrån individens behov. Målsättningen är ökad kvalitet med bättre genomströmning för att fler ska kunna gå vidare snabbare till studier eller arbete, säger Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef på arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun.

Bedömningskriterier
I bedömningen av anbud har kommunen bland annat undersökt om leverantörerna erbjuder en forskningsbaserad utveckling av undervisningen, har beprövad erfarenhet samt hur elevernas olika förutsättningar och behov tillgodoses. Kraven har legat i linje med de riktlinjer som nyligen presenterades i den nationella KLIVA-utredningen (Stärkt kvalitet och likvärdighet inom kommunal vuxenutbildning för elever med svenska som andraspråk).

Ramavtal för fyra år
Sammanlagt deltog 12 olika leverantörer i upphandlingens två områden, varav fem lämnade in anbud för båda. Uppsala kommuns ramavtal med Hermods har trätt i laga kraft 9 mars, omfattar upphandlingens båda delar och gäller fyra år med start 1 augusti.

– Uppsala kommun blir en av Hermods största kunder och det blir väldigt roligt och inspirerande att fortsätta utveckla vuxenutbildningen tillsammans med dem. Uppsala kommun har i sitt förfrågningsunderlag lagt fokus helt på kvalitet och effektivitet och vi ser mycket fram emot att få påbörja arbetet med det nya uppdraget, säger Johan Sjögren, verksamhetschef för Hermods Komvux.

Nyckelord

Kontakter

Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden, Uppsala kommun
Tel: 073-048 89 23
mohamad.hassan@uppsala.se

Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef, arbetsmarknadsförvaltningen, Uppsala kommun
Telefon: 018-727 4988
Mobil: 072-469 6067
E-post: ulrika.gronqvist@uppsala.se

Johan Sjögren, verksamhetschef Hermods Komvux
Mobil: 010-142 1098
E-post: johan.sjogren@hermods.se

Eva Kjeller, presskommunikatör, Uppsala kommun
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

 

Bilder

Flexibla studieformer kan till exempel handla om att få kombinera undervisning i klassrummet med lektioner på distans. Foto: Johnér
Flexibla studieformer kan till exempel handla om att få kombinera undervisning i klassrummet med lektioner på distans. Foto: Johnér
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum