Uppsala kommun

Pressinjudan: Uppsala konstmuseum presenterar utställning om Ingrid-Skerfe-Nilsson

Dela

Ingrid Skerfe-Nilsson var en av 60-talets mest framgångsrika uppsalakonstnärer. Med hennes färgsprakande ryor som utgångspunkt presenteras hennes konstnärskap i en ny utställning. Hon ställs också i relation till tre samtida konstnärer som också arbetar i textil.

Ingrid Skerfe-Nilsson  i affären 1954.
Ingrid Skerfe-Nilsson i affären 1954.

De tre samtida konstnärer som medverkar i Ingrid Skerfe-Nilsson-utställningen är Malin Bobeck Tadaa, Lea Constan och Maja Michaelsdotter Eriksson. Till utställningen har cirka 18 av Ingrid Skerfe-Nilssons ryor lånats in från privatpersoner i Uppsala. Uppsala konstmuseum fick kontakt med långivarna efter en efterlysning i dagstidningar och i sociala medier.

Plats: Uppsala konstmuseum
Datum: onsdag 25 maj oktober, 13.00
Medverkan: Konstnärerna Lea Constan och Maja Michaelsdotter Eriksson samt Åsa Thörnlund, (intendent och curator Uppsala konstmuseum), Pernilla Ekenståhl (assisterande curator, Uppsala konstmuseum och textilvetare) och Ingela Wahlberg (assisterande curator, Uppsala konstmuseum och doktorand i textilvetenskap vid Uppsala universitet)

Anmäl din medverkan till Åsa Thörnlund.

Utställningen invigs 28 maj, 14.00 och pågår till 11 september.

Mer om utställningen

Ingrid Skerfe-Nilsson (1918-2004) var konstnär med egen ateljé och butik i Uppsala under åren 1951-1971. Under en period drev Ingrid Skerfe-Nilsson tre butiker parallellt i Uppsala där hon sålde sina ryamattor, broderier och annan formgivning. Hon formgav också mattmönster som materialsatser så att kunderna själva kunde knyta sina ryamattor utifrån hennes mönster.

Ingrid Skerfe-Nilsson är en representant för 1900-talets modernitet och starkt bidragande till spridandet av textila konstverk för både offentliga och privata miljöer. Utställningen på Uppsala konstmuseum presenterar hela hennes konstnärskap och ställer det också i relation till tre nutida konstnärer – Malin Bobeck Tadaa, Lea Constan och Maja Michaelsdotter Eriksson. Alla dessa har en förankring i en svensk textiltradition men är samtidigt nyskapande och gränsöverskridande.

För Maja Michaelsdotter Erikssons taktila tuftade konstverk används samma tekniker som för att producera en matta, i formandet av en skulptur eller installation. Lea Constans vävar uttrycker sammanhang som hon själv på något vis ingår i och i sann samtid sker vävningen digitalt. Hos Malin Bobeck Tadaas interaktiva och sprakande konstverk med fiberoptiska inslag skapas alternativa världar att uppleva.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ingrid Skerfe-Nilsson  i affären 1954.
Ingrid Skerfe-Nilsson i affären 1954.
Ladda ned bild
Röd sten, rya av Ingrid Skerfe-Nilsson
Röd sten, rya av Ingrid Skerfe-Nilsson
Ladda ned bild
Droppa, Malin Bobeck.
Droppa, Malin Bobeck.
Ladda ned bild
Monad #5, Lea Constan
Monad #5, Lea Constan
Ladda ned bild
Void, Maja Michaelsdotter Eriksson
Void, Maja Michaelsdotter Eriksson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor omkring 237 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Magasin X får Uppsala kommuns arkitekturpris 202220.6.2022 11:48:03 CEST | Pressmeddelande

Årets Uppsala kommuns arkitekturpris går till Magasin X vid Uppsala Central. Detta kontorshus i trä öppnar för nya sätt att arbeta både flexibelt och framtidsinriktat. – Magasin X visar att det går att kombinera god arkitektur med innovation och hållbarhet. Uppsalaborna kan vara stolta över hur mycket av det vi bygger som är av så pass hög kvalitet, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum