Cullbergstipendiater 2024
Fyra läkare tilldelas Cullbergstipendiet 2024 och får dela på 230 000 kronor från Natur & Kultur. Årets Cullbergstipendiater kommer att besöka psykiatriska verksamheter i Japan, Australien och Nya Zeeland för att studera suicidprevention, vård av unga vuxna, transkulturell psykiatri och samverkan mellan olika specialiteter.
Cullbergstipendiet är ett resestipendium som ger möjlighet att besöka psykiatriska verksamheter utomlands under två till fyra veckor. Det är uppkallat efter initiativtagaren pfessor Johan Cullberg, psykiater och författare som gick bort 2022.
Två av årets stipendiater ska resa till Japan, en destination som är ny för Cullbergstipendiet.
– I Japan finns såväl stora likheter som skillnader jämfört med Sverige. Ett exempel är att suicidtalen i Japan är högre men minskningen har varit större de senaste decennierna. Att ta del av deras breda suicidpreventiva arbetssätt kan vara av stort värde för oss. Ett annat exempel på intressanta japanska verksamheter är deras insatser för att hjälpa så kallade hikikomori, hemmasittare, tillbaka till sysselsättning och social samvaro, säger psykiatern Tove Gunnarsson som är sammankallade i stipendiekommittén och redaktör för tidskriften Svensk Psykiatri.
De övriga två stipendiaterna ska studera hur psykiatri och neurologi kan samverka samt kulturella aspekter av barn- och ungdomspsykiatrisk verksamhet.
– I Australien och Nya Zeeland finns utmaningar i form av stora geografiska avstånd och kulturella skillnader, inte minst med tanke på ursprungsbefolkningar. Man har därför utvecklat anpassade arbetssätt som även vi i Sverige kan ha stor nytta av, vilket erfarenheterna från tidigare års stipendieresor till dessa länder tydligt visat, konstaterar Tove Gunnarsson.
Stipendiekommittén vill uppmuntra psykiatrer och ST-läkare inom de psykiatriska specialiteterna i hela landet att ta till vara den möjlighet att få auskultera utomlands som Cullbergstipendiet ger. I år kom alla de beviljade stipendiaterna och även alla de sökande från Stockholmsområdet, något som bara hänt ett fåtal gånger tidigare under de 16 år som Cullbergstipendiet delats ut.
Stipendiater 2024
Samuelle Fajutrao Falk, ST-läkare vid Norra Stockholms psykiatri, ska auskultera på Neuropsychiatry Centre på The Royal Melbourne Hospital, Australien, för att få en insyn i den psykiatriska subspecialiteten neuropsykiatri, där neurologi och psykiatri samverkar i vården av patienter med komplexa neuropsykiatriska tillstånd.
Niklas Kahlmann, ST-läkare inom Region Stockholms barn- och ungdomspsykiatri, ska besöka den barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Wellington, Nya Zeeland, för att studera hur kulturella aspekter påverkar hur familjer söker och ges vård.
Christine Takami Lageborn, ST-läkare vid Psykiatri Sydväst, Stockholm, samt tidigare journalist, kommer att besöka Sapporo Medical University Hospital i Japan för att där studera vården efter suicidförsök som sker i samarbete mellan psykiatrin och andra specialiteter, och med uppföljning av olika samhällsaktörer efter utskrivning.
Annika Tiger, överläkare på Mottagning för unga vuxna, Psykiatri Södra Stockholm, ska auskultera på enheten Youth and Adolescent Psychiatry, Tokyo Metropolitan Matsuzawa Hospital, Japan, för att lära hur man där arbetar med unga vuxna och hur man integrerar forskning i klinikarbetet.
Cullbergstipendiet finansieras av Natur & Kultur och delas ut i samarbete med Svenska Psykiatriska Föreningen sedan 2009. Det kan sökas av psykiatrer och läkare under specialistutbildning (ST) inom de psykiatriska specialiteterna. Syftet är att utveckla den svenska psykiatriska vården genom att stimulera till fördjupat kliniskt tänkande med inriktning på psykiatri, barn- och ungdomspsykiatri eller rättspsykiatri. Årets stipendiater tillkännagavs på torsdagskvällen den 14 mars under Svenska Psykiatrikongressen i Stockholm.
Om stipendiet och dess grundare
Professor Johan Cullberg (1934–2022) gjorde själv studieresor som han ansåg lärde honom mycket, bland annat till USA och Australien. Genom att ta initiativ till ett resestipendium önskade han göra det möjligt för andra att åka ut i världen och ta del av nya och annorlunda arbetssätt.
Johan Cullberg var författare på Natur & Kultur sedan 1970-talet och skrev bland annat de banbrytande böckerna Kris och utveckling (1975, senaste utgåvan 2006) och Dynamisk psykiatri (1984, senaste utgåvan 2003). Självbiografin Mitt psykiatriska liv utkom 2007. Hans sista bok Att insjukna i psykos – förlopp, behandling, återhämtning, kom 2020 (skriven med Maria Skott och Pontus Strålin). Johan Cullberg skrev även uppskattade biografier över författare, bland annat Skaparkriser – Strindbergs inferno och Dagermans (1992, nyutåva 2023) och Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof (med Björn Sahlin, 2014).
Efter Johan Cullbergs bortgång arrangerade förlaget en minneskväll för honom tillsammans med Stockholms psykiaterförening. Talen som hölls filmades och finns att se på nok.se/johancullberg där det också bland annat finns minnesord som publicerats, längre intervjuer med Johan Cullberg och information om hans böcker.
Kontakter
Annika SchildtPresskontakt Socialt arbete och Vård
Tel:070-555 61 91annika.schildt@nok.seBilder
Länkar
Om oss
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.
Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Marx Mukaru från Skarpnäck är Ortens bästa poet 20241.12.2024 21:03:16 CET | Pressmeddelande
Ortens bästa poet 2024 blev sextonårige Marx Mukaru från Skarpnäck i Stockholm. Vinnaren utsågs under söndagskvällen vid finalen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Prissumman är 50 000 kronor. Ortens bästa poet är en nationell poesitävling som arrangeras sedan 2015 av Förenade Förorter med stöd av Natur & Kultur.
Nationell satsning på sakprosa i skolan med fortsatt stöd från Natur & Kultur15.11.2024 07:00:02 CET | Pressmeddelande
Författarcentrum Öst får fortsatt stöd från Natur & Kultur för att utöka det läsfrämjande projektet På riktigt – sakprosa i skolan från regional till nationell nivå. Syftet är att stärka sakprosans roll i skolundervisningen genom författarbesök.
Niels Fredrik Dahl får Nordiska Rådets litteraturpris för succéromanen Fars rygg22.10.2024 22:41:21 CEST | Pressmeddelande
Den norska författaren Niels Fredrik Dahl tilldelas det prestigefulla priset som går till det främsta nordiska litterära verket från 2023. Fars rygg utkom i Norge 2023 på förlaget Oktober och fick ett sensationellt mottagande. I januari 2025 utkommer den på svenska, i översättning av Gun-Britt Sundström.
Ny romanserie om svenskt rättsliv under 100 år av Hans-Gunnar Axberger18.10.2024 09:08:23 CEST | Pressmeddelande
Juristen Hans-Gunnar Axbergers kritikerhyllade bok Statsministermordet nominerades till Augustpriset, belönades med Stora fackbokspriset och tilldelades Natur & Kulturs debattbokspris. Nu debuterar han som skönlitterär författare med inte mindre än tre böcker.
Priset Årets översättning tilldelas Daniel Gustafsson26.9.2024 12:10:00 CEST | Pressmeddelande
Översättaren Daniel Gustafsson tilldelas priset Årets översättning för sin musikaliska och förtrogna översättning av László Krasznahorkais förbryllande och humorfyllda roman Herscht 07769. Årets översättning på 100 000 kr belönar det litterära verk som är bäst översatt till svenska under 2023. Årets översättarstipendiat Hanna Sandborgh tilldelas 50 000 kr som uppmuntran till fortsatt litterär verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum