Patent- och registreringsverket

Patent inom klimatsmart teknik ökar snabbare i Sverige än globalt

Dela

Tillväxten av internationella patentansökningar inom klimatsmart teknik är högre från svenska företag än globalt. För perioden 2006-2016 är den genomsnittliga årliga ökningen nio procent, fyra procentenheter högre än den globala. Även sett till antalet ansökningar ligger svenska företag bra till. Största andelen återfinns inom transport och frakt, följt av smart elektronik. Det visar en ny sammanställning från PRV (Patent- och registreringsverket).

Generaldirektör
Generaldirektör

Globalt har tillväxttakten för internationella patentansökningar (så kallade PCT-ansökningar) med minst en klimatsmart aspekt haft en genomsnittlig årlig tillväxt på fem procent under perioden 2006-2016. Det är något högre än den genomsnittliga ökningen av totala antalet internationella patentansökningar, oavsett område, som är fyra procent för samma period.

I Sverige har utvecklingen gått ännu snabbare. Den genomsnittliga årliga ökningen av antalet internationella patentansökningar inom smart miljöteknik från svenska företag är så hög som nio procent under tidsperioden. Från 2013 stagnerar tillväxten, vilket sammanfaller med hur trenden ser ut globalt. Den avtagande trenden beror sannolikt på den sedvanliga stagnation för innovationskraften inom ett teknikområde, som ofta inträffar efter en tid med väldigt stor tillväxt.

-          Det är glädjande att se att svenska företag ligger bra till internationellt inom klimatsmarta innovationer. Nu gäller det att vi inte tappar fart.  Med tanke på samhällsdebatten hade man kunnat tro att tillväxttrenden borde hållit i sig längre. Samtidigt vet vi att nya teknikområden utvecklas i faser, så förhoppningsvis kommer vi att se fortsatt starka bidrag till utvecklingen inom klimatsmart teknik, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.

Med 2 992 internationella ansökningar under elvaårsperioden är Sverige tionde största sökandeland globalt och sjätte största i Europa.  De stora svenska industriföretagen Ericsson, Scania och Volvo står för majoriteten av ansökningarna. 

De områden som har störst andel ansökningar är transport och frakt, följt av smart elektronik. Det skiljer sig från de flesta andra länder med betydande mängder ansökningar, där i stället ansökningar inom energikällor och kraftöverföring dominerar.

 

Topp 20 länder med flest klimatsmarta PCT-ansökningar 2006-2016

Land                                               Antal                Genomsnittlig årl. medeltillväxt

USA                                                45 564                2,3%

Japan                                             40 756                4,5%

Tyskland                                         20 414                3,1%

Kina                                                10 669              26,7%

Sydkorea                                          9 382              13,1%               

Frankrike                                          8 860                7,6%

Storbritannien                                  5 032                 3,1%

Nederländerna                                 3 203                 5,9%

Schweiz                                           3 090                 5,8%

Sverige                                            2 992                 8,5%                 

Kanada                                            2 866                 1,4%

Italien                                               2 441                 4,4%

Danmark                                          2 407                 7,8%

Spanien                                           2 008                 0,8%

Australien                                        1 872                 -0,7%

Finland                                             1 822                  2,2%

Österrike                                          1 418                  8,0%

Israel                                                1 241                  2,3%

Belgien                                             1 152                  3,7%

Indien                                                1 131                  9,1%

Om statistiken

Statistiken över patentansökningar inom smart miljöteknik är sammanställd av PRV och bygger på data från offentliga internationella patentansökningar (så kallade PCT-ansökningar) inlämnade i tidsperioden 2006-2016. 2016 är det senaste hela kalenderår som statistik finns tillgänglig över eftersom patentansökningar blir offentliga först efter 18 månader och till det tillkommer tid för databasuppdateringar. De ansökningar som är inräknade innehåller åtminstone en klimatsmart aspekt. Med svenska ansökningar menas de ansökningar där sökande har angett en adress i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV
Presskontakt: 08 782 27 00, press@prv.se

Bilder

Generaldirektör
Generaldirektör
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Sverige främst i Europa med patent inom Industri 4.024.5.2019 07:05:00 CESTPressmeddelande

Sverige är det land i Europa som ansöker om flest internationella patent inom Industri 4.0. Även globalt sett står Sverige i framkant och placerar sig på en femteplats efter USA, Kina, Sydkorea och Japan. En klar majoritet av ansökningarna från Sverige rör kärnteknologi, där Ericsson helt dominerar, medan avsevärt färre rör möjliggörande teknik (såsom AI och geo-positionering) och tillämpande teknik för exempelvis personlig utrustning eller infrastruktur. Det visar statistik som PRV sammanställt.

Rapport: Så bidrar svenska företag till teknikutvecklingen inom självkörande fordon17.5.2019 13:26:48 CESTPressmeddelande

Självkörande fordon förväntas bli kommersiellt tillgängliga från år 2025 och har stor potential att medverka till en transportrevolution. Svenska företag ligger i framkant i Europa – bara Tyskland har fler patentansökningar inom området. PRV har studerat hur svenska företag bidrar till teknikutvecklingen mer i detalj. Rapporten visar att absolut flest patent inom självkörande fordon har sökts inom områdena säkerhet och nätverkskommunikation.

Ny OECD-rapport visar hur piratkopieringen slår mot Sverige10.5.2019 14:04:04 CESTPressmeddelande

För första gången har det kartlagts hur internationell piratkopiering av svenska produkter påverkar svenska företag och konsumenter. Enligt OECD, som gjort studien på uppdrag av PRV, är konsekvenserna av handeln med piratkopiorna alarmerande. I Sverige ger den årligen upphov till ekonomiska förluster på över 17 miljarder för de drabbade företagen och svenska konsumenter luras på nästan 4,5 miljarder, när de köper dyra kopior i tron att de är äkta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum