Värmdö Kommun

Projektet jobbprepp ger fast arbete

Dela

Samtliga 45 unga ensamkommande som deltagit i arbetsmarknadsprojektet Jobbprepp i Värmdö kommun har efter sju år i Sverige gymnasieutbildning och fast anställning. Oxford Research som tar fram kunskapsbaserade beslutsunderlag i offentlig sektor, visar på den samhällsekonomiska vinsten. Efter bara 2,5 till fyra års arbete har ungdomarna betalat tillbaka hela kostnaden för asylprocess och utbildning.

Jobbprepp är ett arbetsmarknadsprojekt som riktar sig till ungdomar med den nya gymnasielagen och som har pågått mellan åren 2019 och 2022 i Värmdö kommun. Det är kommunen, Svenska kyrkan och föreningen Frivilliga familjehem på Värmdö som samverkat. Projektet syftar till att stötta ungdomarna att få fast anställning efter avslutade gymnasiestudier.

-          Alla ungdomar som har deltagit i Jobbprepp har nu både jobb och gymnasieutbildning. Det är en oerhörd vinst på alla plan. Mänskligt men även samhällsekonomiskt vilket Oxford Research visar, säger Eva Brandsma, Jobbprepps projektledare.

Ungdomarna har via Jobbprepp fått coachning på olika sätt. Bland annat hjälp med att skriva CV, öva på möte med arbetsgivare och träna intervjuteknik genom rollspel med mera. Arbetsgivare har fått stöd att sätta sig in i Migrationsverkets regler.

-          Värmdö kommun är väldigt stolta över det lyckade resultatet projektet Jobbprepp visar, främst för de ungdomar som fått jobb och även för de tydliga ekonomiska vinsterna. Genom prestigelös samverkan mellan kommunen, Frivilliga familjehem på Värmdö och Värmdö Församling uppnår vi gemensamt målen med Jobbprepp. Metoden som Jobbprepp tagit fram har visat sig vara väldigt effektiv och vi hoppas kunna applicera kunskaperna och metoden på fler grupper av arbetssökande för ett snabbare inträde på arbetsmarknaden, säger Sandra von Euler Letsch, Enhetschef, Etablering av Nyanlända.

Ungdomarna är anställda inom olika branscher. 17 av ungdomarna är undersköterskor och arbetar inom äldreomsorgen. 10 jobbar inom lager och 4 inom handeln. Bygg, fordon, restaurang och måleri är andra branscher där ungdomarna har fått jobb.

-          Vi har fått fantastiska medarbetare som gör att företaget går bra. Att ungdomarna får stanna i Sverige är fint att få bidra till. Det är en win-win. Vi lär oss dessutom massor, ett interkulturellt lärande, säger Pelle Paulsson, Ica Maxi Värmdö, som har anställt fyra ungdomar.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Havsbandets mest svårtillgängliga pärlor synliggörs globalt via Google17.11.2022 08:38:07 CET | Pressmeddelande

Oavsett vart i världen någon befinner sig så börjar de allra flesta resor med en googling. I ett unikt samarbete mellan Stockholm Archipelago, Skärgårdsstiftelsen och Google synliggörs nu ytterskärgården i sin höstskrud genom en 360-gradersvy i tjänsten Street View. Enligt analysfirman WSP har en förlängning av säsongen potential att generera ytterligare 50 miljoner kronor i direkta intäkter och 45 nya jobbtillfällen i Stockholms skärgård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum