Rekordmånga kolmonoxidförgiftningar krävde sjukhusvård 2022

Varje år sker flera allvarliga fall av kolmonoxidförgiftning i Sverige. I december månad 2022 krävdes sjukhusvård för rekordmånga fall sett till månadsstatistik, och på helår 2022 är siffran högre än någonsin.
– En vanlig orsak till dessa olyckor är att giftig gas sprids i bostaden via grillar, gasolkaminer och felaktig eldning av trä. Om du eldar felaktigt inomhus och utan tillräcklig ventilation fylls luften i rummet gradvis av kolmonoxid, vilket leder till att du får syrebrist, berättar Peter Hultén på Giftinformationscentralen.
Kunskap kan förebygga olyckorna
Det är viktigt att se till att ventilationen är bra, att veden är torr och avsedd för eldning och inte minst att aldrig använda produkter som är avsedda för utomhusbruk inne, exempelvis grill eller värmeaggregat.
– Tyvärr sker det varje år ett antal dödsfall på grund av kolmonoxidförgiftning. Många av olyckorna hade kunnat undvikas med rätt kunskap, säger Peter Hultén.
Kontakta vården vid symtom
Symtomen på kolmonoxidförgiftning beror på mängden kolmonoxid i luften och hur länge du har vistats i rummet. Några vanliga symtom vid lindrig kolmonoxidförgiftning är huvudvärk, illamående, yrsel, trötthet och hjärtklappning. Om du upplever några av dessa symtom ska du snabbt ta dig ut och få frisk luft. Därefter ska du kontakta sjukvården.
Giftinformationscentralen ger råd till allmänheten dygnet runt på telefon 010-456 6700. Är läget akut behöver du ringa 112.
5 råd för säker eldning inomhus
Säkerställ god ventilation
Om du ska elda i kamin eller eldstad är det väldigt viktigt att ha god ventilation. Kontrollera att spjället är öppet och att skorstenen fungerar som den ska.
Använd bara torr ved
Veden ska vara torr och avsedd för eldning. Behandlat trä, särskilt av äldre sort eller som är täckt med gammal målarfärg, kan exempelvis avge giftiga ångor från kemikalier när det bränns.
Grilla aldrig inomhus
Använd aldrig grillen inomhus som värmekälla eller för att laga mat. Du ska även undvika att ta in en kolgrill som nyligen har använts eftersom det medför risk för kolmonoxidförgiftning.
Undvik värmeaggregat för utomhusbruk
Om du ska använda en gasolkamin som värmekälla inomhus måste du vara säker på att den är avsedd för inomhusbruk och att den är välfungerande.
Investera i en kolmonoxidvarnare
Ett effektivt sätt att skydda sig från kolmonoxidförgiftning är att använda kolmonoxidvarnare. Placera varnaren nära platsen där du eldar och se till att den fungerar som den ska. Byt ut batterier regelbundet och testa varnaren minst en gång i månaden.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Läkemedelsverket stänger apotek efter allvarliga brister20.3.2023 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har beslutat om stängning av ett apotek i Vendelsö, Stockholm. Vid en inspektion av Vårdapotek1 i Vendelsö som drivs av Vårdfarmaci MD AB, framkom en rad allvarliga brister i verksamheten.
Användaren i fokus när Läkemedelsboken nylanseras16.3.2023 10:07:52 CET | Pressmeddelande
I dagarna överlämnar Läkemedelsverket en delrapport till Regeringskansliet inom ramen för regeringsuppdraget att nylansera Läkemedelsboken. Planen är att under våren få in tidiga synpunkter genom lanseringen av en betaversion.
Stora risker med lustgas som berusningsmedel – nytt regeringsuppdrag ger stöd för utökade informationsinsatser16.3.2023 08:14:13 CET | Pressmeddelande
Användning av lustgas som berusningsmedel har blivit allt vanligare hos både unga och vuxna. Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna får nu i uppdrag att sprida information om riskerna vid berusning med lustgas.
Markant ökning av samtal som kan bero på psykisk ohälsa - Tonårstjejer sticker ut8.3.2023 10:02:43 CET | Pressmeddelande
Antalet samtal till Giftinformationscentralen om missbruk och självdestruktiva handlingar fortsätter att öka. Tydligast är ökningen av självdestruktiva handlingar hos tjejer i övre tonåren. Det visar en ny sammanställning för 2022.
Stora risker med att tatuera sig i hemmet28.2.2023 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har fått in oroande signaler om att personer väljer att tatuera sig eller tatuerar andra i hemmet, vilket kan medföra stora risker. Till exempel riskerar man allvarliga infektioner, blodsmitta eller att tatueringsfärgerna innehåller skadliga ämnen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum