Sveriges Museer

Rapport från Sveriges Museer: Pressat ekonomiskt läge på landets museer

Dela

Minskade anslag och dåliga förutsättningar att dokumentera samtiden. Det är läget på många av landets museer, visar en ny rapport från riksorganisationen Sveriges Museer.

Sveriges Museer har frågat sina medlemmar om det ekonomiska läget i relation till möjligheterna att bedriva en bra verksamhet, bland annat utifrån det som står i Museilagen om samling och museernas samhällsroll. Frågorna besvarades av 96 museichefer runt om i landet.

– Många mindre museer är extra sårbara då kommuner och regioner gör hårda prioriteringar. Kortsiktigt tänkande riskerar att slå hårt både lokalt och regionalt, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer.

Genom museichefernas svar framträder en skarp bild av de utmaningar som sektorn står inför. Rapporten vittnar till exempel om en flerårig ekonomisk urholkning som drabbat och fortsatt drabbar sektorns kärna – samlingsförvaltningen. 

Rapporten visar bland annat att:

  • Hälften av museerna har ett sämre ekonomiskt läge än året innan. Flera museichefer vittnar om att nuvarande läge föregåtts av åratal av ekonomisk urholkning. Flera ser också allvarliga konsekvenser på sikt. I några extrema fall är själva museets existens hotad.

  • Mer än hälften av museicheferna rapporterar att möjligheterna att bedriva en aktiv samlingsförvaltning är dåliga. Det handlar till exempel om att samla in och dokumentera vår samtid.

  • Samtidigt upplever hela tre fjärdedelar av museicheferna att museet har goda möjligheter att vara en stark samhällsaktör och bidra till det offentliga samtalet, men bristande resurser är ett problem.

Kontakter

Bilder

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. Foto: Jonas Hellsen
Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. Foto: Jonas Hellsen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

Sveriges Museer: Äntligen föreslår regeringen nödvändiga lättnader för 50-gränsen och ytterligare kulturstöd21.8.2020 12:52:58 CESTPressmeddelande

Under en pressträff idag presenterade kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg förslag till undantag i de nuvarande restriktionerna för att kunna tillåta sittande publik med fler än 50 personer. Undantaget planeras gälla från 1 oktober och möjliggöras genom ökat ansvar för arrangörerna att hindra smittspridning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum