If Skadeförsäkring

Positiv trend av mindre stillasittandet efter pandemin

Dela

En femtedel av svenskarna rör sig mer efter pandemin, visar en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort. Trots det riskerar många att drabbas av negativa effekter av för mycket stillasittande. Sommar och semester är ett utmärkt tillfälle att skapa nya aktiva vanor – som följer med in i jobbhösten.

En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att 19,9 procent rör sig mer nu än de gjorde under pandemin.
En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att 19,9 procent rör sig mer nu än de gjorde under pandemin.

Den senaste Eurobarometern visar att Sverige är ett av de länder i Europa där befolkningen motionerar mest, samtidigt som vi är betydligt mer stillasittande än våra europeiska grannar.

En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att cirka 20 procent rör sig mer än de gjorde under pandemin. I åldersgrupperna 18–24 år och 25–34 år är det nästan 30 procent som rör sig mer, medan det för åldersgruppen 65–74 år endast visar en ökning på 12 procent.

För människor i yrkesverksam ålder rekommenderar numera Folkhälsomyndigheten fem timmars pulshöjande aktiviteter per vecka, om arbetsdagen innebär en stor del stillasittande. En viktig del av rekommendationerna är att inte bli stillasittande för långa perioder, utan de bör brytas med rörelse i någon form. Redan med relativt små ökningar av vardagsmotionen kommer de positiva hälsoeffekterna, som kanske inte syns utanpå men gör positiv skillnad inuti. För barn och unga är rekommendationen minst en timmes pulshöjande fysisk aktivitet per dag.

– Sommar och semester är ett utmärkt tillfälle att skapa nya vanor med kvällspromenader eller cykelturer istället för att ta bilen. Mindre stillasittande bidrar till positiva hälsoeffekter som förbättrad sömn, ökad koncentration och kreativitet, ett bättre humör och faktiskt även bättre minne. Det ger också förbättrade värden på blodfetter, blodsocker och kolesterol. Med andra ord minskad risk för ohälsa och sjukdom, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Goda hälsoråd för att starta jobbhösten:

Ta tillfällen som ges under dagen att röra på dig, helst varje halvtimme. Att ta små rörelsepauser och kanske ändra arbetsställning minskar risken för stelhet i kroppen.

Satsa på näringsrik mat – och mellanmål.

Tidsvinsten om du ibland jobbar hemifrån kan med fördel läggas på en joggingrunda, extra promenad med hunden eller tid för lämning och hämtning på förskola och skola utan stress.

Hitta sätt att få din vardagsmotion som promenadmöten, cykel i stället för bil, stig av en hållplats tidigare, välj trappan i stället för hissen. Att träna upp konditionen minskar risken för ohälsa och sjukdom.

Ge dig tid för reflektion och återhämtning – både mental och fysisk – det ger bättre välmående och en hälsosam jobbstart.


FRÅGA: Rör du på dig lika mycket som du gjorde under pandemin?
Mer: 19,9 procent
Lika mycket: 63 procent
Mindre: 13,2 procent
Vet ej: 3,9 procent
Källa: If/Syno

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd via Synos onlinepanel under perioden 17–20 juni 2022. Den omfattar 1 009 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.

Läs mer om hur Sverige mår efter pandemin i Ifs Hälsobarometer 2022

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att 19,9 procent rör sig mer nu än de gjorde under pandemin.
En undersökning som försäkringsbolaget If har gjort visar att 19,9 procent rör sig mer nu än de gjorde under pandemin.
Ladda ned bild
Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Ladda ned bild

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
 

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum