Svensk Handel

Regeringen låser återigen in hyresstödet: ”Borde ha lärt sig av gamla misstag”

Dela

Regeringen kom i dag med besked om att hyresstödet förlängs till att omfatta perioden januari-mars 2021. Trots att många handlare är i stort behov av sänkta hyreskostnader för att klara pandemin ställer sig Svensk Handel kritiska till att ett stöd som inte fungerat nu åter sätts i system.

Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.

- Krisen fortsätter och vi är inne i pandemins trettonde månad. Vi behöver stöd som snabbt når ut till hårt drabbade handlare. Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Förlängningen av hyresstödet aviserades redan i januari men fortfarande finns ingen möjlighet att ansöka om stödet. Svensk Handel anser att stödet skulle kunna betalas ut parallellt, eller till och med före, om regeringen på allvar hade ambitionen att stötta utsatta företag.

”Fastighetsägare ska inte agera domare”

- Det är olyckligt att regeringen återigen låser in hyresstödet genom att kräva att landets fastighetsägare tar ansvar. Fastighetsägare ska inte agera domare i frågan om pressade handelsföretag ska få ta del av offentliga stöd eller ej. Regeringen borde ha lärt sig av gamla misstag, säger Mats Hedenström.

Med en vaccinationsprocess som förhoppningsvis tar fart och som leder till att samhället kan öppna upp igen måste frågan om vilka stadskärnor vi vill ha efter pandemin lyftas.

- Fastighetsägarna har alla skäl i världen att stötta sunda handelsföretag så att de överlever pandemin. Ett samarbete där vi gemensamt hittar lösningar för att klara oss igenom krisen är ett ömsesidigt intresse, ingen vill se tomma butikslokaler, avslutar Mats Hedenström.

Regeringen har även föreslagit en ytterligare förlängning av hyresstödet för perioden april-juni 2021.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Mats Hedenström är näringspolitisk chef på Svensk Handel.
Ladda ned bild

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum