Jernkontoret

Regeringens krisåtgärder ska stötta näringslivet

Dela

Under måndagen presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna åtgärder i ett krispaket som syftar till att bistå näringslivet med anledning av Corona-pandemin. Stålindustrin välkomnar politikens agerande, och särskilt förslagen om sjuklöneansvar och korttidspermittering.

Presentationsbilder från pressträff om krispaket för svenska företag och jobb. Regeringen.se
Presentationsbilder från pressträff om krispaket för svenska företag och jobb. Regeringen.se

Stålföretagen har sedan Corona-pandemins start fokuserat på att skapa en säker arbetsplats för medarbetarna och upprätthålla en produktion utifrån rådande förutsättningar.

- De svenska stålföretagen känner av Corona-pandemin, den påverkar bland annat produktionen, infrastrukturen och transporterna. Men framförallt påverkar pandemin medarbetarna, och deras säkerhet är alltid viktigast för industrin, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Regeringens krispaket innehåller en rad åtgärder som syftar till att bistå näringslivet och minska de förödande mänskliga och ekonomiska konsekvenserna av Corona-pandemin. Flera av förslagen har företagen själva varit med och lagt fram, läs gärna Svenskt Näringslivs artikel med förslag på krisåtgärder.

- Förslaget om sjuklöneansvar är naturligtvis extra viktigt för att företagen och deras medarbetare ska kunna agera ansvarsfullt och bidra till att minska smittspridningen. Förslaget innebär att staten tar ansvar för sjuklönekostnader under april och maj månad i år, säger Bo-Erik Pers.

Förslaget om korttidsarbete hade sedan tidigare presenterats och välkomnats av näringslivet, men får nu en ännu mer kraftfull subventionering.

- Bland regeringens åtgärder är korttidspermitteringen en av de viktigast just nu. Förslaget bygger på ett nytt system för stöd vid korttidsarbete som presenterades för en tid sedan, men här har subventioneringsgraden ökats. Förslaget innebär att företagen som drabbas hårdast, kan behålla medarbetare som under en period går ner i arbetstid, säger Bo-Erik Pers.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Presentationsbilder från pressträff om krispaket för svenska företag och jobb. Regeringen.se
Presentationsbilder från pressträff om krispaket för svenska företag och jobb. Regeringen.se
Ladda ned bild

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

En stark forskningsproposition för både omställning och konkurrenskraft18.12.2020 06:30:00 CETPressmeddelande

Under torsdagen presenterade regeringen sin forsknings- och innovationsproposition för perioden 2021–2024. Utgångspunkten är att satsningarna ska ge förutsättningar för fler forskningsmiljöer av högsta kvalitet. Jernkontoret ser att propositionen är en tydlig satsning på forskning, omställning och konkurrenskraft. Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, uppfattar att politiken har lyssnat på näringslivet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum