IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Sverige bör modernisera kollektivavtalen efter tysk modell

Dela

En ny rapport från IKEM – Innovations- och kemiindustrierna lyfter fram Tysklands framgångsrika implementering av medarbetaravtal som en modell för Sverige att eftersträva.

Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM.
Henrik Stävberg, förhandlingschef IKEM. Fotograf: Bengt Säll

Medarbetaravtal, ett gemensamt kollektivavtal som täcker både arbetare och tjänstemän, har visat sig vara en effektiv lösning för att modernisera arbetsmarknaden och göra den mer flexibel och inkluderande. IKEM:s släpper idag en ny rapport som pekar på hur Sverige kan gynnas av att följa Tysklands exempel.

– Tyskland har under de senaste åren gått i bräschen för en arbetsmarknad där gamla gränsdragningar mellan arbetare och tjänstemän suddas ut, vilket har stärkt såväl arbetsgivar- som arbetstagarsidan. Ingen vill gå tillbaka till den gamla uppdelningen, säger Caspian Rehbinder, ansvarig arbetsmarknadspolitik, IKEM.

Den historiska uppdelningen mellan arbetare och tjänstemän i Sverige har lett till komplexa avtalsstrukturer och onödig byråkrati. Rapporten visar att en övergång till medarbetaravtal kan minska dessa problem och främja en mer enhetlig arbetsplatskultur.

– Genom att införa medarbetaravtal kan vi minska administrativa kostnader och skapa en mer attraktiv arbetsmarknad för både svenska och internationella företag. Det är dags för arbetsmarknadens parter att ta del av lärdomarna från Tyskland och våga ta steget mot en mer modern modell även i Sverige, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Caspian Rehbinder, Ansvarig arbetsmarknadspolitik IKEM
Caspian Rehbinder, Ansvarig arbetsmarknadspolitik IKEM
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye