Uppsala kommun

Räddningstjänst från hela Sverige samlas i Uppsala

Dela

På tisdag kommer brandmän och brandbefäl från hela Sverige till Uppsala för att lära av varandra under träffen Skadeplats 2019. Dessutom kommer den franska räddningstjänsten för att visa upp ny teknik och även de senaste metoderna kring bekämpning av skogsbränder.

Den stora konferensen inleds på tisdag 24 september och pågår fram till och med torsdag 26 september. Syftet är att all typ av räddningspersonal som jobbar på plats på olyckor ska lära av varandra.

Efter två dagars föreläsningar och mer teoretiska pass flyttar hela konferensen ut till brandförsvarets övningsfält Viktoria och ny spännande teknik demonstreras tillsammans med praktiska övningar. 

– Det här ger möjlighet till nya nätverk där vi kan utvecklas tillsammans. I förlängningen hoppas vi naturligtvis att vi får effektivare insatser och att vi blir ännu bättre på att genomföra vår räddningstjänst, säger Fredrik Sedvall.

Den nya teknik som ska visas kommer bland annat från Frankrike. Räddningstjänsten där har lång erfarenhet av taktik vid mark- och skogsbrandsbekämpning. Det har gjort att man utvecklat specifika metoder och specialutbildat team för att hantera skogsbränder.

– Nya och innovativa anläggningar från Frankrike och Tyskland kommer att finnas på plats och visas upp så att räddningstjänsten i Sverige kan bli inspirerad att ta efter deras klimatsmarta metoder som inte finns i Norden än, säger Fredrik Sedvall.

Förutom Uppsala brandförsvar är Brandskyddsföreningen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och föreningen Sveriges Brandbefäl med och arrangerar konferensen som går under namnet Skadeplats 2019. 

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Sedvall, samordnare övnings- och utbildningsfältet
Telefon: 070 856 30 51
E-post: Fredrik.Sedvall@uppsala.se

Elisabeth Samuelsson, brandchef Uppsala brandförsvar
Telefon: 072 451 34 20
E-post: elisabeth.samuelsson@uppsala.se

Presskontakt
Karolina Schützer Nelander, pressansvarig
Telefon: 018 727 52 63

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Förebyggande satsningar och ökat stöd till barns fritid och kultur- och föreningslivet12.12.2019 13:07:36 CETPressmeddelande

Under 2020 vill kulturnämnden i Uppsala skapa förutsättningar för en meningsfull och innehållsrik fritid, ökad trygghet och psykiskt välmående främst för barn, ungdomar och unga vuxna. Satsningen på förebyggande och främjande arbete i olika stadsdelar är en viktig del i Uppsala kommuns arbete för en trygg kommun. I dag tog kulturnämnden beslut om budget för nästa år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum