Trafikverket

Pia Berglund blir ny nationell samordnare för sjöfart och närsjöfart

Dela

Den nationella samordnaren ska främja en effektiv inrikes sjöfart och närsjöfart samt förbättra förutsättningarna för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart.

Pia Berglund,  ny nationell samordnare för sjöfart och närsjöfart.
Pia Berglund, ny nationell samordnare för sjöfart och närsjöfart.

I uppdraget ingår också att främja samverkan, föra dialog med berörda aktörer samt utarbeta och bidra till att verkställa en handlingsplan som främjar inrikes sjöfart och närsjöfart. Samordnaren ska ta in synpunkter från relevanta myndigheter och andra aktörer, till exempel det nationella godstransportrådet.

– Jag är mycket glad över att få tjänsten, säger Pia Berglund. Jag har jobbat med sjöfart i hela mitt liv och hoppas med min kunskap och erfarenhet bidra till att vi får till den överflyttning av gods till sjöfart som alla parter så länge önskat. Uppdraget är brett, och en god samverkan med myndigheter, branschen samt intresseorganisationer, kommer blir en viktig faktor för att vi tillsammans ska nå målet om bättre nyttjande av sjöfarten.

Rekryteringen är ett regeringsuppdrag och är tidsbegränsat på sex år. Pia Berglund kommer att vara placerad i Norrköping och tillträder sin tjänst den 1 februari. Hon är juristutbildad och har haft flera internationella uppdrag och chefstjänster på Transportstyrelsen och på Sjöfartsverket. Hon kommer närmast från tjänsten vice-vd och innan dess vd för branschorganisationen Svensk sjöfart, som är ett medlemsföretag inom Svenskt Näringsliv.

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Håkan Persson, Strategisk planering, Trafikverket, 010- 123 12 63

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Pia Berglund,  ny nationell samordnare för sjöfart och närsjöfart.
Pia Berglund, ny nationell samordnare för sjöfart och närsjöfart.
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum