RF/SISU

RF står fast - tillåt inte ryskt och belarusiskt deltagande

Dela
Internationella olympiska kommittén, IOK, uppmanar internationella idrottsförbund att överväga att tillåta ryssar och belarusier att delta i internationella tävlingar i individuella idrotter. Den svenska och nordiska idrottsrörelsen gemensamma uppfattning står fast – tillåt inte ryskt och belarusiskt deltagande i internationell idrott.

− I den situation vi befinner oss i, där kriget fortfarande pågår med full kraft och Rysslands aggressioner mot Ukraina inte visar några tecken på att mattas av, så är det djupt olyckligt och helt olämpligt av IOK att fatta ett sådant här beslut. Att särskilja vilka idrottare som är ”neutrala aktiva” och vilka som inte är det tror jag är krumbukter som riskerar att slå fel, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

De nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och nationella idrottsförbunden enades under hösten 2022 om att uppmana samtliga internationella idrottsorganisationer att fortsätta utesluta ryska och belarusiska idrottare och funktionärer.

− Vi står stadigt i vår värdegrund och håller fast vid vår tidigare ståndpunkt om att inte öppna för ryskt och belarusiskt deltagande i internationell idrott. En uppfattning som vi också delar med den nordiska idrottsrörelsen. I det här läget är det solidaritet med Ukraina som behövs och ingenting annat, säger Björn Eriksson.

Enligt Riksidrottsförbundets internationella riktlinjer är idrottsrörelsens värdegrund utgångspunkten i det internationella arbetet. Utifrån samma riktlinjer uppmanar inte Riksidrottsförbundet, varken enskilda utövare eller förbund, till bojkott. Undantag ska göras för länder som är föremål för en bindande FN- eller EU-sanktion som är relevant för idrottsområdet.

Här kan du läsa Riksidrottsförbundets internationella riktlinjer (länk)

Här kan du läsa det gemensamma uttalandet från de nordiska idrottsorganisationerna (länk)

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 71 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum