Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Privata sjukvårdsförsäkringar leder till ojämlik sjukvård

Dela

Privata sjukvårdsförsäkringar leder till att de som har råd får vård snabbare än andra, vilket strider mot lagen om jämlik vård. Den statliga utredningen kring negativa effekter av dessa försäkringar får stor kritik för att inte föreslå åtgärder att begränsa den här utvecklingen. – Vi vill helt förbjuda privata vårdgivare att ta emot försäkringspatienter om de vill ha egna avtal med Västra Götalandsregionen, säger Carina Örgård (v), oppositionsråd.

Carina Örgård (v), regionråd
Carina Örgård (v), regionråd

Idag är det möjligt att köpa sig förbi vårdköer genom att ha en privat sjukvårdsförsäkring. Det har nästan 700 000 svenskar, mestadels höginkomsttagare och unga. Regeringens utredning av de negativa effekterna med privata sjukvårdsförsäkringar (SOU 2021:80) blev klar för betänkande hösten 2021.
– Vi har en lag som säger att vi ska få vård efter behov oavsett plånbok eller ställning i samhället. Vi måste begränsa den här möjligheten att köpa sig förbi vårdköerna, säger Carina Örgård (v).

Västra Götalandsregionen har i sitt svar till utredningen föreslagit lagändringar för att ge bättre möjligheter att följa upp de privata vårdgivare som erbjuder vård till patienter med sjukvårdsförsäkringar.
– Utredningen gör inte vad den ska, säger Vänsterpartiets Carina Örgård. I bästa fall ger utredningens förslag möjlighet att se hur illa det är ställt, men den presenterar inga verktyg att göra något åt det.

Vänsterpartiet lade därför i november 2021 ett förslag om att ändra remissvaret från regionen, som fick stöd av Socialdemokraterna. Där föreslogs att Västra Götalandsregionen ställer krav på att privata vårdgivare inte får ta emot försäkringspatienter om de vill ha privata avtal med regionen. Förslaget avslogs av de borgerliga partierna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna under tisdagens regionstyrelse.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Carina Örgård (v), regionråd
Carina Örgård (v), regionråd
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen
Magasinsgatan
504 35 Borås

https://vastragotaland.vansterpartiet.se/

Vänsterpartiet Västra Götaland är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologiskt grund. Vi bedriver en konstruktiv oppositionspolitik i Västra Götalandsregionen, och vill se ett samhälle som präglas av medmänsklighet, solidaritet och rättvisa. Sveriges välfärd ska vara till för alla, oavsett vem du är eller var du bor.

Följ Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Västra Götalandsregionen

Satsa på förlossningsvården29.4.2022 10:05:07 CEST | Pressmeddelande

Förlossningsvården är kraftigt eftersatt i Västra Götaland och personalen flyr regionen som arbetsgivare. På Hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte den 27 april lade Vänsterpartiet därför ett förslag på åtgärder som efterfrågas av personalen. Detta för att bygga upp en bra arbetsmiljö från grunden. – En långsiktigt bra personalpolitik hade kunnat förhindra den här krisen för länge sedan, säger Carina Örgård (v), oppositionsråd i Västra Götaland.

Förbättra förlossningsvården29.3.2022 14:59:44 CEST | Pressmeddelande

Västra Götalandsregionen är mitt i en kris, där barnmorskor flyr våra verksamheter och förlossningsvården är kraftigt eftersatt. Vänsterpartiet har idag lagt ett förslag på en rad åtgärder som efterfrågas av personalen, för att förbättra deras arbetsmiljö. – Utan hållbara arbetsvillkor kan vi aldrig locka tillräckligt med barnmorskor till förlossningsvården och utan fler barnmorskor kan vi aldrig skapa en hög vårdkvalitet, säger Louise Jeppsson (v), ersättande regionråd i Västra Götaland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum