Akademiska sjukhuset

Onkoplastik gör att alltfler bröstcancerpatienter slipper operera bort bröstet

Dela
Kirurgi är en viktig del av behandlingen vid bröstcancer som årligen drabbar cirka 9 000 kvinnor i Sverige. På Akademiska sjukhuset används numera avancerade onkoplastiska tekniker för att behandla kvinnor som annars skulle behöva operera bort hela bröstet. Detta har resulterat i att mastektomierna minskat med över 60 procent vilket uppmärksammas med anledning av bröstcancerdagen 1 oktober.
På Akademiska sjukhuset opereras nästan nio av tio patienter med bröstcancer med bröstbevarande kirurgi. Cirka 75 procent av dem  genomgår ett onkoplastiskt ingrepp. Foto: Johan Alp
På Akademiska sjukhuset opereras nästan nio av tio patienter med bröstcancer med bröstbevarande kirurgi. Cirka 75 procent av dem genomgår ett onkoplastiskt ingrepp. Foto: Johan Alp

- Alla studier visar att bröstbevarande kirurgi är bättre än mastektomi, oavsett patientens ålder. Att ta bort hela bröstet ger sämre resultat, oavsett om man gör en rekonstruktion eller inte. I Sverige är Akademiska ett av sjukhusen som erbjuder flest kvinnor bröstbevarande kirurgi, säger Andreas Karakatsanis, överläkare på Akademiska sjukhusets bröstmottagning vid Samariterhemmet och forskare vid Uppsala universitet.

Enligt Andreas Karakatsanis innebär onkoplastisk bröstkirurgi att man kombinerar ett säkert onkologiskt resultat med moderna tekniker som förbättrar de funktionella och kosmetiska resultaten och livskvaliteten för kvinnor med bröstcancer. På bröstmottagningen pågår även forskningsstudier för att identifiera den bästa operationen för varje kvinna med bröstcancer, med fokus på patienten och dennes individuella egenskaper.  

- Det är viktigt att se kvinnor med bröstcancer som friska människor med en oftast botbar sjukdom. Målet är att de ska kunna leva ett normalt liv utan att kompromissa med livskvaliteten eller hur de mår, säger han och fortsätter:

- Med dagens tekniker behöver endast ett fåtal kvinnor genomgå mastektomi. Beslutet att operera bort bröstet drivs oftast av oro och ångest samt missuppfattningen att större kirurgi är bättre för cancersjukdomen. Men det är tvärtom. Den perfekta operationen för varje kvinna är den som kombinerar bästa onkologiska och funktionella resultat, avrundar Andreas Karakatsanis.

FAKTA: Onkoplastik vid bröstcancer

  • Innebär att man använder sig av avancerade kirurgiska tekniker för att ta bort tumören och samtidigt bevara bröstets form, funktion och kosmetik.
  • På Akademiska Sjukhuset opereras cirka 87 procent av patienterna med bröstbevarande kirurgi. Cirka 75 procent av dem som opereras med bröstbevarande kirurgi genomgår ett onkoplastiskt ingrepp.
  • På Akademiska sjukhuset innebär det att ungefär hälften av alla bröstcancerpatienter som annars skulle behöva en mastektomi får bevara sitt bröst.

För mer information/intervju, kontakta:

Andreas Karakatsanis, onkoplastisk bröstkirurg, överläkare på Akademiska sjukhusets bröstmottagning vid Samariterhemmet och forskare vid Uppsala universitet, tel: 018-611 46 12 eller 0768-32 95 36, e-post: andreas.karakatsanis@akademiska.se

Bilder

På Akademiska sjukhuset opereras nästan nio av tio patienter med bröstcancer med bröstbevarande kirurgi. Cirka 75 procent av dem  genomgår ett onkoplastiskt ingrepp. Foto: Johan Alp
På Akademiska sjukhuset opereras nästan nio av tio patienter med bröstcancer med bröstbevarande kirurgi. Cirka 75 procent av dem genomgår ett onkoplastiskt ingrepp. Foto: Johan Alp
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Forskning visar: Kontaktsjuksköterska viktigt för återhämtning efter operation av komplexa bråck på aorta21.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den medicinska forskningen på komplex sjukdom i stora kroppspulsådern (aorta) har avancerat snabbt de senaste tio åren, med utveckling av operationsmetod och ökad överlevnad. Ny forskning vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet visar dock att omvårdnaden behöver stärkas för att återhämtningen ska bli optimal. På Akademiska har en ny funktion som kontaktsjuksköterska införts och forskarna efterlyser fler insatser.

Forskningsstudie visar: Inflammation kan förklara magbesvär vid psoriasis20.1.2025 12:34:33 CET | Nyheter

Personer med hudsjukdomen psoriasis har ofta en osynlig inflammation i tunntarmen, med ökad benägenhet för "läckande tarm”, visar ny forskning vid Uppsala universitet, där patienter från Akademiska sjukhuset deltagit. Dessa förändringar i tarmen skulle kunna förklara varför psoriatiker ofta har besvär med mag-tarmkanalen och större risk att få Crohns sjukdom, enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye