Transportstyrelsen

Omkomna i flygolyckor flest på 15 år

Dela

Antalet omkomna inom allmänflyget var under 2021 det största på 15 år. Det beror på en enskild olycka med många omkomna. Samtidigt var antalet olyckor bland det minsta på flera år.

Fler omkomna, men färre olyckor. Det visar luftfartens säkerhetsöversikt 2021. Foto: Transportstyrelsen/Jacob Sjöman
Fler omkomna, men färre olyckor. Det visar luftfartens säkerhetsöversikt 2021. Foto: Transportstyrelsen/Jacob Sjöman

Transportstyrelsens säkerhetsöversikt för luftfarten 2021 visar att svensk kommersiell luftfart fortsatt håller en hög säkerhetsnivå, utan omkomna eller allvarligt skadade personer. Emellertid har elva personer omkommit inom allmänflyget under 2021, i olyckor med små svenskregistrerade luftfartyg. Det är det största antalet sedan 2006.

Nio personer omkom i olyckan vid flygning med fallskärmshoppare i Örebro. Under flygning med ett annat privatflyg omkom piloten som enda ombordvarande. En person omkom när en helikopter störtade i en skog.

– De här allvarliga händelserna visar hur viktigt det är att vi fortsätter det säkerhetsarbete som pågår tillsammans med intresseorganisationerna, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

Säkerhet vid fallskärmshoppning

Transportstyrelsen har fortsatt att prioritera säkerhetsarbetet vid flygning med fallskärmshoppare efter de två tragiska dödsolyckorna 2019 och 2021, där totalt 18 personer omkom. Arbetet har bland annat bestått i utbildning för hoppare kring massa, balans, lastning och förflyttning i flygplan liksom säkerhetsutbildning för piloter som flyger fallskärmshoppare.

Samtidigt som de omkomna var fler än på länge så var antalet olyckor under 2021 det minsta på senare år, 13 stycken, jämfört med 26 olyckor under 2020. I fem av olyckorna under 2021 skadades sammanlagt sex personer allvarligt.

Fortsatt påverkan av Covid-19

Covid-19-pandemin påverkade fortfarande den kommersiella luftfarten under 2021. Både smittspridning och reserestriktioner växlade flera gånger under året, vilket ställde höga krav på följsamhet hos såväl flygbolag som resenärer.

– Transportstyrelsen har följt utvecklingen noga och har anpassat tillsynen över branschen till kritiska områden, såsom flygbolagens säkerhetsledningssystem och underleverantörer, säger Gunnar Ljungberg.

Den 1 januari 2021 trädde nya regler i kraft inom hela EU för flygning med drönare utomhus. Alla som flyger med drönare som är lite mer avancerade än de enklaste leksakerna behöver ta ett drönarkort för att få flyga. Syftet är att kunna utveckla både trafiken och drönarnas användningsområden med bibehållen säkerhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fler omkomna, men färre olyckor. Det visar luftfartens säkerhetsöversikt 2021. Foto: Transportstyrelsen/Jacob Sjöman
Fler omkomna, men färre olyckor. Det visar luftfartens säkerhetsöversikt 2021. Foto: Transportstyrelsen/Jacob Sjöman
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum