RF/SISU

Publikgräns höjs från 50 till 500 personer

Dela

Regeringen har beslutat ge idrotten undantag att höja gränsen för publik - på ett smittsäkert sätt - till 500 personer. Undantaget gäller från den 15 oktober.

– Det är ett glädjande besked och ett steg i rätt riktning. Det är ett stort framsteg för många idrottsföreningar där betyder denna förändring mycket. För viss elitidrott innebär det fortsatta utmaningar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Undantaget gäller endast så länge det inte blir en ökad smittspridning i samhället.

– Idrottsrörelsen på alla nivåer och i varje del av landet måste fortsätta göra det vi kan för att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för att hålla smittspridningen nere. Främst med hänsyn till allas vår hälsa men också för att vi ska få bibehålla ansvaret och undantaget med mer publik, säger Björn Eriksson.

Undantaget gäller från den 15 oktober och ett avstånd på minst en meter ska hållas mellan varje person i publiken, men två personer i sällskap kan sitta tillsammans. Undantaget gäller också endast för publikområden som har anvisade sittplatser.

– Idrottsanläggningar i Sverige är mycket varierade i sin utformning. En del har läktare med numrerade stolar medan andra har en slänt eller backe som publikområde. Att regeringen i låst fast sig i att det endast gäller stolar och fasta läktare är olyckligt och slår på ett orättvist och onödigt sätt då idrotten visat att vi kan anpassa våra olika verksamheter efter de riktlinjer som ges, säger Björn Eriksson.

Beslutet med undantag på 500 personer i publik är inte en lösning för idrotter som orientering, löplopp, cykel, triathlon, segling, skidor, bilsport med flera som tävlar på stora ytor där avståndet mellan de aktiva är mycket stor och där antalet istället räknas på antal utövare. Det hade behövts ett undantag även för antal deltagare. Regeringen meddelade idag vid presskonferensen att Folkhälsomyndigheten får uppdrag att se över allmänna råd och rekommendationer, bland annat för lopp och tävlingar som inte genomförs på begränsad yta eller arenor, för att se om det kan bli aktuellt med ytterligare undantag. 

– VI ger oss inte på den här punkten. Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa och måste ske skyndsamt, säger Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet begär också besked av regeringen vad gäller att inkludera elitidrottare, tränare och funktionärer i undantag för inreseförbud – för att inte riskera att Sverige ska tappa fler internationella tävlingar och mästerskap.

Information om corona och idrottsrörelsen (länk)

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum