Patent- och registreringsverket

Piratkopior kostar samhället miljarder

Dela

Idag presenteras en rapport från OECD och EUIPO som visar att Sverige förlorar åtskilliga miljarder på piratkopior i uteblivna skatteintäkter.

Foto: Casper Hedberg
Foto: Casper Hedberg

Den årliga omsättningen för piratkopierade produkter där originalen kommer från svenska företag är uppskattningsvis 28,3 miljarder kronor. Det innebär att svenska företag varje år förlorar 17,4 miljarder kronor på grund av piratkopiering, enligt studien från OECD och EUIPO, som gjorts på uppdrag av PRV.

Problemet är enormt. Av den totala världshandeln uppskattas 2,5 % utgöras av olagligt kopierade produkter och 5,8% av importen till EU. I ekonomiska termer motsvarar värdet av den olagliga kopieringen ungefär lika mycket som Österrikes bruttonationalprodukt.

De oseriösa aktörerna på nätet tar till allt mer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter.

-Varannan person som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper en äkta vara, säger Peter Hedin, expert piratkopiering på PRV, Patent- och registreringsverket.

Förfalskade produkter uppfyller oftast inte säkerhetskrav och det finns inga garantier för vad exempelvis kosmetikan eller schampot innehåller.

- Man luras att tro att man har köpt en kontrollerad produkt, som uppfyller krav på säkerhet och innehåll. Men i själva verket får du något helt annat, som kan framkalla allergiska redaktioner eller orsaka bränder, avslutar Peter Hedin.

Expertens tips

1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.

2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.

3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige. 

4. Använd sunt förnuft.

5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Casper Hedberg
Foto: Casper Hedberg
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Smaklig måltid i rymden!30.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Myrägg, larver och agar. Vad kommer rymdfararna att äta när de färdas i raketfart mot Mars? Det och många andra roliga och oväntade saker finns att ta reda på i PRV:s årliga statistikårsbok. Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och som fångar upp och sätter ljus på vad som är på gång och inom vilka områden innovationerna främst sker. Nu är årets upplaga här med särskilt fokus på miljö- och rymdteknik.

Sverige vinner årets europeiska uppfinnartävling17.6.2021 20:20:00 CEST | Pressmeddelande

Ikväll blev det klart att svenska uppfinnarna Henrik Lindström och Giovanni Fili vann prestigefyllda European Inventor Award i kategorin Små- och medelstora företag. De fick priset för sitt patent som vidareutvecklar nanonsolcellsteknik. Det gör det möjligt att skriva ut solceller i en mängd ytskikt och kvalitéer med solceller som är så kraftfulla att de kan driva till exempel hemelektronik, även i inomhusbelysning.

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva4.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum