ManpowerGroup

Prognos visar rekordstor efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet

Dela
Efterfrågan på arbetskraft kommer att vara rekordhög under våren. Svenska arbetsgivare rapporterar en sysselsättningstrend på +38 procent för det andra kvartalet 2022 vilket innebär att man tror på rekordmånga nya jobbtillfällen, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. Prognosen pekar på en kraftig tillväxt i samtliga branscher och regioner – samtidigt som många osäkra omvärldsfaktorer kan påverka utfallet.

– Det här är makalösa siffror för svensk arbetsmarknad, som pekar på att den snabba återhämtningen efter pandemitappet håller i sig. Samtidigt så genomfördes undersökningen före kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Detta kan komma att påverka den svenska ekonomin med ökad inflation och dämpad tillväxttakt, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +38 procent för andra kvartalet, vilket innebär ett uppsving på 4 procentenheter från föregående kvartals rekordprognos som låg på +34 procent. Detta innebär att svenska arbetsgivare fortsatt väntar sig en rekordhög takt i jobbtillväxten under 2022. Mätningen utfördes under perioden 1 januari–7 februari 2022, före Rysslands invasion av Ukraina.

Optimismen återspeglas i hela landet, med de starkaste sysselsättningstrenderna någonsin för ett flertal regioner. Starkast siffror rapporterar arbetsgivarna i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), med en jobbprognos på +51 procent. Motsvarande period förra året väntade sig arbetsgivarna ingen jobbtillväxt alls med en sysselsättningstrend på -1 procent.

– En utmaning vi står inför är att de jobbtillfällen som skapas inte nödvändigtvis är samma som försvann i pandemin, vilket skapar en obalans mellan den kompetens som efterfrågas och den kompetens som finns att tillgå. Det kommer samtidigt att vara arbetstagarens marknad i vår – de som väljer att byta jobb har stora möjligheter att trycka på för bättre löner och förmånligare villkor, både nu och i framtiden, säger Mikael Jansson.

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser. Starkast prognos kommer från arbetsgivare i bank-, finans- och fastighetsbranschen som rapporterar en sysselsättningstrend på hela +59 procent. Även arbetsgivare inom tech och kommunikation är rejält optimistiska med en jobbprognos på +46 procent.

Topplistor
Svenska regioners jobbprognoser
Svenska branschprognoser

Bilaga
Metodologi (på engelska)

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer för det tredje kvartalet 2022 presenteras den 27 maj 2022.

Svenska regioners jobbprognoser
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +51 procent
• Östra Götaland, +45 procent
• Skåne och Blekinge län, +43 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +38 procent
• Norra Sverige, +30 procent
• Västra Götaland, +29 procent

Svenska branschprognoser
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +59 procent
• Parti- och detaljhandeln, +49 procent
• IT, Tech, telekom, kommunikation och media, +46 procent
• Byggbranschen, +31 procent
• Tillverkningsindustrin, +26 procent
• Hotell- och restaurangbranschen, +16 procent

Data samlades in före konflikten i Ukraina. Konfliktens inverkan på sysselsättningsplanerna kommer att visa sig i nästa rapport som publiceras den 27 maj.

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det andra kvartalet 2022 förväntar sig 10 procent av de svenska arbetsgivarna att minska arbetsstyrkan, 36 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan majoriteten (52 procent) förutser en ökad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +42 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +38 procent.

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
Employment Outlook Survey är den mest omfattande, framåtblickande sysselsättningsundersökningen i sitt slag, som används globalt som en viktig ekonomisk indikator. ManpowerGroup Employment Outlook Survey startade 1962 och rapporteras alltså nu för 60:e år i rad. För fullständiga resultat besök: manpowergroupusa.com/meos

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2021 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för tolfte året i rad. I Sverige har vi omkring 7 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 15 000 personer i jobb i Sverige.



Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Klar majoritet av svenska företag uppger att de inte är jämställda7.3.2024 15:08:14 CET | Pressmeddelande

Endast var sjätte arbetsgivare i Sverige, 16 procent, uppger att de har uppnått full jämställdhet – det visar en ny undersökning bland 788 svenska företag, genomförd av ManpowerGroup inför internationella kvinnodagen. Hela fyra av tio arbetsgivare, 38 procent, uppger att de är ganska eller mycket långt ifrån att uppnå jämställdhet, medan 43 procent uppger att de är på god väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye