Riksrevisionen blottar stora problem i utbildningssystemet
I en ny granskningsrapport lyfter Riksrevisionen det ohållbara i att bygga ut högskoleutbildningar när så få studenter tar examen. Problemet har länge påtalats av Sveriges Ingenjörer som uppmanar regeringen att prioritera studenternas förkunskaper och den högre utbildningens kvalitet före fler platser.

– Jag är inte ett dugg förvånad över vad Riksrevisionen kommit fram till. Men jag är angelägen om att det leder till bättre utbildningspolitiska prioriteringar. Ingenjörsutbildningarna hör till de program med flest avhopp. Bara ungefär hälften tar examen och så har det sett ut alltför länge, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Riksrevisionens nya granskningsrapport publicerades under tisdagen. Den har undersökt regeringens utformning och styrning av lärosätenas uppdrag att bygga ut vissa utbildningar på högskolan, däribland ingenjörsutbildningarna. Granskningen visar att utväxlingen varit svag och att fler platser på högskoleutbildningar inte fått avsedd effekt i antal utexaminerande.
Närmare 20 procent av alla nybörjare på ett högskoleprogram går på en ingenjörsutbildning, vilket gör dem näst störst efter lärarutbildningarna. Problemet är att många som väljer att påbörja en ingenjörsutbildning inte har tillräckliga kunskaper i framförallt matematik. En kommande rapport från Sveriges Ingenjörer visar att matematik är det ämne som har lägst genomsnittsbetyg i grundskolans årskurser 6 och 9.
– Om fler ska våga välja ingenjörsbanan och ha en bra chans att klara av utbildningen måste insatserna i första hand läggas på förkunskaperna i matematik. De satsningar som behöver göras i högskolan är inte på fler platser. Resurserna bör istället läggas på att höja anslagen per student. Jag hoppas vi kan få diskussionen att handla om detta, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
- Läs debattexten "Låt fler ingenjörer bli lärare - för mateamtikens skull" på Ny Teknik Opinion (14/3 2020)
- Läs granskningsrapporten Riktade utbyggnadsuppdrag till universitet och högskolor – regeringens styrning genom utformning och uppföljning (RiR 2021:1) på Riksrevisionen.se
- Läs intervjun med Ulrika Lindstrand "Ingenjörsbristen är en myt - men matematiken svajar" på Di.se (18/11 2020)
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 160 000 medlemmar det största inom akademikerfederationen Saco. Se även www.sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
NY RAPPORT: Svag rättssäkerhet för arbetskraftsmigranter3.3.2021 07:46:07 CET | Pressmeddelande
En granskning gjord av Sveriges Ingenjörer visar på stora brister i systemet för arbetskraftsinvandring. Risken är stor för att människor utnyttjas och att konkurrensen snedvrids på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med problemen föreslår förbundet ett flertal åtgärder.
Viktiga signaler i regeringens arbetsmiljöstrategi12.2.2021 08:15:15 CET | Pressmeddelande
Regeringens nya strategi för politiken på arbetsmiljöområdet tar sikte på frågor som Sveriges Ingenjörer lyft. Tydligare arbetsgivaransvar vid distansarbete i hemmet är helt nödvändigt för ett hållbart arbetsliv, både idag och i framtiden. Det måste nu också avspeglas i regelverk.
Ny nordisk rapport om AI och etik26.1.2021 12:45:00 CET | Pressmeddelande
Ingenjörskåren är beredd att ta ansvar för att bygga en ansvarsfull och etisk artificiell intelligens. Men då måste företag, politiker och andra samhällsaktörer lyssna och bidra. Det är kontentan av en ny internationell rapport som Sveriges Ingenjörer medverkat till.
Största medlemsökningen på över ett decennium20.1.2021 08:16:46 CET | Pressmeddelande
Antalet nya medlemmar i Sveriges Ingenjörer var under fjolåret det högsta sedan 2009. Bland de 4600 nya yrkesverksamma medlemmarna är en stor andel ingenjörer som tidigare inte sökt fackligt medlemskap. Det totala medlemsantalet innebär en rekordnotering för Sveriges Ingenjörer som landets största akademikerförbund.
Bra med utökning av personaloptioner - men kan bli bättre23.12.2020 08:55:40 CET | Pressmeddelande
Utökade regler för personaloptioner stimulerar tillväxt och underlättar rekryteringar i växande bolag. Men det hade gärna fått omfatta fler och större företag. Det menar Sveriges Ingenjörer i en kommentar på det nya förslag som regeringen remitterat fram till den 23 december.
Kommentar på forsknings- och innovationspropositionen18.12.2020 16:15:38 CET | Pressmeddelande
Regeringens politiska inriktning för forskning och innovation de kommande fyra åren innehåller en rad förbättringar. Att minska visstidsanställningarna ökar attraktiviten för en forskarkarriär. Men det saknas rejäla satsningar på forskningsbaserad kompetensutveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum