ManpowerGroup

Rejäl inbromsning på arbetsmarknaden i vår

Dela
De svenska arbetsgivarna förväntar sig en fortsatt minskad rekryteringstakt och sysselsättningsprognosen inför det andra kvartalet sjunker till +9. Både jämfört med starten av året och på årsbasis är det en drastisk minskning. Tydligast är inbromsningen i finans- och fastighetsbranscherna och i IT-sektorn. Detta visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer för det andra kvartalet.

– Nu börjar lågkonjunkturen märkas i de svenska arbetsgivarnas jobbprognoser, vilket är väntat med tanke på konjunktursvängningen. Tjänstesektorn går in i ett avvaktande läge, samtidigt är sysselsättningsprognosen fortsatt positiv i samtliga branscher och regioner och vi kan konstatera att prognoserna nu är tillbaka ungefär på genomsnittliga nivåer sett över längre tid, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup.

Inför det andra kvartalet 2023 lämnar svenska arbetsgivare en sysselsättningsprognos på +9, en minskning med 16 procentenheter jämfört med föregående kvartal och med hela 30 procentenheter på årsbasis. Storföretagen är klart mest pessimistiska medan småföretagarna lämnar en mer optimistisk prognos. Bland de undersökta branscherna ligger hälsa-, sjukvård och Life Science-sektorn i topp med en prognos på +18 procent, medan energibranschen och IT-sektorn med +3 respektive +4 är de branscher som ser ut att få störst problem. IT-sektorn är även den bransch som rasat i särklass mest jämfört med föregående kvartal.

– Vi ser en tydlig avkylningseffekt hos både IT- och energiarbetsgivarna där man förväntar sig mycket liten tillväxt under det kommande kvartalet, medan hälso- och vårdsektorn liksom transportbranschen ser ut att påverkas i betydligt mindre utsträckning. En svalare arbetsmarknad kräver mer av både arbetsgivare och medarbetare och man behöver smart kompetensförsörjning och fortsatta utbildningsinsatser för att minimera de konjunkturrelaterade effekterna, säger Mikael Jansson.

De svenska regionerna lämnar mycket varierande sysselsättningsprognoser även inför det kommande kvartalet och minskningar på årsbasis noteras i samtliga regioner. Mellersta Sverige – Sörmland, Västmanland, Värmland samt Örebro län – förväntar sig en rekryteringstakt på starka +28 procent och även om Stockholm och Uppsala minskar landar prognosen trots allt på positiva +13. Östra Götaland ger en betydligt mer försiktig sysselsättningsprognos på +1, vilket är landets lägsta. I norra Sverige tycks inte det väntade kompetenssuget kommit igång riktigt ännu och jobbprognosen för andra kvartalet är beskedliga +6.

– Nu gäller det för företagen att utveckla sin kompetensstrategi och inventera vilken kompetens som finns och vilken som är avgörande framåt – det är klokt att fortsätta att investera i kompetensutveckling så man står sig i konkurrensen, säger Mikael Jansson.

Utifrån ett europeiskt perspektiv är prognoserna mycket varierande. Schweiz, Norge och Nederländerna ligger på topp-tio globalt med sysselsättningsprognoser på +31 medan Polen, Grekland och Ungern placerar sig längst ner. Globalt har arbetsgivarna i samtliga undersökta länder lämnat positiva prognoser och starkast prognos kommer från Panama och Guatemala med +41 respektive +38. Sverige har den mest dramatiska minskningen av samtliga undersökta länder.

Mätningen utfördes under perioden 2-31 januari, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation kan påverka undersökningen.

Topplistor
Svenska regioners jobbprognoser
Svenska branschprognoser
Starkaste jobbprognoserna i världen
Starkaste jobbprognoserna i Europa
Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch

Bilagor
Metodologi (på engelska)

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer för det tredje kvartalet 2023 presenteras 13 juni.

Svenska regionprognoser
• Mellersta Sverige (Sörmland, Västmanland, Värmland och Örebro län): +28 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen: +13 procent
• Skåne och Blekinge län: +10 procent
• Västra Götaland: +8 procent
• Norra Sverige: +6 procent
• Östra Götaland: +1 procent

Svenska branschprognoser
• Hälsa-, sjukvård och Life Science: +18 procent
• Telekom- och mediabranscherna: +13 procent
• Besöksnäringen samt parti- och detaljhandeln: +12 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranscherna: +12 procent
• Råvaror, gröna näringar, bygg- och tjänsteföretag, försvarsindustrin: +8 procent
• Transport, logistik och fordonsindustrin: +7 procent
• IT-branschen: +4 procent
• Energi- och samhällsservice: +3 procent

Starkaste jobbprognoserna i världen
• Panama: +41 procent
• Guatemala: +38 procent
• Costa Rica: +38 procent
• Schweiz: +31 procent
• Norge: +31 procent
• Nederländerna: +31 procent
• Indien: +30 procent

Starkaste jobbprognoserna i Europa
• Schweiz: +31 procent
• Norge: +31 procent
• Nederländerna: +31 procent
• Österrike: +28 procent
• Frankrike: +26 procent

Starkaste jobbprognoserna globalt per bransch
• IT-branschen: +34 procent
• Telekom- och mediabranscherna: +30 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +29 procent
• Energi- och samhällsservice, +26 procent
• Transport, logistik och fordonsindustrin: +26 procent
• Hälsa-, sjukvård och Life Science: +25 procent
• Råvaror och gröna näringar: +21 procent

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det andra kvartalet 2023 förväntar sig 20 procent av de svenska arbetsgivarna att minska arbetsstyrkan, 45 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan 32 procent förutser en ökad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +12 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +9 procent. Samma beräkning sker i samtliga 40 länder.

Om ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 20 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. I Sverige har 766 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 2-31 januari 2023.

Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 60 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i hela världen: ”How do you anticipate total employment at your location to change in the coming three months as compared to the current quarter?”. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Evenemangsgatan 21, 5 tr.
169 79 Solna

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup

ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2023 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för fjortonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.



Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Varannan svensk stressad på jobbet varje dag12.11.2024 07:55:00 CET | Pressmeddelande

Mer än varannan svensk, 53 procent, uppger att de känner sig stressade på arbetsplatsen varje dag. Det är över det globala genomsnittet, och högre än jämförbara länder som Norge, Tyskland och Nederländerna. I det totala indexet som sammanväger hälsa och välmående, jobbnöjdhet och självförtroende på jobbet kommer Sverige först på plats 10 av samtliga 16 länder. Det visar Global Talent Barometer, en ny undersökning från ManpowerGroup.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye