Rymdstyrelsen

Rymden kommer till Helsingborg

Dela

Den 30 maj invigs Planetgatan på Sundstorget i Helsingborg, där månen och de åtta planeterna hänger som gigantiska bollar över besökarnas huvuden. Artisten Maja Gullstrand öppnar med en rymdshow, som blir startskottet för Rymdstyrelsens medverkan på H22 City Expo.

Skiss planetgatan. Helsingborgs stad
Skiss planetgatan. Helsingborgs stad

Planetgatan är en interaktiv utställning på Sundstorget i Helsingborg, där besökare kan uppleva planeter på nära håll och lära sig mer om vårt solsystem. Bakom initiativet står Rymdstyrelsen, som medverkar med många olika aktiviteter under H22.

Måndagen den 30 maj invigs Planetgatan med en livlig rymdshow för barn från åtta år. Då intar artisten Maja Gullstrand scenen på Sundstorget tillsammans med Vilda och Svea, två ungdomar från planeten Mars. Mellan 13.00 och 15.00 bjuder de på dans, dansstopp och quiz med rymdtema.

På invigningen och under hela H22 kommer besökarna kunna fotografera sig som astronauter vid en fotovägg, och lyfta vikter för att känna hur mycket 3 kg väger på Jupiter respektive månen. Utställningen Planetgatan pågår under hela stadsmässan H22 City Expo i Helsingborg, från 30 maj till 3 juli.

Fokus på H22 är hållbar stadsutveckling och smart teknologi. Rymdstyrelsen bidrar med samtal och föredrag, bland annat om hur rymddata och forskning från rymden kan komma till nytta på jorden.

- Rymdforskning lär oss inte bara mer om universum utan är även viktig för vår tillvaro på jorden. Innovativ rymdteknik och rymddata används i många sammanhang och kan bidra till att lösa många av våra utmaningar på jorden, som till exempel klimatomställningen och byggandet av hållbara samhällen, säger Johan Marcopoulos, pressansvarig på Rymdstyrelsen.

Under H22 bjuder Rymdstyrelsen också på en föreläsning med astronauten Christer Fuglesang, som var Sveriges första astronaut och den förste svensken i rymden. Han kommer berätta om kommande färder till månen och Mars, om sina egna erfarenheter som astronaut och hur det är att leva och arbeta i rymden.

Nyckelord

Bilder

Skiss planetgatan. Helsingborgs stad
Skiss planetgatan. Helsingborgs stad
Ladda ned bild
Skiss planetgatan. Helsingborgs stad
Skiss planetgatan. Helsingborgs stad
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum