Natur & Kultur

Cullbergstipendiater 2024

Dela

Fyra läkare tilldelas Cullbergstipendiet 2024 och får dela på 230 000 kronor från Natur & Kultur. Årets Cullbergstipendiater kommer att besöka psykiatriska verksamheter i Japan, Australien och Nya Zeeland för att studera suicidprevention, vård av unga vuxna, transkulturell psykiatri och samverkan mellan olika specialiteter. 

Christine Takami Lageborn och Annika Tiger (till vänster i bild) reser båda till Japan, Samuelle Fajutrao Falk reser till Australien och Niklas Kahlmann till Nya Zeeland för att besöka psykiatriska verksamheter.
Christine Takami Lageborn och Annika Tiger (till vänster i bild) reser båda till Japan, Samuelle Fajutrao Falk reser till Australien och Niklas Kahlmann till Nya Zeeland för att besöka psykiatriska verksamheter.

Cullbergstipendiet är ett resestipendium som ger möjlighet att besöka psykiatriska verksamheter utomlands under två till fyra veckor. Det är uppkallat efter initiativtagaren pfessor Johan Cullberg, psykiater och författare som gick bort 2022. 

Två av årets stipendiater ska resa till Japan, en destination som är ny för Cullbergstipendiet.

– I Japan finns såväl stora likheter som skillnader jämfört med Sverige. Ett exempel är att suicidtalen i Japan är högre men minskningen har varit större de senaste decennierna. Att ta del av deras breda suicidpreventiva arbetssätt kan vara av stort värde för oss. Ett annat exempel på intressanta japanska verksamheter är deras insatser för att hjälpa så kallade hikikomori, hemmasittare, tillbaka till sysselsättning och social samvaro, säger psykiatern Tove Gunnarsson som är sammankallade i stipendiekommittén och redaktör för tidskriften Svensk Psykiatri.  

De övriga två stipendiaterna ska studera hur psykiatri och neurologi kan samverka samt kulturella aspekter av barn- och ungdomspsykiatrisk verksamhet. 

– I Australien och Nya Zeeland finns utmaningar i form av stora geografiska avstånd och kulturella skillnader, inte minst med tanke på ursprungsbefolkningar. Man har därför utvecklat anpassade arbetssätt som även vi i Sverige kan ha stor nytta av, vilket erfarenheterna från tidigare års stipendieresor till dessa länder tydligt visat, konstaterar Tove Gunnarsson. 

Stipendiekommittén vill uppmuntra psykiatrer och ST-läkare inom de psykiatriska specialiteterna i hela landet att ta till vara den möjlighet att få auskultera utomlands som Cullbergstipendiet ger. I år kom alla de beviljade stipendiaterna och även alla de sökande från Stockholmsområdet, något som bara hänt ett fåtal gånger tidigare under de 16 år som Cullbergstipendiet delats ut.  

Stipendiater 2024 
 
Samuelle Fajutrao Falk, ST-läkare vid Norra Stockholms psykiatri, ska auskultera på Neuropsychiatry Centre på The Royal Melbourne Hospital, Australien, för att få en insyn i den psykiatriska subspecialiteten neuropsykiatri, där neurologi och psykiatri samverkar i vården av patienter med komplexa neuropsykiatriska tillstånd. 

Niklas Kahlmann, ST-läkare inom Region Stockholms barn- och ungdomspsykiatri, ska besöka den barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Wellington, Nya Zeeland, för att studera hur kulturella aspekter påverkar hur familjer söker och ges vård. 

Christine Takami Lageborn, ST-läkare vid Psykiatri Sydväst, Stockholm, samt tidigare journalist, kommer att besöka Sapporo Medical University Hospital i Japan för att där studera vården efter suicidförsök som sker i samarbete mellan psykiatrin och andra specialiteter, och med uppföljning av olika samhällsaktörer efter utskrivning. 

Annika Tiger, överläkare på Mottagning för unga vuxna, Psykiatri Södra Stockholm, ska auskultera på enheten Youth and Adolescent Psychiatry, Tokyo Metropolitan Matsuzawa Hospital, Japan, för att lära hur man där arbetar med unga vuxna och hur man integrerar forskning i klinikarbetet. 

Cullbergstipendiet finansieras av Natur & Kultur och delas ut i samarbete med Svenska Psykiatriska Föreningen sedan 2009. Det kan sökas av psykiatrer och läkare under specialistutbildning (ST) inom de psykiatriska specialiteterna. Syftet är att utveckla den svenska psykiatriska vården genom att stimulera till fördjupat kliniskt tänkande med inriktning på psykiatri, barn- och ungdomspsykiatri eller rättspsykiatri. Årets stipendiater tillkännagavs på torsdagskvällen den 14 mars under Svenska Psykiatrikongressen i Stockholm.  

Om stipendiet och dess grundare 
Professor Johan Cullberg (1934–2022) gjorde själv studieresor som han ansåg lärde honom mycket, bland annat till USA och Australien. Genom att ta initiativ till ett resestipendium önskade han göra det möjligt för andra att åka ut i världen och ta del av nya och annorlunda arbetssätt. 
 
Johan Cullberg var författare på Natur & Kultur sedan 1970-talet och skrev bland annat de banbrytande böckerna Kris och utveckling  (1975, senaste utgåvan 2006) och Dynamisk psykiatri  (1984, senaste utgåvan 2003). Självbiografin Mitt psykiatriska liv  utkom 2007. Hans sista bok Att insjukna i psykos – förlopp, behandling, återhämtning,  kom 2020 (skriven med Maria Skott och Pontus Strålin). Johan Cullberg skrev även uppskattade biografier över författare, bland annat Skaparkriser – Strindbergs inferno och Dagermans  (1992, nyutåva 2023) och Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof  (med Björn Sahlin, 2014). 
 
Efter Johan Cullbergs bortgång arrangerade förlaget en minneskväll för honom tillsammans med Stockholms psykiaterförening. Talen som hölls filmades och finns att se på nok.se/johancullberg där det också bland annat finns minnesord som publicerats, längre intervjuer med Johan Cullberg och information om hans böcker. 

Kontakter

Bilder

Christine Takami Lageborn, ST-läkare vid Psykiatri Sydväst, Stockholm, samt tidigare journalist, kommer att besöka Sapporo Medical University Hospital i Japan för att där studera vården efter suicidförsök som sker i samarbete mellan psykiatrin och andra specialiteter, och med uppföljning av olika samhällsaktörer efter utskrivning. Foto: Jenny Puronne
Christine Takami Lageborn, ST-läkare vid Psykiatri Sydväst, Stockholm, samt tidigare journalist, kommer att besöka Sapporo Medical University Hospital i Japan för att där studera vården efter suicidförsök som sker i samarbete mellan psykiatrin och andra specialiteter, och med uppföljning av olika samhällsaktörer efter utskrivning. Foto: Jenny Puronne
Ladda ned bild
Samuelle Fajutrao Falk, ST-läkare vid Norra Stockholms psykiatri, ska auskultera på Neuropsychiatry Centre på The Royal Melbourne Hospital, Australien, för att få en insyn i den psykiatriska subspecialiteten neuropsykiatri, där neurologi och psykiatri samverkar i vården av patienter med komplexa neuropsykiatriska tillstånd. Foto: privat
Samuelle Fajutrao Falk, ST-läkare vid Norra Stockholms psykiatri, ska auskultera på Neuropsychiatry Centre på The Royal Melbourne Hospital, Australien, för att få en insyn i den psykiatriska subspecialiteten neuropsykiatri, där neurologi och psykiatri samverkar i vården av patienter med komplexa neuropsykiatriska tillstånd. Foto: privat
Ladda ned bild
Annika Tiger, överläkare på Mottagning för unga vuxna, Psykiatri Södra Stockholm, ska auskultera på enheten Youth and Adolescent Psychiatry, Tokyo Metropolitan Matsuzawa Hospital, Japan, för att lära hur man där arbetar med unga vuxna och hur man integrerar forskning i klinikarbetet.  Foto: privat
Annika Tiger, överläkare på Mottagning för unga vuxna, Psykiatri Södra Stockholm, ska auskultera på enheten Youth and Adolescent Psychiatry, Tokyo Metropolitan Matsuzawa Hospital, Japan, för att lära hur man där arbetar med unga vuxna och hur man integrerar forskning i klinikarbetet. Foto: privat
Ladda ned bild
Niklas Kahlmann, ST-läkare inom Region Stockholms barn- och ungdomspsykiatri, ska besöka den barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Wellington, Nya Zeeland, för att studera hur kulturella aspekter påverkar hur familjer söker och ges vård.  Foto: privat
Niklas Kahlmann, ST-läkare inom Region Stockholms barn- och ungdomspsykiatri, ska besöka den barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Wellington, Nya Zeeland, för att studera hur kulturella aspekter påverkar hur familjer söker och ges vård. Foto: privat
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Succéförfattaren Yuval Noah Harari bokaktuell i höst11.4.2024 13:36:39 CEST | Pressmeddelande

Historikern Yuval Noah Harari, känd över hela världen för bästsäljaren Sapiens – en kort historik över mänskligheten (2015), är bokaktuell i höst. Nexus är en sprudlande intelligent betraktelse över en av mänsklighetens mest typiska aktiviteter: att sprida kunskap. Förläggare Anders Bergman: - Natur & Kultur har följt Harari i tio års tid, och det här är hans mest ambitiösa verk sedan Sapiens. Som alla goda historieböcker pekar den rakt in i vår egen tid och närmaste framtid. Den lovar att bli en bok att tänka med för alla som vill veta vart vi ska ta vägen när AI får sitt genombrott. Boken utkommer på svenska och internationellt i september. För vidare frågor, kontakta: Sofia Thermaenius, kommunikationsansvarig sofia.thermaenius@nok.se Anders Bergman, förläggare anders.bergman@nok.se Om boken: De senaste 100 000 årens alla upptäckter, uppfinningar och erövringar har gjort människan enormt mäktig. Ändå befinner vi oss i en existentiell kris. Världen står inför en ekologisk kollaps, män

Detaljerna av Ia Genberg är nominerad till International Booker Prize11.3.2024 15:12:01 CET | Pressmeddelande

Detaljerna av Ia Genberg är nominerad till International Booker Prize. Priset är ett av litteraturvärldens absolut tyngsta, och Ia Genberg är en av de 13 författare som står med på den långa listan till årets pris. Nomineringen delas med översättaren Kira Josefsson, vars översättning gavs ut i Storbritannien av förlaget Wildfire. – Det är helt fantastiskt. Vi på förlaget har trott stenhårt på den här boken sedan dag ett, när Ia plingade på min dörr med första versionen av manus. Tack vare den här nomineringen, och Kira Josefssons lysande översättning, kan bokens liv bli ännu längre. Jag tänker att den nu kan stadfästas som en sorts modern romanklassiker, säger Anton Gustavsson, förläggare på Weyler förlag. Översättningsrättigheter till Detaljerna är till dags dato sålda till 31 språk, via Salomonsson Agency. Ia Genberg (född 1967) är författare baserad på Södermalm i Stockholm. Hon debuterade 2012 på Weyler förlag med romanen Söta fredag. Hon har även givit ut Sent farväl (2013) och Kl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye