Natur & Kultur

Peter Englund skildrar andra världskrigets vändpunkt i ny bok

Dela

I augusti 2022 släpps Onda nätters drömmar på Natur & Kultur, ett verk där författaren och historikern Peter Englund för första gången skildrar andra världskriget i bokform. I 360 korta kapitel får vi följa ett fyrtiotal individer under november 1942, fyra veckor som kommit att kal-las andra världskrigets vändpunkt.

Onda nätters drömmar av Peter Englund
Onda nätters drömmar av Peter Englund

I totalt sex verk har Englund skildrat första världskriget, en boksvit som hyllats för sina levande skildringar med den vanliga människans livsvillkor i fokus. I sin kommande bok Onda nätters drömmar återvänder han till den mikrohistoriska formen men flyttar denna gång blicken till andra världskriget. Boken är en historisk skildring av de fyra veckor som kommit att kallas andra världskrigets vändpunkt.

 -  November 1942 är kanske de viktigaste veckorna under hela 1900-talet. I dess inledning var det fortfarande möjligt att tro att axelmakterna skulle segra, men när månaden var över stod det klart att det bara var en fråga om tid innan de skulle förlora, berättar Englund.

Onda nätters drömmar är uppbyggd av ett flätverk av biografier, där vi får följa ett fyrtiotal individers upplevelser och känslor under den månad som skulle komma att avgöra hela andra världskrigets utgång. Om Englunds tidigare historiska verk varit uppbyggda kring längre kapitel och vad de skildrade individerna gjorde, såg och tänkte under en enskild dag är den nya boken mer öppen och experimentell till formen. Kapitlen är kortare, personernas spår korsar ibland varandra, och det finns mer av flashbacks och flashforwards.

-  Detta är emellertid inte ett verk som söker att beskriva vad kriget var under dessa fyra kritiska veckor – dess förutsättningar, planer, förlopp och följder – utan vill istället säga något om hur det var. Boken blev tyvärr mer aktuell än jag själv skulle önskat, säger Englund.

Onda nätters drömmar ges ut den 26 augusti.

Om författaren
Peter Englund är uppvuxen i Boden men bor sedan många år i Uppsala. Han är filosofie doktor och docent i historia, hans debutbok Poltava från 1988 är ett av de mest lästa och omtalade historieverken som skrivits på svenska. Mellan 2001–2006 varhan professorvid Dramatiska Institutetmen han har också arbetat som krigskorrespondent i bl a Bosnien och Irak. Sedan 2002 är han ledamot av Svenska Akademien och mellan 2009-2015 var han dess ständiga sekreterare. Englunds böcker är utgivna i ett tjugotal länder och har erhållit en rad priser, bland annat Augustpriset 1993, Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2002 och Mårbackapriset 2018.

Utgivningsdatum: 26 augusti 2022
Recensionsdatum: 9 september 2022

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Onda nätters drömmar av Peter Englund
Onda nätters drömmar av Peter Englund
Ladda ned bild
Onda nätters drömmar
Onda nätters drömmar
Ladda ned bild
Peter Englund Foto: Thron Ullberg
Peter Englund Foto: Thron Ullberg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Sex nominerade titlar till priset Årets översättning18.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Av drygt fyrtio nominerade titlar ur 2021 års bokutgivning har sex översättningar kvalificerat sig till slutomgången: Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld i översättning från nederländskan av Olov Hyllienmark (Tranan) Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof i översättning från danskan av Johanne Lykke Holm (Norstedts) Det andra namnet. Septologin I-II av Jon Fosse i översättning från norskan av Lars Andersson (Albert Bonniers förlag) Midvinterdag av Bernadette Mayer i översättning från engelskan av Niclas Nilsson (Ellerströms) Orkansäsong av Fernanda Melchor i översättning från spanskan av Hanna Nordenhök (Tranan) Daniel Stein, tolk av Ljudmila Ulitskaja i översättning från ryskan av Ola Wallin (Ersatz) Prissumman om 100 000 kronor går oavkortat till översättaren. Årets pris kungörs och delas ut torsdagen 22 september, kl.12.00 inom ramen för Bokmässans Rum för översättning. Årets översättning – vars syfte är att rikta ljuset mot översättandets konst och att premiera över

Ny barnboksfestival med några av Sveriges största författare på plats!11.5.2022 15:13:59 CEST | Pressmeddelande

Söndagen den 22 maj blir det Barnboksfestival på Medborgarplatsen! Några av Sveriges populäraste barnboksförfattare och illustratörer samlas då för en riktigt fest och massor av bokskoj. Festivalen äger rum under Stockholms bokhelg som går av stapeln för andra året i rad. Mellan 10.00 och 16.00 bjuds det på ett fullspäckat schema med spännande evenemang och aktiviteter.

Nicolas Lunabba debuterar som författare6.4.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hösten 2022 ger Natur & Kultur ut Nicolas Lunabbas debutbok "Blir du ledsen om jag dör?" Nicolas Lunabba är mångfaldigt prisad för sitt arbete med barn och unga. Han är verksamhetsansvarig på organisationen Helamalmö och en stark röst i samhällsdebatten. Nicolas var värd för Sommar i P1 2021 och hans program hyllades för sitt mänskliggörande av unga som hamnar i våldsspiraler. Programmet byggde på ett utdrag ur det som nu blir hans debutbok.

Mycket starkt resultat för Stiftelsen Natur & Kultur 202128.3.2022 09:09:56 CEST | Pressmeddelande

Stiftelsen Natur & Kultur redovisar en omsättning på 407 miljoner kronor och ett resultat på 142 miljoner kronor för 2021, en resultatökning med 117 miljoner jämfört med 2020. Det är det goda utfallet för finansverksamheten och det mycket fina resultatet för förlagsverksamheten som bidrar till den positiva resultatutvecklingen. Det stärker stiftelsen i fortsatta satsningar, både på förlaget och på utdelningen av priser, stipendier och stöd för att stärka röster i det demokratiska samtalet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum