Sigtuna kommun

Rökförbud på lekplatser i och med nya tobakslagen

Dela

Från och med 1 juli blir det fler rökfria miljöer i Sigtuna kommun. I och med den nya tobakslagen som Riksdagen beslutat om, kommer rökförbud att införas på exempelvis uteserveringar, allmänna lekplatser och idrottsanläggningar.

- Jag välkomnar den här lagändringen. Ingen tycker väl att det är speciellt trevligt att få rök på sig när de äter en matbit eller väntar på bussen, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Sigtuna kommun.

Rökförbudet gäller inte bara vanliga cigaretter utan också elektroniska cigaretter (även de som inte innehåller nikotin) och påfyllnadsbehållare, vattenpipor och rökbara örtprodukter.
- I min roll som inspektör har jag ofta fått klagomål från invånare när det gäller tobaksrök. Hittills har vi inte kunnat ställa krav, men i och med den nya lagen blir det tydligare vad som gäller, säger Thomas Gadeborg, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sigtuna kommun.

Platser som det kommer att råda rökförbud på från och med första juli är bland annat:

  • Allmänna lekplatser
  • Uteserveringar
  • Områden i anslutning till färdmedel, exempelvis busshållplatser och taxizoner
  • Sportanläggningar och arenor utomhus som allmänheten har tillträda till
  • Utanför entréer till rökfria lokaler, som exempelvis Kommunhuset, vårdcentraler, sjukhus och affärer.

1993 kom den första tobakslagen i Sverige och sedan dess har förbud mot rökning kommit att gälla allt fler platser.
1994 blev det till exempel förbjudet att röka på skolgårdar och 2005 blev det rökfritt inne på krogar och restauranger.
Förutom utökat rökförbud innebär den nya tobakslagen även att det kommer att krävas tillståndsplikt för försäljning av tobak.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

Sänkta avkastningskrav för SigtunaHem ska gynna lokala företag8.6.2020 20:16:02 CESTPressmeddelande

Kommunstyrelsen i Sigtuna föreslår en tillfällig revidering av avkastningskravet för SigtunaHem. Syftet är att frigöra pengar för det kommunala bostadsbolaget, så att renoverings- och underhållsprojekt kan påbörjas för att höja standarden på fastigheterna. Därmed får de redan upphandlade lokala entreprenörerna chans till fler arbetstillfällen under den rådande coronapandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum