Redan betesskador i ny skog efter branden i Västmanland

Över 13 000 hektar skog brann i Västmanland 2014. Stora delar av brandfältet avsattes sedan som naturreservat och en ekopark, men på ungefär 5 000 hektar har markägarna anlagt ny skog, i huvudsak tallskog. Det är i den delen som Skogsstyrelsen har inventerat betesskadornas omfattning under våren.
Inventeringen av den nyplanterade skogen visar att 8 procent av tallplantorna hade betesskador från vilt från det senaste året medan 10 procent hade betesskador som uppstått föregående år.
– Det är riktigt illa redan nu och då ska man komma ihåg att skogen behöver bli lite högre för att bli riktigt attraktiv för älgar. Skogsägarna har investerat runt 50 miljoner kronor på att få upp ny skog efter branden. Om skadorna fortsätter riskeras stora ekonomiska investeringar, säger Jonas Bergquist, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.
Sälg och asp, som är viktiga för den biologiska mångfalden, förekommer rikligt i området. Dessvärre är även de trädslag som i stor utsträckning drabbats av betesskador. Cirka 40 procent av alla sälgar och aspar betades av hjortdjur bara under det senaste året. Det kan jämföras med björk som är det vanligaste trädslaget på brandfältet där endast 2 procent av träden var betade.
Den stora förekomsten av lövträd innebär även att omfattande röjningar snart behöver utföras.
– Ungskogsvård av tallskogar handlar om att hålla viltskadorna på en rimlig nivå och att röja skogen i tid och med hänsyn till både produktion och biologisk mångfald. Gör man fel här riskerar det påverka stora ekonomiska värden och framtida förutsättningar för biologisk mångfald, säger Matts Rolander, regional viltsamordnare i Svealand på Skogsstyrelsen.
Läs mer om skogsbranden i Västmanland 2014
Mer information:
Jonas Bergquist, skogsskötselspecialist, Skogsstyrelsen, 036-35 93 25, jonas.bergquist@skogsstyrelsen.se
Matts Rolander, vilt-, och skogsskadesamordnare i region Mitt, Skogsstyrelsen,
018-27 88 43, matts.rolander@skogsstyrelsen.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30 annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder


Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsens kontor i Nordmaling stängs från årsskiftet22.3.2023 14:06:57 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att stänga kontoret i Nordmaling från och med årsskiftet. De tre personer som berörs kommer istället att flytta till kontoret i Umeå.
Gratis webbinarier: så klimatanpassar du skogen20.3.2023 08:07:21 CET | Pressmeddelande
Klimatfrågorna får allt större betydelse för skogsbruket och påverkar enskilda och stora skogsägare. Därför möter nu Skogsstyrelsen kunskapsbehovet med satsningen Klimatveckan för skogen under vecka 13. Hela veckan blir det dagliga webbinarier och frågestunder med experter, gratis för skogsägare, yrkesverksamma och andra intresserade.
Ny webb-utbildning för skogsägare ska öka hänsyn till renskötsel13.3.2023 11:17:38 CET | Pressmeddelande
Skogsbruk kan ha stor påverkan på rennäringen och inte sällan behöver markägare och samebyar ta hänsyn till varandra. Därför har nu Skogsstyrelsen tagit fram en ny webb-utbildning, gratis för alla aktörer, för att öka kunskapen om hur skogsbruk och skogsskötsel kan främja renskötseln.
Stor konferens: är det för mycket eller för lite älg i skogen?10.3.2023 09:14:34 CET | Pressmeddelande
Hur stor älgstam kan vi ha utan att få för mycket skador på skogen? 15 mars samlas forskare, Skogsstyrelsens experter, jägarorganisationer och andra intressenter, till årets stora Skog- och viltkonferens i Östersund. Syfte: öka kunskap och samsyn för en mer hållbar förvaltning av skog och klövvilt.
Skogsstyrelsen vill att systemet med avverkningsanmälningar utreds28.2.2023 08:11:44 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen vill att systemet med att skogsägare behöver skicka in en avverkningsanmälan när de vill avverka utreds. Istället för att granska varje enskild avverkning skulle det kunna ersättas med en övergripande systemtillsyn. Utredningen föreslås i det budgetunderlag som Skogsstyrelsens styrelse beslutat om. Motivet är den pågående rättsutvecklingen men även kommande EU-initiativ.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum