Byggnads

Rättelse: Byggnads får miljonskadestånd: "Fuskarna måste avslöjas och straffas"

Dela

Arbetsdomstolen har gett Byggnads rätt mot det slovakiska företaget KS Building. Enligt domstolen har bolaget ”brutit mot byggavtalet genom att i stor utsträckning och under lång tid ta ut för mycket i arbetstid och låta arbetstagarna arbeta på enligt avtalet otillåtna tider”.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads

Det slovakiska bolaget KS Building har under 2018-2019 arbetat med byggnadsställningar vid uppförandet av en ny pappersmaskin vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums. Företaget har systematiskt fuskat med övertid samt struntat i att betala ut såväl lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda. Nu döms bolaget att betala 4 miljoner kronor i skadestånd.

- Återigen har det visat sig hur rutten byggbranschen är. Jag är verkligen nöjd att Arbetsdomstolen så tydligt visar allvaret i situationen. Fuskarna måste avslöjas och straffas, det är viktig för arbetarnas trygghet och säkerhet men också för hela branschens trovärdighet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Bolaget ska även ersätta förbundet för rättegångskostnaderna.

Domen vinner laga kraft inom en månad.

**I en tidigare version av det här pressmeddelandet angavs bolaget MK Scaffolding. Det är en annan underentreprenör som verkat vid byggnationen av pappersmaskinen och som Byggnads driver en oavslutad process mot i Arbetsdomstolen. Rätt bolag i det här ärendet är KS Building.**

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads
Ladda ned bild

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

Kampen mot fusket i fokus när byggbranschens avtalsrörelse startar om5.10.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Krafttag mot fusk och dumpade villkor. Rätt att kunna jobba utan att riskera livet och hälsan. Ett pensionssystem som är anpassat efter verkligheten med pension från första arbetade timmen. Det är några av de krav Byggnads lagt fram till sina motparter i avtalsrörelsen. Efter att ha pausats i våras på grund av coronapandemin är det nu dags att återuppta avtalsrörelsen 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum