Dramaten

Reine Brynolfsson och Sanna Sundqvist i Oidipus/Antigone på Stora scenen

Dela

Teaterchef Eirik Stubø regisserar Sofokles dramer om Oidipus och Antigone i en och samma uppsättning med premiär den 3 november på Stora scenen. Samtidigt inbjuder Dramaten till en rad arrangemang om den grekiska teatern och antiken – samtal, introduktioner, föreläsningar, bokcirklar och radioprogram.

– Det är en stor gåta hur det vi kallar teater plötsligt uppstår under den grekiska antiken – och sedan försvinner. Vi får fyra stora dramatiker som ännu spelas på världens scener: Aischylos, Sofokles, Euripides och Aristofanes. En storhetstid på ungefär åtta decennier, mer är det inte. Och sedan slocknar det och blir ganska länge mörkt igen. Det är intressant att det hastiga uppblossandet så klart sammanfaller med demokratins födelse, säger Eirik Stubø, regissör och teaterchef.

Oidipus inleder kung Oidipus sökandet efter förövaren till mordet på hans företrädare på tronen. Snart läggs ledtrådarna ihop och pekar mot honom själv. Den fruktansvärda spådomen om att Oidipus skall döda sin far och äkta sin mor har besannats. Tragedin får sin fortsättning i Antigone , skådespelet om dottern som konfronterar makten för att få ge sin bror en värdig begravning.

Eirik Stubø har sedan tillträdet som teaterchef på Dramaten regisserat Och ge oss skuggorna av Lars Norén och Den goda viljan av Ingmar Bergman. Hans uppsättning av Oidipus/Antigone spelas i en version av Marie Lundquist efter Emil Zilliacus och Hjalmar Gullbergs översättningar. 
 

Oidipus Reine Brynolfsson 
Iokaste/Eurydike Stina Ekblad 
Antigone Sanna Sundqvist 
Kreon Hannes Meidal 
Körledaren Johan Ulveson 
Haimon Rasmus Luthander 
Ismene Ellen Jelinek 
En väktare David Book 
En budbärare Pontus Gustafsson 
Kör Per Mattsson 
Kör Kicki Bramberg 
Teiresias Gunnel Lindblom 
En herde Hans Klinga 
En tjänare Maria Salomaa

En version av Marie Lundquist 
efter Emil Zilliacus och Hjalmar Gullbergs översättningar

Regi Eirik Stubø 
Bearbetning Eirik Stubø och Cecilia Ölveczky 
Scenografi och kostym Kari Gravklev 
Ljus Ellen Ruge 
Peruk och mask Peter Westerberg och Lena Bouic-Wrange


MER OM ANTIKEN PÅ DRAMATEN I HÖST

Människan – störst av alla underverk 
Ett samtal om den grekiska tragedin. Vad gör man med 2400-åriga pjäser? Jo, man sätter upp dem på Dramaten. Är detta så självklart? Vad gör den grekiska tragedin relevant för en svensk publik år 2017? 
Lyssna på ett samtal mellan regissören bakom uppsättningen av Sofokles Oidipus/Antigone , skådespelare, universitetsforskare och författare. 
Medverkande: Eirik Stubø (regissör och teaterchef), Stina Ekblad (skådespelare), Hannes Meidal (skådespelare), Tomas Lappalainen (journalist och författare, aktuell med Världens första medborgare: om statens uppkomst i det antika Grekland ), Björn Sundberg (litteraturvetare, Uppsala, författare till Oidipus öga: nedtecknat om litteratur och teater ) och Johan Tralau (statsvetare, Uppsala, författare till Draksådd: Den grekiska tragedin som politiskt tänkande ). Moderatorer: Eva-Carin Gerö (professor i grekiska vid Stockholms universitet) och Denis Searby (professor i antik grekiska vid Stockholms universitet). 
I samarbete med Stockholms universitet. 
Fredag 20 oktober, kl. 18.00, Neondämon. Fri entré i mån av plats

Antigone – En varg söker sin pod 
Var med på inspelningen av den populära podden! Dramatikern/serietecknaren Liv Strömquist och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli pratar om Antigone som symbol för individen/staten. 
Den 9 november, kl 18.00–19.00, Neondämon

Världens första medborgare – ett samtal med Tomas Lappalainen 
Tomas Lappalainen är i höst aktuell med boken Världens första medborgare – om statens uppkomst i det antika Grekland. Han skildrar där hur en gammal klanstyrd hämnd- och hederskultur omvandlas till något helt nytt: stadsstater byggda på lag och demokrati. Ett skifte från släktklanernas hierarki till ett styre av jämlika medborgare i förening. En central tanke i boken är att denna nya jämlikhet var uppfanns som en sorts nödlösning på problemen med alltmer sönderslitande inbördesstrider. Tomas Lappalainen menar att denna omvälvande politiska utveckling avspeglas i de grekiska tragedierna av Aischylos, Sofokles och Euripides, inte minst i Oidipus och Antigone. I samtalet berättar han på vilket sätt det sker – med fokus på konflikten mellan klan och stat och mellan hämnd och lag. 
Tomas Lappalainen är författare och har bland annat skrivit flera böcker om Italien och fragmentsamlingarna Mellan 55 och 60 och Livet som sådant. 
I samtal med Magnus Florin, chefdramaturg. 
Den 9 december, ca kl 14.45 (efter föreställning), Stora scenen

Filosofiska rummet om Antigone 
Var med på inspelningen av P1 Filosofiska rummet på temat Antigone. Filosofiska rummet är ett reflekterande samtalsprogram där gästerna ges tid att utveckla sina resonemang. 
Programmet diskuterar klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, moraliska och politiska dilemman. 
Gäster: Hans Ruin med flera. Skådespelare från Dramaten läser ur Antigone. 
Den 14 november, kl. 17.30-18.45, Neondämon

Oidipus/Antigone – Introduktion 
Kom en stund innan föreställningen och få en introduktion till Oidipus / Antigone. 
Chefdramaturg Magnus Florin berättar om de båda pjäserna, om Sofokles och om Dramatens uppsättning. 
15 och 23 november kl. 18.00, Marmorfoajén. 

Tragedins lärdom – Begär och vetande hos Kung Oidipus 
Föreläsning av Hans Ruin 

Kom en stund före föreställningen och få en introduktion. Denna gång i form av en föreläsning av Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns högskola. Han berättar om den grekiska tragedin, med fokus på Sofokles och Oidipus. Olika tolkningar av dramat presenteras, bland annat Sigmund Freuds och Friedrich Nietzsches perspektiv. Presentatör: chefdramaturg Magnus Florin. Medverkan av skådespelare från Dramatens ensemble. 
Föreläsningen kan ses som en längre introduktion till föreställningen som följer, men kan även följas separat. Fri entré, biljetter delas ut av publikvärd 45 minuter innan. I samarbete med Södertörns Högskola. 
17 november kl. 17.30, Marmorfoajén

Antigone – Samtal med Eirik Stubø och författaren Marie Lundquist 
Stanna kvar en stund efter föreställning och ta del av ett samtal om Antigone med föreställningens regissör Eirik Stubø och författaren Marie Lundquist, som svarar för Dramatens spelversion av Sofokles drama. Även skådespelare från ensemblen deltar. Samtalsledare Magnus Florin, chefdramaturg. 
25 november kl. 21.00, Stora scenen. 

Den gränslösa Antigone – föreläsning av Cecilia Sjöholm 
Kom en stund före föreställningen och få en introduktion till Antigone. Denna gång i form av en föreläsning av Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns högskola. Antigone har blivit symbol både för feministisk kamp och fascistisk kyla, för politisk handlingskraft och oresonlig kompromisslöshet; var tid finner sin Antigone. Hon väcker både beundran och rädsla. Det finns något djuriskt och gränslöst över gestalten som fortsätter att väcka vår fascination. Hur ser vi denna gränslöshet idag? 
Föreläsningen kan ses som en längre introduktion till föreställningen som följer, men kan även följas separat. Fri entré, biljetter delas ut av publikvärd 45 minuter innan. Föreläsningen är en timme lång. Presentatör: chefdramaturg Magnus Florin. Medverkan av skådespelare från Dramatens ensemble. I samarbete med Södertörns Högskola. 
29 november kl. 17.30, Marmorfoajén

Psykologer går på teater: Oidipus 
Hör psykologer diskutera verket som gav oss Oidipuskomplexet! Psykologen Jonas Mosskin och psykologen och författaren Jenny Jägerfeld diskuterar Oidipus , och bjuder även in publiken till samtal.I fokus står frågor om vad som driver karaktärerna. Vilka är de? Vad vill regissören framkalla för känslor hos oss som publik? Och vad säger det om oss? 
8 december, kl. 21.00 (efter föreställningen av Oidipus), Stora scenenFör mer information: 

Mimmi Fristorp 
Presschef 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum