A Non Smoking Generation

Paradiset tilldelas 2017 års Guldvinge för tobaksfri handel

Dela

Paradiset har som första livsmedelskedja i Sverige valt att inte sälja tobak. Därför tilldelas Paradiset nu Guldvingen, ett nytt pris som är instiftat av A Non Smoking Generation för att uppmärksamma extraordinära insatser för starka och tobaksfria barn och ungdomar.

Guldvingen är en symbol för starka och tobaksfria barn och ungdomar.
Guldvingen är en symbol för starka och tobaksfria barn och ungdomar.

Försäljningen av tobak i svenska livsmedelsbutiker sker ofta med full exponering på bästa försäljningsyta och bidrar starkt till att befästa tobaksbruket som norm, vilket lockar många unga människor in i ett osunt beroende. Trots att det i Sverige är förbjudet att göra reklam för tobak är det ännu lagligt att marknadsföra tobaksprodukter på försäljningsställen och i närheten av godispåsar och tuggummipaket som riktar sig till barn och unga. Butikerna är i dag en av tobaksindustrins viktigaste marknadsföringskanaler.

- Paradiset är ett föredöme för alla svenska handlare och bidrar starkt till att skydda barn och ungdomar från ofrivillig tobaksexponering. Sverige ligger annars långt efter våra grannländer Norge, Finland och Island som redan har infört exponeringsförbud för tobak, säger Helen Stjerna, generalsekreterare för A Non Smoking Generation.

Tobak är ett hot mot global hållbar utveckling och genom att avstå från tobak bidrar man till minst tolv av FN:s sjutton hållbarhetsmål.

Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och årligen avverkas över 200 000 hektar skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar. Om världens alla tobaksplantage omvandlades till ätbar och hållbart odlad gröda skulle det kunna föda 20 miljoner människor som idag svälter.

Paradisets matbutiker är Skandinaviens största för naturliga och ekologiska produkter. Man har idag tre butiker i Stockholm med planer på att öppna fler under nästa år.

- Det känns jätteroligt att få priset och vi är väldigt stolta över det. För oss har det varit en självklarhet att inte sälja tobak, på samma sätt som vi inte säljer annat som är farligt för hälsan, säger Johannes Cullberg, vd för Paradiset.

Priset kommer att delas ut av A Non Smoking Generations generalsekreterare Helen Stjerna vid NSG:s hållbarhetsseminarium i Stockholm 22 november 2017.

I samband med detta kommer A Non Smoking Generation också att utmana övriga livsmedelsbutiker runt om i landet att följa efter Paradiset och göra ett aktivt val att välja bort försäljning av tobak.

För mer information, kontakta:

Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation, 0733-39 36 44

Johannes Cullberg, vd/grundare Paradiset, 0700-22 80 55

Nyckelord

Bilder

Guldvingen är en symbol för starka och tobaksfria barn och ungdomar.
Guldvingen är en symbol för starka och tobaksfria barn och ungdomar.
Ladda ned bild

Länkar

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00Pressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum