Uppsala kommun

Plan- och byggnadsnämnden inrättar arkitekturpris

Dela

Som ett led i att höja nivån på arkitekturen i Uppsala och för att uppmärksamma väl genomförda projekt inrättar nu Plan- och byggnadsnämnden ett årligt arkitekturpris.

Priset ska uppmärksamma god arkitektur och goda lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. I september startar det med att alla; uppsalabor, arkitekter, byggbolag med flera kan nominera sina favoriter. Plan- och byggnadsnämnden utser första vinnaren i maj nästa år med en prisceremoni.

- Vi ska alltid visa att kvalitetsbyggande uppskattas och lönar sig i Uppsala. Arkitekturpriset blir ett sätt att skapa en morot för både befintliga och kommande byggherrar, säger Ylva Stadell (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Förslaget är att priset delas ut en gång per år. Projekten ska bland annat bedömas utifrån hög arkitektonisk kvalitet, vackra proportioner, god tolkning av platsen. Arkitekturen ska även vara nyskapande och intresseväckande. Urvalet av finalisterna utses av en grupp handläggare på Stadsbyggnadsförvaltningen innan Plan- och byggnadsnämnden utser sin vinnare.

Intervju med Claes Larsson, Stadsarkitekt Uppsala Kommun

Nyckelord

Kontakter

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till väldens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Från industriområde till innerstad med bostäder och stadsliv i industrimiljö17.5.2019 09:00:00 CESTPressmeddelande

Kungsängen fortsätter utvecklas från industriområde till en blandad stadsmiljö med bostäder, arbetsplatser, butiker och annan service som kan ses som en utvidgning av stadskärnan. Detaljplanen ska möjliggöra nybyggnad av cirka 900 bostäder, tre förskolor samt cirka 4000 kvadratmeter lokaler. Nu har beslut om samråd fattats så att allmänheten får möjlighet att lämna synpunkter på förslagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum