Värmdö Kommun

Projektbidrag för hållbar dricksvattenförsörjning

Dela

Värmdö kommun har beviljats bidrag från länsstyrelsen för projekt som syftar till att utreda grundvattenresurserna samt säkra en hållbar dricksvattenförsörjning. Det totala bidragsbeloppet uppgår till nära 1,5 miljoner.

HaV, havs- och vattenmyndigheten, har fördelat 45 miljoner kronor till länsstyrelserna för att säkra bättre vattenhushållning samt bättre tillgång till dricksvatten. Av dessa har Stockholms län fått drygt 4,7 miljoner kronor att fördela.

Hållbar försörjning från enskilda brunnar

Bygg- och miljöavdelningen har fått bidrag till två projekt som syftar till att utreda grundvattenresurserna i Värmdö kommun som ett led i arbetet med att säkra en hållbar dricksvattenförsörjning från enskilda brunnar.

Vi måste säkerställa att vi minskar risken för påverkan på enskilda dricksvattentäkter samtidigt som vi ökar förutsättningarna för en fortsatt hållbar bebyggelseutveckling, säger Lars- Erik Alversjö (M), ordförande i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Målsättningen är att ta fram en ny grundvattenutredning som redovisar grundvattentillgångarna utifrån dagens förutsättningar men som också tar hänsyn till påverkan av eventuella framtida klimatförändringar.

Ökad grundvattenvolym

Vatten- och avloppsenhetens projekt syftar till att se över möjligheterna att öka grundvattenvolymerna på Ingarö vattentäkt genom att tillföra sjövatten. Undersökningarna görs för att kartlägga möjligheterna att bibehålla och i bästa fall öka på grundvattennivåerna som kan komma att påverkas på grund av klimatförändringar och torrår.

Ingarötäkten försörjer ca 35% av Värmdö kommuns vatten- och avloppskunder och är ett vattenskyddsområde. Vårt ansvar är inte bara att skydda vattnets kvalitet utan även dess kvantitet, säger Filip Joelsson (Mp), tekniska nämndens ordförande.

Sammanlagt nio projekt som avser säkerhetshöjande åtgärder, framtagande av kunskaps- och planeringsunderlag samt andra åtgärder som syftar till bättre vattenhushållning och bättre tillgång till dricksvatten har beviljats bidrag i Stockholms län.  

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för att lösa miljöproblem och skapa en hållbar förvaltning av hav, sjöar och vattendrag. 

Nyckelord

Kontakter

Christina LeifmanKontorschef Samhällsbyggnadskontoret

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

08 570 473 90christina.leifman@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum