Robotgräsklippare på knock – en allt vanligare trädgårdsskada

Robotgräsklipparens popularitet växer bland trädgårdsägare. De flitigt arbetande apparaterna har under se senaste åren tagit plats mellan allt fler häckar, rabatter och verandor i Sverige – och i en undersökning med 1 661 tomtägare som If gjort svarar nära var sjunde (14 %) att de äger en.
Mönstret märks också på Ifs skadeavdelning där utslagna robotgräsklippare på senare tid seglat upp som en av de vanligaste skadorna i trädgården under sommarhalvåret. Bara i sommar har försäkringsbolaget tagit emot runt 200 samtal om skadade robotar.
Vanligaste orsaken till strul med klipparna är blixtnedslag som skadat apparaturen på olika sätt, berättar Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert If:
- Det vanligaste är att blixten slår ned och bränner sönder elektroniken i klipparen eller laddstationen. Men vi har också haft fall där den träffat och slagit ut den begränsningskabel man sätter runt tomtgränsen, så att trädgårdsroboten inte längre känner av var området slutar. I vissa fall har den helt enkelt rymt, för att sedan hittas i grannens trädgård eller någonstans i närheten ute på vift.
Badsugna robotar…
Robotgräsklippare är i regel dyrare än bensin- och eldrivna dito, men trots det är stölder mindre vanliga, enligt Ifs skadestatistik. Utöver blixtnedslagen beror de flesta skadeärenden i stället på annan yttre påverkan – exempelvis att ägaren tappat den eller råkat köra på den med bilen. Det har till och med hänt att klippare skadats av att ha stampats på av uppskrämda älgar.
Jenny Rudslätt varnar också för att ställa ömtåliga saker i trädgården, särskilt sådana som roboten riskerar att inte känna av:
- I ett ärende nyligen hade vi en robot som körde rakt genom en uppblåsbar barnpool som ägaren satt upp på gräsmattan. Roboten klippte upp poolens mjuka kant, körde rakt genom bassängen och kom ut nyduschad på andra sidan. Tyvärr gick den också sönder på kuppen, berättar hon.
Även igelkottar har i många fall visat sig svåra för robotgräsklipparna att upptäcka. Eftersom igelkottar är nattaktiva djur bör robotägare därför stänga av sin klippare på natten, då djuren kan befinna sig på gräsmattan.
Robotgräsklipparen är lös egendom och ingår därför i villaförsäkringen, och i fritidshusförsäkringen om du har lösöresförsäkring inkluderad i försäkringen. Du får ersättning för skador på robotgräsklipparen som uppstått i brand, blixtnedslag eller explosion. För andra yttre oförutsedda skador – som ovan nämnda barnpoolscenario, eller skador till följd av en älgattack, krävs ett så kallat Otursskydd, som ingår i Ifs lite mer omfattande villaförsäkringar Stor Villa och Villa Extra. If rekommenderar därför dessa försäkringar för robotgräsklippsägare.
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-792 70 40press@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum