Rysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin – 7 av 10 företag påverkas av brutna leveranser

Den svenska kemi-, plast-, läkemedel och gummiindustrin har klarat sig bra genom pandemin. Även under första kvartalet 2022 nåddes förväntningarna men orosmolnen hopar sig. Rysslands invasion innebär inte bara enormt mänskligt lidande och extrem förstörelse, den påverkar också̊ världsekonomin. Det står nu klart att Rysslands invasion redan gett effekter på kemiindustrin.
− På kort sikt upplever företagen att de kan hantera leveransproblemen. På längre sikt är man optimistisk och har en tilltro till att näringsliv och politiker kommer att hitta långsiktiga lösningar kring värdekedjor, elproduktion och högre självförsörjning av råvaror. Men det på medellång sikt, ett till fyra år, som de stora utmaningarna uppstår när de kortsiktiga lösningarna är avverkade och de långsiktiga ännu inte är på plats, säger Carl Eckerdal, Chefekonom på IKEM.
Sju av tio företag har redan nu direkta eller indirekta effekter av sanktioner och brutna leveranser från Ryssland, Ukraina och Belarus. Ryssland är inte en stor leverantör för svensk kemiindustri men då de kontrollerar vissa viktiga rå- och insatsvaror får det stor effekt på den globala industriproduktionen. Fyra av tio medlemsföretag tror att det kan bli svårt att klara den kemirelaterade produktionen i EU utan insatsvaror från dessa tre länder på medellång sikt. Kritiska ämnen som kommer från dessa länder är till exempel palladium, fosfat, titan och platina.
Utöver krigets påverkan svarar 58 procent av medlemsföretagens att deras produktion påverkas av trögheter i globala värdekedjor. Det råder brist på råvaror som plastråvara, kemikalier, aluminium och papper. Nio av tio företag räknar med olika utbudsstörande inslag i produktionen under andra kvartalet.
− Nöden är kreativitetens moder och IKEM:s medlemsföretag är kända för sin innovationskraft. Vi tror på branschens uppfinningsrikedom att lösa många av utmaningarna genom exempelvis kemisk återvinning och elektrifiering. Men för att innovationerna ska kunna lösa utmaningarna på medellång sikt kärvs att politiker i tid ger rätt förutsättningar för industrin. Det gäller bland annat snabbare tillståndsprocesser, stabil energiförsörjning och utökad råvaruproduktion, säger Carl Eckerdal.
För mer information kontakta:
Carl Eckerdal, chefekonom IKEM, tel +46 70 497 11 98, e-post carl.eckerdal@ikem.se.
Läs IKEM:s konjunkturbrev här
Kontakter
Margareta BosvedKommunikationschef IKEM
Tel:+46 10 455 38 53Tel:+46 72 203 15 93margareta.bosved@ikem.seBilder










Dokument
Om
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM accepterar budet på 6,5 procent24.3.2023 15:00:00 CET | Pressmeddelande
IKEM har idag godkänt hemställan från industrins medlare (de opartiska ordförandena). Hemställan innebär en löneökning på 6,5 procent under en tvåårsperiod.
IKEM växlar krav med facken inom tvättindustrin21.3.2023 13:12:16 CET | Pressmeddelande
Idag träffar arbetsgivarorganisationen IKEM – Innovations- och kemiindustrierna fackförbundet IF Metall för att växla avtalskrav för tvättindustrin och textilservicebranschen. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut den 30 juni.
Industrin vädjar om ökad reformtakt efter IPCC:s klimatrapport20.3.2023 14:23:55 CET | Pressmeddelande
Idag lanseras IPCC:s klimatrapport, ett vetenskapligt underlag som ska användas av beslutsfattare för att utforma klimatåtgärder. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige vädjar till regeringen om en ökad reformtakt. Industrin behöver tillgång till fossilfri el till konkurrenskraftiga priser, säkrad kompetensförsörjning och snabbare tillståndsprocesser.
Ny analys från IKEM: Arbetskraftsinvandring central för svensk ekonomi och industrins omställning20.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Den kunskapsintensiva industrin är helt beroende av att kunna rekrytera rätt personer. Arbetskraftsinvandringen är avgörande för innovations- och kemiindustribranschen eftersom den i stor utsträckning möjliggör expansion och det gröna teknikskiftet. En ny analys från IKEM visar att arbetskraftsinvandringen bidrog med 45 miljarder kronor till Sveriges BNP och 15 miljarder kronor i skatteintäkter år 2022. En majoritet av bidraget kommer från industrinära yrken.
Låt inte PFAS-förbudet bli praxis för svensk kemikaliepolitik10.3.2023 08:57:57 CET | Pressmeddelande
IKEM välkomnar en reglering av PFAS, men varnar för konsekvenserna av en förenklad syn på kemikalier. Sverige riskerar försvåra samhällets utveckling och omöjliggöra industrins gröna omställning om regleringar och förbud ska prägla framtidens kemikaliepolitik.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum